Jasno
30°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Krúpa a Raši o tom, či sa dá porovnávať paragraf 363 a prezidentská milosť: Môže hlava štátu omilostiť masového vraha?
Zdielať na

Krúpa a Raši o tom, či sa dá porovnávať paragraf 363 a prezidentská milosť: Môže hlava štátu omilostiť masového vraha?

BRATISLAVA / Otázku týkajúcu sa prezidentskej milosti a paragrafu 363 položil politikom, ktorí boli hosťami štvrtkovej relácie Na hrane TV JOJ. Divák tvrdil, že prezident môže omilostiť aj masového vraha.

Politické vody pravidelne múti paragraf 363, ktorý podľa časti koalície používa generálny prokurátor Maroš Žilinka sporne. Žilinku však rovnako srdnato bráni opozícia, ale aj hnutie Sme rodina Borisa Kollára, ktorá generálneho prokurátora navrhla. Divák relácie Na hrane TV JOJ dal politikom hypotetickú otázku, a to prečo politikom vadí paragraf 363, keď prezidentka môže omilostiť kohokoľvek. 

Politici sa zhodli, že zatiaľ sa nestalo, že by prezident Slovenskej republiky omilostil masového vraha a ani nepredpokladajú, že by sa tak v budúcnosti mohlo stať. Na dáke kuriózne amnestie však poukázali.

​Prezidentka pritom za dva roky svojho pôsobenia udelila 14 milostí, pričom žiadostí do jej úradu prišlo 2442 a 857 milostí neudelila. Amnestiálnu milosť neudelila ani jednu.

Podklady pre amnestie prezidentke predkladá minister, alebo ministerka spravodlivosti. Ak to nariadi počas konania podľa odseku 1 prezident, výkon trestu sa odloží alebo preruší. Tieto úkony podľa nariadenia prezidenta zabezpečuje minister spravodlivosti. 

Rozhodnutie o tom, či a do akej miery je osoba, ktorej bol právoplatne uložený trest účastná amnestie urobí súd, ktorý rozhodol v prvom stupni. Ak je taká osoba v čase rozhodovania vo výkone trestu odňatia slobody, urobí rozhodnutie súd, v ktorého obvode sa trest vykonáva. Proti tomuto rozhodnutiu je prípustná sťažnosť, ktorá má odkladný účinok. Viac sa dozviete tu.

Súvisiace články