Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Fico hľadá argumentačnú oporu "v zahraničných médiách". Siahate po pochybných naratívoch, odkazuje odborník
Zdielať na

Fico hľadá argumentačnú oporu "v zahraničných médiách". Siahate po pochybných naratívoch, odkazuje odborník

BRATISLAVA / O rozkladaní právneho štátu už podľa Smeru-SD informuje aj zahraničie a to relevantné médiá, ktoré mapujú dianie v Európe. Grigorij Mesežnikov označil predmetné tvrdenia za pochybné a porovnania za falošné. Textom, ktoré Smer-SD predstavil ako relevantné správy zahraničných médií, chýbajú zverejnení autori, redakcia, či tím analytikov.

Robert Fico informoval o posunoch, ku ktorým dochádza aj na medzinárodnej úrovni pri posudzovaní situácie na Slovensku. "Veľmi vítam, že sa objavujú ďalší a ďalší obhajcovia, ktorí popisujú zvrhlosti, ktoré páchajú vyšetrovatelia NAKA, prokurátori špeciálnej prokuratúry a niektorí sudcovia najvyššieho súdu na ich klientoch. Oceňujem a dávam do pozornosti slovenskej verejnosti vystúpenie obhajcov bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika," vyjadril sa predseda Smeru na tlačovej konferencii. 

Tieto vystúpenia obhajcov potvrdzujú, ako sa obchodovalo s kajúcnikmi, čo im všetko bolo ponúkané. Vítam iniciatívu obhajcov okolo ďalej uväzneného doktora Zoroslava Kollára, vystúpenia, ktoré poukazujú na totálnu zaujatosť špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Toto všetko potvrdzuje, že nemôžeme hovoriť o individuálnych zlyhaniach, ale musíme v tejto situácii hovoriť o systéme zneužívania trestného práva na politické ciele,“ povedal Robert Fico, ktorý ďalej uviedol, že má k dispozícii rešerš portálov v rámci Európskej únie, ktoré sa venujú problematike EÚ ako takej. To však nie je úplne pravda. 

Kriminalizácia opozície podľa Smeru rezonuje aj v zahraničí

Smer upozornil na to, že sa objavujú články o tom, "že koalícia vzhľadom na zlé volebné preferencie urobí všetko pre to, aby sa vyhla predčasným voľbám, pričom existujú obavy, že slovenský trestný systém bude slúžiť ako zbraň na likvidáciu opozície".

"Daniel Lipšic tvrdil, že Slovensko dosiahlo v potláčaní kriminality za posledný rok väčší pokrok, ako za predchádzajúcich 30 rokov. Významný európsky portál však upozorňuje, že mnohé z týchto káuz vyvolávajú pochybnosti o nezávislosti slovenského súdnictva a samotný Daniel Lipšic je jedným z najväčších varovných signálov, ktorý môže podkopať celú protikorupčnú kampaň," zdôraznil Smer-SD s tým, že problémom by mohli byť aj úzke väzby Lipšica na prominentné osoby v rezorte spravodlivosti, slovenských bezpečnostných službách a vo vláde.

Práve tieto kontakty mali vyvolať otázku o jeho schopnosti vykonávať funkciu nestranného prokurátora. "Vládna protikorupčná agenda sa čoraz viac javí ako politická čistka predstaviteľov opozície," dodal Smer-SD.

Nie všetko, čo sa relevantné zdá, naozaj relevantné je

Grigorij Mesežnikov pre Noviny PLUS TV JOJ poznamenal, že podobných linkov na portály, ktoré mapujú európske dianie ale aj takých zdrojov, ktoré tvrdia presný opak, by vedel dohľadať niekoľko desiatok. Politický analytik zároveň označil porovnanie v jednom z uvedených zdrojov za falošné, pretože v Maďarsku nejde o obviňovanie opozície z korupčných káuz, ale o skutočnosť, že opozícia nemá takmer žiaden priestor prezentovať svoju názorovú oponentúru proti vláde, a aj ten nedostatočný priestor sa zužuje.

"Na Slovensku však v prípade vyšetrovania korupčných káuz nejde o nijaké politické prenasledovanie, ale o riadne fungovanie mechanizmov právneho štátu, ktoré boli pred rokom 2020 v mnohých prípadoch znefunkčnené, zhodou okolnosti vždy keď išlo o ľudí zo Smeru alebo blízkych Smeru. Potvrdením sú právoplatne rozhodnutia súdov," poznamenal odborník. 

Mesežnikov dodal aj to, že v tomto prípade nie je zdroj ako zdroj. "Pokiaľ ide o predmetný článok, je to jeden z hlasov, pričom interpretácia situácie na Slovensku je v ňom dosť sporná a nie celkom korektná. Žiadna z európskych inštitúcií ako Benátska komisia pre právny štát, rôzne ďalšie európske agentúry, Rada Európy a Európska komisia takéto hodnotenia nepredkladá. Ide o názorovú vec. Myslím si, že predstavitelia Smeru nemajú dostatok presvedčivých argumentov doma, tak siahli po dosť pochybnom naratíve zo zahraničia, ktorý im vyhovuje. Zase však stúpili vedľa," zhodnotil politický analytik Grigorij Mesežnikov. 

Mesežnikov zároveň uvedené zdroje označil skôr za mediálne platformy. Think-tanky totiž zverejňujú profily svojich analytikov, zoznamy ich publikácií a iných výstupov, čo v prípade zdrojov uvedených stranou Smer-SD, tak nie je. Na uvedených platformách pritom v konkrétnych prípadoch nie je uvedený ani autor príspevku a v prípade eu-policies.com, ktorú má spravovať Ateliér Europe, sa nedá dohľadať žiaden kontakt, alebo zoznam analytikov, ktorí by sa mali predmetnými dátami zaoberať. 

Podobne je to aj v ďalších prípadoch, kde nie je uvedený žiaden kontakt na predmetnú redakciu, jej vedenie, redaktorov, ani redakčný mail. Zároveň v prípade portálu europian-views.com je podľa sekcie kontakt možné, aby prispel ktokoľvek, kto o to má záujem. Stránka si zároveň vyhradzuje právo do textov zasiahnuť tak, aby sa hodili na predmetný portál.

Súvisiace články

Najčítanejšie