Jasno
25°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Prezidentka: Bolo by ilúziou myslieť si, že naša zahraničná politika bude úspešná, ak nebude mať jasnú podporu doma
Zdielať na

Prezidentka: Bolo by ilúziou myslieť si, že naša zahraničná politika bude úspešná, ak nebude mať jasnú podporu doma

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová sa prihovorila na 20. Hodnotiacej konferencii zahraničnej a európskej politiky Slovenskej republiky. Slovensko je zranená krajina, poznamenala hlava štátu. Na úvod konferencie si politici a diplomati pripomenuli pamiatku exministra Eduarda Kukana.

Obdobie, v ktorom sa Slovenská republika nachádza, je najzložitejšie za celé obdobie jej samostatnosti. Prezidentka Zuzana Čaputová to povedala na úvod dnešného 20. ročníka Hodnotiacej konferencie zahraničnej a európskej politiky SR, ktorú zorganizovalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR).

Čaputová pripomenula, že konferencia o smerovaní zahraničnej politiky SR je veľmi potrebná, keďže sa znova objavujú hlasy, ktoré ju spochybňujú. „Ide pritom o tie isté osoby, ktoré ešte nedávno naše prozápadné smerovanie podporovali,“ povedala. Pochybnosti verejnosti ukazujú podľa nej aj prieskumy verejnej mienky.

"Bolo by ilúziou myslieť si, že naša zahraničná politika bude úspešná, ak nebude mať jasnú podporu doma. Práve tú dnes strácame a musíme sa o ňu znovu uchádzať: nielen my, ústavní činitelia či politici, ale aj diplomati a diplomatky a odborná verejnosť," uviedla prezidentka na sociálnej sieti a pokračovala, že ju získame, ak neostaneme iba pri konštatovaní chýb a ukazovaní viny tých druhých. "A preto pozorne vnímajme dobu, v ktorej žijeme, bez poľavenia z našich hodnôt. Vysvetľujme a komunikujme," pokračovala ďalej.
"Prestaňme deliť spoločnosť na konšpirátorov a tých „našich“. Na obdivovateľov nedemokratických režimov a ľudí so zdravým rozumom. Priznajme si, že to, čo príde absolútne samozrejmé nám, politikom či vám, diplomatom a diplomatkám či odbornej verejnosti, nemusí byť samozrejmé veľkej časti spoločnosti. Aj cesta za legitímnymi cieľmi musí byť správna, a preto nikdy nemôžeme rezignovať na ich vysvetľovanie," dodala hlava štátu. 

Debata o dohode je diskusiou o našom mieste medzi demokraciami

Medzi najväčšie bezpečnostné výzvy dneška patrí popri napätej situácii na hraniciach Ukrajiny aj riziko straty geopolitického kompasu Slovenska. Uviedol to minister obrany v rámci bilancie uplynulého obdobia počas Hodnotiacej konferencie zahraničnej a európskej politiky SR.

„Diskusia o Dohode o spolupráci v oblasti obrany s USA, de facto o našom mieste medzi západnými demokraciami slobodného sveta je sprevádzaná klamstvami, deformáciou faktov, rozsievaním strachu, nenávisti a dokonca pomsty. Ide o hybridný tlak, aby orgány SR neboli schopné prijímať potrebné a dôležité rozhodnutia,“ uviedol minister Jaroslav Naď. Na margo toho ocenil, že napriek dezinformačnej kampani Dohodu minulý týždeň schválila Národná  Rada SR a ratifikovala prezidentka SR.

​Šéf rezortu v tejto súvislosti pripomenul, že bez ukotvenia SR v NATO a EÚ a bez nášho strategického partnera - Spojených štátov, nemôžeme efektívne čeliť novým výzvam a hrozbám v bezpečnostnom prostredí. „K zárukám kolektívnej obrany spoločne s ostatnými spojencami v rámci NATO neexistuje pre Slovensko žiadna zmysluplná alternatíva,“ zdôraznil.

V hodnotení sa minister venoval tiež napätiu na východnom krídle Aliancie. „Sme jednoznačne presvedčení o tom, že situáciu je potrebné naďalej riešiť diplomatickým dialógom. Ruskú ofenzívu voči Ukrajine však nemožno vylúčiť, a preto musíme zvyšovať našu pripravenosť a schopnosť reagovať pre prípad, že rokovania zlyhajú. Robíme pre to všetky potrebné kroky tak na národnej, ako aj medzinárodnej úrovni. Už zajtra budeme o situácii hovoriť aj s ostatnými ministrami obrany krajín NATO,“ priblížil.

Celú konferenciu si môžete pozrieť tu:

Prejav prezidentky bol prejavom štátničky, zhodnotil Mesežnikov

Politický analytik vyzdvihol, že prezidentka sa v prejave venovala aktuálnym zložitým témam z domova, ale aj zo zahraničia. "Prejav prezidentky vnímam veľmi dobre, nakoľko sa opäť jasne prihlásila k smerovaniu zahraničnej politiky Slovenska," uviedol s tým, že nezanedbala výhody, ale aj povinnosti, ktoré nám vyplývajú zo zahraničnopolitickej orientácie. "Bol to štátnický prejav, počas ktorého sa jasne vyhranila voči otočeniu zo strany opozície," dodal politický analytik Grigorij Mesežnikov.