Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Victor Breiner: Facebook je e-shop ľahkých mravov, ktorý predáva našu nenávisť
Zdielať na

Victor Breiner: Facebook je e-shop ľahkých mravov, ktorý predáva našu nenávisť

BRATISLAVA / Každý vojnový konflikt so sebou prináša obrovské množstvo informácií, ktoré pulzujú najmä na sociálnych sieťach, zároveň formujú verejnú mienku v krajinách a vo svete. Práve pre to je pre všetky krajiny, a aj pre Slovensko dôležité aké správy sa v médiách, či na sociálnych sieťach objavujú. Vo veľkom sa šíria už aj dezinformácie, ktoré prekrúcajú aj aktuálnu realitu na Ukrajine, a zo dňa na deň ich pribúda čoraz viac. O tejto téme nám povie viac Victor Breiner riaditeľ odboru pre hybridné hrozby a strategickú komunikáciu v kancelárii ministra obrany.

Čo sú to hybridné hrozby?

Ide o vojenské operácie, ktoré sa konajú úplne inak, ako tie na ktoré sme zvyknutí. Zvykli sme si, že keď sa povie vojna tak si predstavíme presne také zábery, ako vidíme dnes v televízii. Ale vojna sa už nevedie len tým bojovým spôsobom, ale aj tým nebojovým, takým podprahovým, ktorý si nikto nevšimne, sú tak vymyslené, aby si ich naozaj nikto nevšimol. Takže šírenie dezinformácií je súčasťou vojenského plánovania a priameho vedenia vojny. Ešte donedávna sme to pokladali za nežiadaný prvok modernej digitálnej doby a nikto tomu nevenoval dostatočnú pozornosť. Presne tak to bolo vymyslené, aby sme si to nevšimli , a aby to dlhé roky tak pôsobilo aj na Slovensku.

Ako dlho je na Slovensku hybridná vojna?

Je to zhruba od vtedy, kedy Ruská federácia anektovala polostrov Krym. Vtedy začali na Slovensku pôsobiť dezinformačné weby a dnes už vieme, že je to priamo súčasť vojenských operácií, ktoré sprevádzajú dnes tie bojové operácie ktoré Ruská federácia vedie na Ukrajine.

Keďže je to taktika boja, prichádzajú dezinformácie aj z protistrany?

Ukrajina sedem rokov neviedla informačné operácie na Slovensku. Rusi to robili, a robia to do dnes, a teraz v kontexte ich invázie na Ukrajinu sa to celé začínalo iba stáčať. Keď dôjde k bojovým operáciám, tak každá zo strán má záujem tie informácie nejako interpretovať. Ukrajinci nerobili tie podvratné operácie na Slovensku.

Ktoré najsilnejšie dezinformačné kampane boli za posledné roky na Slovensku?

Tak napríklad pandémia Covidu, cez prvú vlnu, keď sme všetci ešte tápali ako to celé bude prebiehať a nemali sme ešte veľa informácií, ale dnes vieme, že to bolo spochybňovanie očkovania, jeho kvality, jeho bezpečnosti. Spochybňovanie vládnych opatrení na ochranu obyvateľstva. Toto všetko prichádza z dielne ruských plánovačov. To, že sa to prebralo u nás, je kvôli tomu, že oni si tu naozaj vypestovali veľkú, širokú sieť dezinformačných webov, facebookových stránok, skupín, lokálnych influencerov a takých ľudí, ktorí priamo pretiekli aj do parlamentu, to treba povedať nahlas. Nevenovali sme tomu dostatočnú pozornosť, ale tomu je už naozaj koniec.

Dá sa aktívne bojovať voči takýmto šíriteľom dezinformácií? Poznám ľudí, ktorí tvrdia, že Covid tu nebol a to, že nehovoríme o tom, že včera zomrelo na Slovensku na Covid 45 ľudí, je podľa nich len dôkazom toho, že Covid bol vymyslený.

To je kvôli tomu, že dnes je Ukrajina absolútne najhorúcejšou témou. Média sú plné udalostí na Ukrajine. A to, že Omikron nie je taký smrtiaci ako tie predošlé vlny. Je to jedno s druhým samozrejme, ale dnes vieme potvrdiť, že migračná kríza, aj Covidová kríza boli plánovane použité na to, aby rozkladali naše spoločnosti zvnútra.

