Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
SAV vyzýva poslanca Smeru-SD Ľuboša Blahu: Ukončite svoje pôsobenie v akadémii
Zdielať na

SAV vyzýva poslanca Smeru-SD Ľuboša Blahu: Ukončite svoje pôsobenie v akadémii

BRATISLAVA / Slovenskú akadémiu vied znepokojil nárast nenávisti. Preto sa rozhodla vyzvať poslanca Ľuboša Blahu, aby opustil jej rady.

Na sociálnej sieti Slovenská akadémia vied uviedla, že je verná svojmu humanitnému poslaniu a je znepokojená nárastom netolerancie, a agresivity v našej spoločnosti. Je to jav, ktorý sa spočiatku rodí v znevažujúcich slovách a cez podnecovanie k nenávisti prerastá až k reálnym fyzickým atakom. "Predstavitelia SAV sa od takýchto prejavov dištancujú a dôrazne ich odsudzujú, a to aj v prípadoch, ak sa takéhoto konania dopúšťajú v rámci svojich mimopracovných aktivít jej zamestnanci," uviedla SAV v príspevku s linkom na výzvu na odchod Ľuboša Blahu. 

Výzvu podpísala väčšina orgánov

SAV vo výzve uviedla, že výzvu podporila väčšina štatutárnych zástupcov vedeckých pracovísk SAV: "Výzva štatutárnych zástupcov ústavov a centier SAV. My, predstavitelia vedeckých ústavov a centier SAV chrániac dobré meno SAV, ktorá patrí k najdôveryhodnejším inštitúciám na Slovensku, uvedomujúc si úlohu vedy a vedcov v spoločnosti, ktorí majú prispievať k tolerantnej, slušnej a inovatívnej spoločnosti, ctiac si slobodu a demokraciu, odmietajúc akékoľvek prejavy netolerancie či nenávisti, pripomínajúc historickú skúsenosť, že extrémistické a nenávistné postoje sú spôsobilé postupne narúšať demokratický politický systém a nahradiť ho systémom diktatúry," uviedli zástupcovia vo vyhlásení. 

Ďalej vyzvali na odchod priamo poslanca a podpredsedu Smeru- SD Ľuboša Blahu. "Vyzývame Mgr. PhDr. Ľuboša Blahu, PhD., pracovníka Ústavu politických vied SAV, v. v. i., ktorý opakovane a hrubo nerešpektuje etické štandardy vedca, zneužíva slobodu prejavu, aby okamžite ukončil svoje pôsobenie v SAV. Pripomíname, že uvedený kolega bol opakovane upozorňovaný na svoje nevhodné správanie. Bez akejkoľvek sebareflexie dotyčného," pokračovalo vyhlásenie ďalej. 

Zástupcovia plne stoja za vyjadreniami Etickej komisie SAV, ktorá okrem iného k jeho správaniu konštatovala: „Postavenie vedca sa viaže na istú zodpovednosť vyplývajúcu z členstva v akademickej komunite. Tejto zodpovednosti sa nemožno zbaviť ani pri paralelnom výkone inej funkcie/iného povolania. Člen akademickej obce musí primerane zachovávať isté štandardy správania aj v prípade výkonu neakademickej funkcie. Vo všeobecnosti možno legitímne očakávať, že vedec bude politickú diskusiu kultivovať, nie degradovať.“

Reakciu poslanca a podpredsedu Smeru-SD Ľuboša Blahu nájdete v galérii

Súvisiace články

Najčítanejšie