Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Členka konzília Koščálová: Uvoľnenie opatrení vnímame len ako politické rozhodnutie
Zdielať na

Členka konzília Koščálová: Uvoľnenie opatrení vnímame len ako politické rozhodnutie

BRATISLAVA / Včera bolo v našich nemocniciach viac než 3 400 hospitalizovaných, viac než 600 z nich je na jiskách. Zdravotníci hovoria o vyčerpaní. O uvoľňovaní opatrení a novej mutácii porozprávala členka konzília a primárka infektológie LF UK Alena Koščálová.

Situácia je stále kritická aj v bratislavskej nemocnici. "V kraji leží viac ako 450 pacientov. Naše oddelenie je už stále plné, koľko pacientov prepustíme, toľko pacientov aj zoberieme. Ideme absolútne na hrane," povedala primárka Kliniky infektológie LF UK a členka konzília Alena Koščálová. 

Oproti druhej vlne sa znižuje priemerný vek hospitalizovaných

"Máme výrazne mladších pacientov. Aj na dospelom oddelení máme štyridsiatnikov a päťdesiatnikov, ktorí boli predtým úplne zdraví. Narastá aj číslo detských pacientov s koronavírusom," uviedla Koščálová. "Deti neboli imunizované a delta si nevyberá," povedala Koščálová. 

V bratislavskej nemocnici sa ešte nestretli s triážou. "My ešte nie sme nútení vyberať si medzi pacientmi na úrovni hospitalizácií pacientov, tí sú rozdeľovaní centrálne. Zatiaľ sme mali lôžko pre každého pacienta. Máme ale veľmi málo miesta pre pacientov, ktorí si vyžadujú intenzívnu starostlivosť. Tam sme nútení zvažovať stav pacienta a pridružené ochorenia. Naše kapacity sú vyťažené na maximum," povedala. 

Konzílium nie je stotožnené s opatreniami 

Dnes sa otvárajú obchody pre očkovaných a prekonaných. Stále zostávajú zatvorené školy pre starších žiakov. "Prijaté opatrenia vnímame ako politické rozhodnutie. Konzílium s nimi nie je stotožnené. Vidíme, že vláda na seba berie zodpovednosť za všetky kroky," komentovala uvoľnenie opatrení. 

Vláda zakázala rodinné návštevy do 9. januára, na druhej strane sa otvárajú vleky a obchody. "Konzílium nenavrhlo zákaz rodinných návštev. Považujeme to za úplne nelogické, pri tých opatreniach. Rodinné stretnutia sú nelogické, keď sú tam nezaočkovaní a ľudia, ktorí majú rizikové ochorenia. V tomto období by mali ľudia chrániť hlavne svoje zdravie a zdravie svojich blízkych," uviedla Koščálová. 

Konzílium sa pred rodinnými návštevami odporúča otestovať. "Aj očkovaní ľudia sa môžu nakaziť a šíriť ochorenie ďalej. Očkovaní sú infekčnejší kratšie a sú imúnnejší, ale nemalo by sa to brať na ľahkú váhu," povedala. 

"Zatváranie škôl považujeme za veľmi nešťastné. Bolo na výmenu s predčasným otváraním obchodov, je pravda, že konzílium navrhlo krátkodobo zatvoriť školy v úvode lockdownu. Momentálne nepovažujeme správne nechať zatvorené školy, popri otvorených obchodoch," povedala Koščálová. 

Nemocnice stále pracujú na plné obrátky

Na Slovensku bol v posledných týždňoch lockdown, nie taký, ako navrhovalo konzílium. Napriek zavedeným opatreniam krivka nových prípadov stále stúpa. "Globálne evidujeme pokles. Momentálne sa to ešte neodrazilo v nemocniciach, je to ale normálne, pretože chvíľu bude trvať, kým sa to odrazí aj na hospitalizáciách. Mali by sme si ale uvedomiť, že je tu aj omikron. O tom sa stále veľa nevie a je pravdepodobné, že vyvolá ďalšiu vlnu," uviedla Koščálová. 

"Omikron sa šíri viac ako bežný vírus, vyzerá to ale tak, že očkovanie nás chráni aj pred ním. Prichádzajú aj informácie o miernejšom priebehu v porovnaní s deltou, ale mali by sme byť stále opatrní," komentovala novú mutáciu Koščálová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie