Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Poslanci schválili balík vládnych zákonov na pomoc Ukrajine. Proti hlasovalo 38 členov opozície
Zdielať na

Poslanci schválili balík vládnych zákonov na pomoc Ukrajine. Proti hlasovalo 38 členov opozície

BRATISLAVA / Na záver sa pred poslancov postavil aj premiér Eduard Heger (OĽaNO), ktorý sa poslancom poďakoval. Nakoľko časť dnešného dňa strávil na východnej hranici, poslancom zdôraznil, že na utekajúce matky s deťmi nie je pekný pohľad. Opozícia mala problém s tým, že v rámci balíka zákonov sa vláda rozhodla bojovať aj s vlnou dezinformácií, ktorá sa masovo šíri sociálnymi sieťami.

Poslanci sa na tomto bode zasekli na niekoľko hodín a rokovaniu sa nevyhli hádky medzi koaličnými poslancami a opozíciou. Koalícia zákon podporila jednotne. Zo 121 prítomných poslancov zákon ako celok podporilo 82 poslancov, proti bolo 11 a zdržalo sa 27, čo bol klub strany Smer-SD a Hlasu-SD. Jeden poslanec nehlasoval. 

Parlament teda napokon v skrátenom legislatívnom konaní schválil zákon o opatreniach, ktoré priamo súvisia s s vojnou na Ukrajine. Súčasťou je aj to, že NBÚ bude mať po novom právomoc blokovať dezinformačné weby. Po pozmeňujúcom návrhu poslanca Ondreja Dostála (SaS) by ju mal mať úrad do konca júna 2022. 

Proti balíku zákonov, ktoré majú pomôcť vojnovým utečencom napríklad aj s tým, aby sa čo najrýchlejšie dokázali začleniť do normálneho života, vrátane práce, nepodporil spolu s parlamentnými extrémistami z ĽSNS a Republiky aj Martin Čepček. Prehľad hlasovania si môžete pozrieť tu.

Súvisiace články

Najčítanejšie