Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Čo je to Patriot? Z Nemecka k nám príde mimoriadne efektívny obranný systém
Zdielať na

Čo je to Patriot? Z Nemecka k nám príde mimoriadne efektívny obranný systém

BRATISLAVA / Systém Patriot sa preslávil v Perzskom zálive, ale aj počas vojny v Iraku. Nemecko ho ako súčasť NATO posiela na Slovensko spolu s 1400 vojakmi, ktorí majú zabezpečiť ochranu východnej hranice.

Čo je protiraketový systém Patriot?

MIM-104 Patriot je raketový systém zem-vzduch (SAM), primárny svojho druhu a používaný armádou Spojených štátov amerických a niekoľkými spojeneckými krajinami. Vyrába ho americký dodávateľ obrany Raytheon a jeho názov je odvodený od radarového komponentu zbraňového systému. AN/MPQ-53 je známy ako "Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target" a teda PATRIOT.

Systém Patriot nahradil systém Nike Hercules ako primárny systém protivzdušnej obrany americkej armády (HIMAD) a nahradil systém MIM-23 Hawk ako stredný taktický systém protivzdušnej obrany americkej armády.

Funkcia proti balistickým raketám

Patriot aj funkciu systému protibalistických rakiet (ABM) americkej armády, čo je teraz primárna misia Patriotu. Očakáva sa, že systém zostane v prevádzke minimálne do roku 2040. Patriot využíva pokročilé letecké stíhacie rakety a vysokovýkonné radarové systémy. Patriot bol vyvinutý v Redstone Arsenal v alabamskom Huntsville, ktorý predtým vyvinul systém Safeguard ABM a jeho komponenty Spartan a rakety Sprint s nadzvukovou rýchlosťou. 

Patriot aj v Japonsku či Izraeli

Systémy Patriot boli predané do Holandska, Poľska, Nemecka, Japonska, Izraela, Saudskej Arábie, Kuvajtu, Čínskej republiky (Taiwan), Grécka, Španielska, Spojených arabských emirátov, Kataru, Rumunska a Švédska.

Južná Kórea kúpila niekoľko použitých systémov Patriot od Nemecka po tom, čo Severná Kórea testovala balistické rakety v Japonskom mori a v roku 2006 pokračovala v podzemných jadrových testoch. Niekoľko použitých systémov Patriot z Nemecka kúpilo aj Jordánsko.

S Patriotom malo Rusko v minulosti problém

Cvičné rotácie batérie amerických odpaľovacích zariadení Patriot organizuje Poľsko a to od roku 2010 pričom prvým mestom bol Morag. Po žiadosti Ruskej federácie sa tento raketový systém  presunul ďalej od ruských hraníc do Toruńa a Ustky. Následne 4. decembra 2012 NATO povolilo rozmiestnenie odpaľovacích zariadení rakiet Patriot v Turecku na ochranu krajiny pred raketami vypálenými v občianskej vojne v susednej Sýrii.

Súvisiace články

Najčítanejšie