Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Na hrane TV JOJ: Zmierlivý Boris Kollár o bytoch či železniciach a brutálne výpady Roberta Fica
Zdielať na

Na hrane TV JOJ: Zmierlivý Boris Kollár o bytoch či železniciach a brutálne výpady Roberta Fica

BRATISLAVA / Koalícia ponúka nekonečný tok konfliktov a opozícia už vypisuje referendové hárky. Už budúci týždeň čaká odvolávanie ministra hospodárstva za SaS Richarda Sulíka. O aktuálnych konfliktoch, ale aj ďalších témach ohnivo diskutovali Predseda parlamentu a Sme rodina Boris Kollár a expremiér a predseda Smeru-SD Robert Fico.

Robert Fico podal návrh na odvolanie ministra hospodárstva Richarda Sulíka. "Z tohto by som nejakú špeciálnu zábavu nerobil," povedal Fico s tým, že minister hospodárstva nič neurobil so zdražovaním energií a palív. "Ak si uvedomíme, že plyn pôjde o 100 % hore, tak to naozaj bude veselé," reagoval ďalej. 

Predseda parlamentu a líder Sme rodina Kollár uviedol, že odvolávanie sa začne už tento štvrtok o 15:00 - po hodine otázok a odpovedí. "Nemáme iný spôsob, ako ísť cestou odvolávania ministra," dodal Fico s tým, že návrhy na opatrenia im vládna koalícia už sedemkrát zmietla zo stola. 

Koaličná rada bez SaS môže spomaliť rokovania

Premiér Eduard Heger sa vyjadril, že v EÚ nie je záujem o produkty z Ruska. "Nemal by o takejto veci rozhodovať premiér alebo jeden minister," uviedol Kollár a dodal, že už na túto schôdzu predložia návrh, ktorý by mal podobným krokom zabrániť. Eduard Heger uviedol, že vyrokovaná dohoda je lepšia, než tá pôvodná. 

"Zoberte si, že si Orbán vyrokoval to, čo chcel a nevidím dôvod, že by sme si ani my nemali vyrokovať to, čo chceme," pokračoval Kollár rozhorčene s tým, že solidarita s Ukrajinou nemôže byť na úkor vlastných občanov. 

Robert Fico pripomenul, že on vetoval migrantov na Slovensku a tak isto mal Eduard Heger "buchnúť do stola a tento návrh vetovať". Skutočnosť, že Rusi napadli Ukrajinu označil expremiér za Smer-SD za názor a dodal, že na Ukrajine "sa mastia Američania s Rusmi".

Zároveň tvrdil aj to, že po podľa neho bezpečnom plyne z Ruska, budeme voziť skvapalnený plyn zo Spojených štátov. S jeho tvrdením o napadnutí Ukrajiny nesúhlasil líder Sme rodina, ktorí poznamenal, že o tom, že Ukrajinu napadli Rusi nemôže byť žiadnych pochýb. 

Sme rodina sa bude snažiť dostať SaS opäť za rokovací stôl

Boris Kollár zdôraznil, že ďalšia účasť SaS na koaličných radách a rokovaniach je nevyhnutná, aby sa koalícia dokázala posunúť ďalej. "Pamätá si niekto, že by som ja s Dankom a Kollárom neustále obťažoval verejnosť nejakými pravidelnými hádkami na dennej báze? To tu nikdy nebolo," poznamenal Fico s tým, že premiér Heger je podľa neho hovorcom amerických záujmov a balíček Igora Matoviča je o ničom. 

Navzdory pripomienky konfliktov, keď bol Smer-SD v konflikte s Andrejom Dankom a Bélom Bugárom, alebo predtým s Vladimírom Mečiarom, Fico trvá na tom, že nič podobné jeho koalície nepredvádzali. "Poďme do referenda, nech ľudia nanovo rozdajú karty," pokračoval Fico. 

Trasú sa stoličky pod viacerými ministrami?

Do konfliktu so Sme rodina sa dostal aj Boris Kollár, ktorý nechcel vracať Matovičovi útok rovnakou mincou. "Sadol som s ministrom financií, s ministrom Doležalom, so štátnym tajomníkom Klimekom a vyriešil som to. Tie peniaze budú mať a takto by sa mala robiť politika," poznamenal Kollár. 

"Najprv chcem tie vlaky vidieť," opáčil Fico s tým, že bilbordov postavili Sme rodina kopu, ale nájomný byt ani jeden. "Keď bude prvý nájomný byt, podám vám ruku," reagoval Fico na šéfa parlamentu, ktorý vysvetľoval, že zákon sa kreoval od septembra a menil sa kvôli tomu aj stavebný zákon. 

"Táto vláda nepostaví ani jeden nájomný byt, ani jednu nemocnicu," zareagoval Fico a Kollár mu okamžite kontroval tým, že Smer-SD za 12 rokov nepostavil nič. "Schválili sme zákon, čo ste mysleli, že na ďalší deň postavíme 10-tisíc bytov? Veď to je nereálne," obrátil sa expremiérovi Ficovi. 

To, že by mal byť odvolaný minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, Kollár zásadne oznámil. Dokonca sa na konto ministra zdravotníctva vyjadril, že ako jeden z mála "robí a nekecá". Ako riešenie problémov s nemocnicami si vie predstaviť aj kúpu nemocnice v Boroch. Pre Fica je toto neprijateľné a povedal, že "štát by nemal kupovať nič"

Veto balíčka považuje Fico za zábavné

Podľa Roberta Fica v roku 2022 neurobila táto vláda pre ľudí nič. "Na zlomenie veta prezidentky bude dosť hlasov,"uviedol s tým, že na Kollára sa obrátil s tým, že zdaniť by sa mali banky. "Máme možnosť získať 300 miliónov eur," zdôraznil Fico.

Kollár kontroval tým, že doteraz bol prídavok na dieťa ani nie 26 eur, zatiaľ čo táto vláda zvýši príspevok až na 100 a to už od 1. januára. Dovtedy sa prídavky zdvihnú na 40 eur. "Vy ste zdvíhali o centy," kontroval Kollár a dodal, že všetci chcú, aby sa deťom pomohlo. "Myslím si, že to veto sa prelomí," dodal Boris Kollár. 

Ako to bude ďalej s referendom? A prezradil Robert Fico otázku?

Súvisiace články

Najčítanejšie