Zatiahnuté
12°
Bratislava
Sabína
27.10.2024
O invázii Ruska na Ukrajinu budúcu stredu sa hovorí už otvorene. Správy musíme brať vážne, potvrdil Klus
Zdielať na

O invázii Ruska na Ukrajinu budúcu stredu sa hovorí už otvorene. Správy musíme brať vážne, potvrdil Klus

BRATISLAVA / Slovensko, Česko, Poľsko a ďalšie krajiny Európskej únie sťahujú svojich diplomatov s rodinami z Ukrajiny. Slovensko vydalo novú usmernenie o cestovaní na Ukrajinu a rezort diplomacie tvrdí, že správy o možnom útoku, ktorý by sa mal konať už 16. februára treba brať vážne.

Hovorca rezortu zahraničia, Juraj Tomaga, dnes uviedol, že po dnešnom zasadnutí krízového štábu Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, ktoré vyhodnotilo dostupné spravodajské informácie, rezort diplomacie rozhodol o stiahnutí rodinných príslušníkov vyslaných zamestnancov na Zastupiteľskom úrade SR v Kyjeve a Generálnom konzuláte SR v Užhorode.

"MZVEZ SR zároveň mení cestovné odporúčanie na úroveň necestovať na Ukrajinu bez ohľadu na účel cesty. Toto rozhodnutie je výsledkom dnešného rokovania medzi zastupiteľskými úradmi členských krajín EÚ v Kyjeve. Rozhodnutie rezortu diplomacie sa opiera o vyhodnotenie najaktuálnejších zdieľaných spravodajských informácií, ktoré hovoria o ďalšom zhoršovaní bezpečnostného prostredia a eskalácii napätia," uviedol Tomaga a dodal, že  MZVEZ SR je pripravené ďalej upraviť cestovné odporúčania podľa aktuálneho vývoja.

"V tejto súvislosti odporúčame pravidelne sledovať webovú stránku rezortu a využiť možnosť registrácie na stránkach MZVEZ SR," poznamenal 

Správy musíme brať vážne, tvrdí Klus

Správu o tom, že k útoku by mohlo dôjsť už 16. februára priniesol Denník N. To, že správy o možnej invázii nie sú žiadnou kačicou pripustil aj štátny tajomník rezortu zahraničia Martin Klus, ktorý pre Noviny PLUS TV JOJ uviedol, že k stiahnutiu diplomatov došlo zatiaľ len na základe koordinácie s inými štátmi EÚ. "Každopádne vyhliadky nie sú dobré a správy bohužiaľ, musíme brať vážne," dodal Klus. 

Biden opäť odkázal Putinovi, že invázia ho vyjde draho

Americký prezident Joe Biden zdôraznil ruskej hlave štátu Vladimirovi Putinovi, že v prípade ruskej invázie na Ukrajinu Spojené štáty a ich spojenci odpovedia rozhodne a cena bude rýchla a vysoká. Po sobotňajšom hodinovom telefonáte lídrov to uviedol Biely dom. Biden podľa neho Putinovi povedal, že invázia „spôsobí rozsiahle ľudské utrpenie a zníži postavenie Ruska“. USA sú naďalej oddané diplomacii, ale podľa Bieleho domu sú „rovnako pripravené aj na iné scenáre“.

Prezidenti spolu telefonovali deň po tom, čo Bidenov poradca pre národnú bezpečnosť varoval, že americké spravodajské informácie ukazujú, že by Rusko mohlo podniknúť inváziu na Ukrajinu v nadchádzajúcich dňoch a ešte pred tým, ako 20. februára skončia zimné olympijské hry v Pekingu. Bidenova administratíva varuje pred možnou inváziou Ruska niekoľko týždňov. Rusko totiž zhromaždilo pri hraniciach s Ukrajinou viac ako 100-tisíc vojakov, plány na ofenzívu ale popiera.

Ukrajina vyzýva občanov aby zachovali pokoj

Ukrajinské ministerstvo zahraničia v sobotu zopakovalo výzvu, aby obyvatelia zostali pokojní. Vyhlásenie vydalo po tom, čo niektoré krajiny odporučili svojim občanom odísť z krajiny pre obavy z možnej ruskej invázie. Rezort podľa televízie CNN vo vyhlásení uviedol, že je „dôležité zachovať pokoj, zostať jednotní a konsolidovaní v rámci krajiny a zdržať sa činov, ktoré podkopávajú stabilitu a zasievajú paniku“. Ukrajinská diplomacia je podľa ministerstva v kontakte so všetkými kľúčovými partnermi a ozbrojené sily zase nepretržite sledujú vývoj situácie a sú „pripravené odraziť akýkoľvek útok na územnú celistvosť a suverenitu Ukrajiny“. Kyjev však stále pracuje na udržaní Ruska v diplomatickom dialógu, uvádza sa tiež vo vyhlásení.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v ostatných týždňoch opakovane vyzval Ukrajincov, aby zostali pokojní. V sobotu po sledovaní vojenských cvičení pri Chersone na juhu Ukrajiny varoval, že panika v krajine je najlepším priateľom jej nepriateľov. V súvislosti s hrozbou ruskej invázie sa skonštatoval, že je potrebné byť pripravený, ale vyjadril isté pochybnosti nad informáciami, že by Rusko mohlo podniknúť vojenské kroky už na budúci týždeň.„Domnievam sa, že dnes je v informačnom priestore príliš veľa informácií o vojne v plnom rozsahu zo strany Ruskej federácie. Dokonca uvádzajú aj vhodné dátumy. Chápeme všetky riziká, chápeme, že tieto riziká existujú. Ak máte akékoľvek ďalšie informácie o stopercentnej invázii, ktorá sa začína 16. (februára), ruskej invázii na Ukrajinu, dajte nám prosím tieto informácie,“ povedal Zelenskyj.

Súvisiace články