Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zistenia Novín PLUS TV JOJ: V súvislosti s voľbou komisárky pre deti má byť na poslancov OĽaNO vyvíjaný nátlak
Zdielať na

Zistenia Novín PLUS TV JOJ: V súvislosti s voľbou komisárky pre deti má byť na poslancov OĽaNO vyvíjaný nátlak

BRATISLAVA / Poslanci OĽaNO, ktorí majú problém s kandidatúrou a následným zvolením Kataríny Hatrákovej za komisárku majú čeliť nátlaku zo stany klubových kolegov. V prípade, že by zvýšili kvórum a nehlasovali za kandidátku OĽaNO Katarínu Hatrákovú, by im nemalo prejsť zníženie trestov za marihuanu.

Novinám PLUS TV JOJ to potvrdili dva zdroje z prostredia koalície. Aj to je dôvodom, že sa niektorí poslanci z klubu OĽaNO voľby nezúčastnia a tým znížia kvórum. Efekt je ten istý, ako keby hlasovali za. Podľa informácií Novín PLUS TV JOJ bolo v hre aj to, že ak chcú zníženie trestov za držanie marihuany, musia dokonca hlasovať za Katarínu Hatrákovú (OĽaNO).

Pred hlasovaním sa pred médiá a verejnosť postavila strana SaS, ktorá sa venovala jednotlivým možnostiam voľby komisára pre deti. Poslanecký klub SaS sa vyjadril, že poslancom, ktorí sa voľby nezúčastnia nerozumejú. Poslanec Ondrej Dostál zároveň potvrdil, že klub SaS podporí Máriu Vargovú. Pokiaľ však dôjde k zníženiu kvóra, je možné, že Katarína Hatráková sa komisárkou pre deti stane.

Podľa politológa Jozefa Lenča takýto prístup nie je v poriadku. "Nie je v poriadku, aby sa niekto niekomu vyhrážal. Ústavne má poslanec hlasovať podľa svojho vedomia a svedomia a nie podľa želaní klubu či kolegov. Nemalo by dochádzať k hlasovaniu pod nátlakom kohokoľvek - či už politikov, alebo verejnosti," zhodnotil Lenč pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie