Jasno
17°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Keď som hovoril, že Putin je diabol, neverili mi. Dnes nás zo Slovenska vyháňajú, hovorí Ivan z Ruska
Zdielať na

Keď som hovoril, že Putin je diabol, neverili mi. Dnes nás zo Slovenska vyháňajú, hovorí Ivan z Ruska

BRATISLAVA / Hoci na Slovensko mnoho z nich prišlo práve kvôli nesúhlasu s režimom v Rusku, dnes čelia urážkam aj slovným útokom. O tom, ako sa počas ruskej agresie na Ukrajine žije tunajším Rusom, sme sa porozprávali s Ivanom, ktorý u nás žije osem rokov. Priezvisko pre jeho bezpečnosť nezverejníme.

Na Slovensku žije aj so svojou rodinou už osem rokov. Pracuje vo finančnom sektore a po slovensky hovorí veľmi dobre. Ivan, sa s nami podelil o to, ako sa aktuálne my Slováci správame k občanom Ruska. Mnoho z nich však do Európy prišli práve preto, že nesúhlasili s režimom Vladimíra Putina. Dnes majú pocit, že ich vyháňame za hranice. 

Na problémy, ktorým občania Ruska u nás v súčasnosti čelia upozornil aj v príspevku jednej zo skupín pre cudzincov na sociálnej sieti. "Väčšina Rusov žijúcich na Slovensku sa sem presťahovala kvôli Putinovi. Rozhodli sme sa, že nebudeme súčasťou tohto režimu, nebudeme platiť dane za vojenské výdavky, nebudeme pre tú armádu chovať naše deti," začal Ivan svoj príspevok s tým, že podľa neho sa karta výrazne obrátila. 

"Za osem rokov, čo tu žijem, som od Slovákov veľa počúval, že Putin je ich hrdina, že sú Putinovi fanúšikovia.  Nepočúvali ma keď som im hovoril, že je to diabol," poznamenal Ivan ďalej s tým, že dnes aj Rusi pomáhajú ľuďom, ktorí z Ukrajiny utekajú pred vojnou.

"Dnes pomáhame ukrajinským utečencom, zbierame veci a peniaze, zadarmo ich vozíme tam, kam potrebujú. Svoje peniaze míňame bez akýchkoľvek nárokov," poznamenal ďalej a pre Noviny PLUS TV JOJ špecifikoval, že zo strany Slovákov sa teraz Rusi stretávajú s nenávistnými prejavmi.

"Miestni kričia, že Rusi musia opustiť Slovensko. Na moju manželku kričala suseda, že prečo sme Putina nezavreli do blázinca, že teraz nás všetkých zabije jadrovými zbraňami," uviedol ďalej  a doplnil, že ďalšej ich známej sa začali vyhýbať ženy z voľnočasového krúžku. "Majú takú skupinu, kde si píšu a zrazu s ňou nikto nekomunikuje," povedal Ivan a zdôraznil, že Slováci si neuvedomujú, že v prípade návratu do vlasti by bol ich osud spečatený. 

Za pomoc 20 rokov na tvrdo?

Podľa Ivana má totiž aj cena vojna pre Rusov na Slovensku cenu, ktorú by museli zaplatiť. "Od prvého dňa veľa Rusov na Slovensku podporuje Ukrajinu a Ukrajincov. Zúčastňujeme sa demonštrácií, zbierame veci,  peniaze a pomáhame na hraniciach. Podľa ruského práva je to zločin. V Rusku nás môžu potrestať 20 ročným väzením... ruským väzením. To znamená, že sa možno nikdy nevrátime do Ruska," vysvetľoval Ivan s tým, že Európa sa z jeho pohľadu zamietavo postavila ku každému Rusovi, a to bez rozdielu.

"Európske krajiny už neposkytujú víza ruským občanom. Znamená to, že naši rodičia k nám nemôžu prísť. Znamená to, že už nikdy viac neuvidíme naše matky," posťažoval sa, a ako príklad uviedol svoju manželku ktorej matka má 73 rokov a žije v odľahlej časti Ruska. 

"V Rusku už nežijú žiadni ďalší príbuzní. Keď zomrie, nebude ju mať kto pochovať. Prosím, spomeňte si na to, keď premýšľate o tejto vojne a ľuďoch, ktorí touto vojnou trpia a spomeňte si na to, že cenu za pomoc Ukrajine platíme aj my," uzavrel pre Noviny PLUS TV JOJ s tým, že u nás žijúci Rusi nie sú žiadni zlodeji.

Ako sa vyrovnať s aktuálnou situáciou radí v našom novom podcaste psychologička Barbora Kuchárová. 

Súvisiace články