Slovensko si povedalo, že ide do boja. Poslanci schválili zákon k situácii na Ukrajine. Štát bude môcť blokovať dezinformačné weby, aktuálne na štyri mesiace. Pomôže to?

Môže to pomôcť, dôležité je však, že na Slovensku sa ten informačný priestor neskladá iba z webov. Primárne a do najvyššej miery je to facebook. Facebook absolútne monopolizuje informačný priestor na Slovensku mimo klasických audiovizuálnych médií. Diskusia, verejná debata, politická mobilizácia. Už aj predvolebná kampaň sa deje celá na facebooku, a my vôbec nevieme, akým spôsobom ten facebook ten informačný priestor nastavuje. Je to akoby novodobé o nás bez nás. Ale čo vieme z uniknutých dokumentov od zamestnancov facebooku, ktorým už praskli nervy z metód, ktoré táto firma uplatňuje je, že facebook umelo tlačí a zvyšuje obsah pravicového extrému, hnevu a nenávisti. To znamená, že tá firma zarába na tom, že predáva váš hnev a vašu nenávisť politikom, ktorí mobilizujú svojich voličov práve na najhrubšie dezinformácie, najväčší extrém. Podľa pravidiel tej sociálnej siete dovoľuje šíriť práve tie najhoršie dezinformácie, totálne lži a preto vlastne vidíme, že na slovenskom facebooku kontinuálne roky, aj teraz v kontexte invázie Ruska na Ukrajinu tie profily, ktoré majú najväčší dosah sú práve politici a extrém, ktorí šíri Kremeľskú propagandu. Facebook nie je platforma, kde sa môžeme voľne diskutovať, ale je to eshop ľahkých mravov, ktorý predáva našu nenávisť a predáva ju našim politikom, ktorí tej sieti za to výborne platia.

Je to aj o nás ľuďoch, lákajú nás viac všetky negatívne veci, ako tie pozitívne. Keby tam niekto písal, aký je svet krásny asi by si to nikto nevšimol, ale keď tam niekto začne nadávať, tak vtedy ľudia zbystria a začnú to ešte aj preposielať. Pracujete na zriedení Odboru pre hybridné hrozby a strategickú komunikáciu. Ako vidíte jeho význam?

Ešte k tomu facebooku, tá debata môže byť taká, ale to čo je extrémne, oni umelo zvyšujú dosah. Takže ja keď sa zapojím do nejakej debaty, tak ten obsah nebude mať taký dosah, ako ten obsah, ktorý tlačí ten extrém. To je ten problém. Na obrane sme naozaj zriadili nový Odbor pre hybridné hrozby a strategickú komunikáciu, ktorý bude primárne riešiť dezinformácie a to tak, že budeme veľmi otvorene a razantne komunikovať za ministerstvo smerom k verejnosti. O tom čo sú dezinformácie, čo sú hybridné hrozby, ako sa proti nim brániť. Veľmi podobne, ako to robí policajný facebook, ale aj tým, že budeme robiť kampane, ktoré budú mať vzdelávací charakter. Budú hovoriť napríklad o tom, ako ten facebook funguje, aby vedeli kde sa nachádzajú, ako je tá platforma pokrivená, ako nepracuje v prospech dobra spoločnosti, alebo otvorenej diskusie ako to naša "alternatívna" rada hovorí.

Polícia má na facebooku samostatnú stránku na vyvracanie hoaxov. My ako televízia sa k vám určite pridáme a budeme sa snažiť hoaxy vyvracať. Ja len spomeniem jeden hoax ktorý sa teraz šíri: Poslanec Mizík sa postavil na Ukrajinsko - Slovenské hranice a šíri tam, že žiadne ženy a deti z Ukrajiny neutekajú. Je to vyslovene urážka ľudí, ktorí z Ukrajiny utekajú a urážka štábov, ktoré sa nachádzajú na hraniciach, ktoré vidia aké nešťastie sa na Ukrajine deje a toto je jedna z vecí, ktorá je už v tejto dobe je trestná, mala by sa riešiť a podľa našich informácií sa aj riešiť bude.

Súvisiace články

Najčítanejšie