Jasno
14°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Exminister Ivan Mikloš: Sankcie by mali byť väčšie. To o čo sa jedná, sa nedá materiálne vyčísliť
Zdielať na

Exminister Ivan Mikloš: Sankcie by mali byť väčšie. To o čo sa jedná, sa nedá materiálne vyčísliť

BRATISLAVA / Exminister financií ekonóm Ivan Miloš v rozhovore vysvetlil sankcie, ktoré svet uvaľuje na Rusko, ale aj to, prečo sú málo prísne. Mikloš predstavil jeden zo spôsobov, ako by sa Rusko dalo zastaviť.

Aké sankcie prišli voči Ruskej federácii?

Boli prijaté sankcie voči 70 % bánk, voči tým najväčším bankám a boli prijaté aj sankcie v energetickej oblasti, ale aj v oblasti vývozu vodičov a ďalších vysokých technológii. Boli rozšírené aj osobné sankcie. 

Môžeme ich vnímať výlučne ako ekonomické sankcie?

Áno, sú to hlavne ekonomické sankcie a ide už o tretiu vlnu sankcií. Prvá prišla po útoku Ruska na Krym, ďalšia po uznaní separatistických republík, začiatkom tohto týždňa a toto sú sankcie po začatí vojny na Ukrajine. Ide prevažne o ekonomické sankcie, ktoré budú mať negatívne dôsledky na ruskú ekonomiku.

Už tá prvá vlna mala za následok, že ruská ekonomika stagnuje a od roku 2014 výrazne klesla. Sankcie však majú dopad aj na tých, ktorý ich prijímajú. Sú však väčšie pre toho, na koho sú uvalené. Sankcie by však mali byť oveľa silnejšie, lebo to o čo sa teraz jedná sa nedá materiálne vyčísliť. Ide o slobodu, územnú celistvosť a nezávislosť nielen Ukrajiny, ale aj nás. Ohrozený je celý civilizačný poriadok, aký nám umožnil žiť v mieri a v relatívnej prosperite.

Bude to stačiť, aby sa tá situácia upokojila? Lebo stále hovoríme len o peniazoch...

Určite to nebude bolieť dosť na to, aby zastavila Putina, aby sa Putin zastavil, bolo by treba urobiť oveľa viac. Jedna vec sú sankcie, ktoré by mali byť ešte prísnejšie, ale mali by byť prijaté aj voči Putinovi osobne, lebo zatiaľ neboli ani voči Putinovi, ani Lavrovovi. Sankcie Putina nezastavia, ale sú nevyhnutné a je treba aby boli čo najprísnejšie, ale okrem toho je treba urobiť oveľa viac. Je potrebné pomôcť Ukrajine vojensky, pomôcť jej humanitárne. Keď hovorím o vojenskej pomoc, nemyslím nasadiť vojská, lebo Ukrajina nie je členom NATO, ale pomôcť jej dodávkami, zbraní, systémov. o čo väčšie budú náklady na ruskej strane, tak tým je väčšia šanca, že sa Putina podarí zastaviť.

Viac sa dozviete vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie