Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Gerulata Technologies zverejnila zoznam, ktorý mapuje šíriteľov propagandy Kremľa
Zdielať na

Gerulata Technologies zverejnila zoznam, ktorý mapuje šíriteľov propagandy Kremľa

S propagandou na Slovensku bojujeme roky. Hovoril o nej aj sociológ Michal Vašečka

BRATISLAVA / Ľuboš Blaha, Tomáš Taraba či Eduard Chmelár a Štefan Harabin. Technologická spoločnosť Gerulata zverejnila zoznam najväčších šíriteľov prokremeľskej propagandy.

"Aby sme pomohli slovenským orgánom a občanom v boji proti kremeľskej propagande, počas prebiehajúcej ruskej agresie proti Ukrajine zverejňujeme zoznam najlepších proruských informačných zdrojov na Slovensku," uvádza spoločnosť v úvode svojho blogu

Oportunisti, trolovia a užitoční idioti

Gerulata ďalej informuje, že zverejnený zoznam obsahuje rôznorodú zmes informačných aktérov. "Sú tam krajne pravicoví, krajne ľavicoví a populistickí politici, ktorí šíria proruskú propagandu z autentických dôvodov, alebo z oportunistických politických ziskov. Existujú dezinformačné médiá, ktoré sú niekedy priamo spojené s ruskými štátnymi záujmami, a iné, ktoré len túžia po šírení akéhokoľvek druhu kontroverzie. A potom sú tu ruskí štátom kontrolovaní trolovia a proxy," uvádza blog Michala Trnku. 

Putin dobrý, Západ zlý, rozdeľuje blog

Gerulata uvádza, že analyzovali aktivitu zdrojov aj roky dozadu. Podľa spomínanej analýzy nie je prekvapením, že väčšina obsahu pochádza z posledných mesiacov. "Väčšina zdrojov v zozname je dlhodobo konzistentne proruských, niektoré siahajú až po ruskú anexiu Krymu. Historicky sa príbehy sústreďovali na kritiku sankcií, vykresľovanie západu ako dekadenta, upadajúcej civilizácie a jej kontrastu s Ruskom, nositeľom tradičných hodnôt a chválou ruskej vojenskej sily, ekonomiky a múdrosti ich politických elít," vysvetľuje spomínaný blog a poznamenáva, že v časoch kríz, ako napríklad po incidente v českých Vrběticiach, sa proruskí aktéri pokúšali podkopať oficiálnu verziu vyšetrovania a obvinili ju z akejsi tajnej hry západnej spravodajskej komunity.

Eskaláciou bola aj obranná dohoda s USA

Blog Michala Trnku ďalej vysvetľuje, že nárast zaznamenali v súvislosti s témou, ktorá niekoľko týždňov rezonovala vo verejnom priestore. "Oznámenie o dohode o obrannej spolupráci medzi Slovenskom a Spojenými štátmi (DCA) v decembri 2021 vyvolalo doteraz nevídanú vlnu antiamerikanizmu a naratívov proti NATO a EÚ. Proruským aktérom sa podarilo premeniť DCA ako hrozbu pre suverenitu Slovenska a mier v regióne a opäť sme boli svedkami volaní po neutralite, vystúpením z NATO a ďalšími pokusmi o podkopanie bezpečnostnej architektúry východnej Európy," konštatuje blog a ďalej upozorňuje na zásadný nárast aj v súvislosti s ruskou agresiou na Ukrajine. 

"V prvých dňoch ruskej agresie na Ukrajine sa ju niektorí z najradikálnejších proruských aktérov snažili obhájiť alebo ospravedlniť – opakujúc klamstvá Kremľa o „obmedzenej špeciálnej vojenskej operácii“ a „denacifikácii Ukrajiny“," vysvetľuje blog s tým, že v konfrontácii s realitou obrovského rozsahu a brutality invázie si "mnohí aktéri čoskoro uvedomili, že otvorene schvaľovať vojnu u divákov nie je životaschopné a rýchlo zareagovali šírením zmiernenej verzie propagandy."

"Zachytili sme mnoho pokusov relativizovať vojnu (napr. prirovnaním k operáciám NATO), zohrať časť viny na Západ a podkopať západnú podporu Ukrajine (hovorí sa, že vojnu len podnecuje a predlžuje)," uviedol Trnka v spomínanom texte. 

Akú metodiku použili? 

Gerulata vysvetľuje, že v rámci metodiky začali s ručne anotovaným súborom údajov, väčšinou z Facebook stránok, ktorý vznikol zlúčením ich interných údajov Gerulata Technologies s údajmi od našich partnerov.

"Použili sme našu technológiu, aby sme objavili ďalších proruských aktérov na základe toho, ako zdieľajú obsah a ako sa koordinujú so zdrojmi zo základného súboru údajov. Tieto dodatočné zdroje tiež manuálne skontroloval náš tím na prítomnosť proruských príbehov," objasňuje blog ďalej s tým, že následne vyhodnotili každý zdroj na základe nasledujúcich troch kritérií:

  • Aktivita – ako aktívny je zdroj a koľko obsahu vyprodukoval za posledný rok
  • Dopad – koľko interakcií generuje zdroj
  • Vplyv – ako často sa obsah zo zdroja šíri ďalej do proruskej siete

"Kombináciou týchto troch metrík sme vytvorili hodnotu úrovne hrozby a zoradili všetkých aktérov v zozname do 5 kategórií hrozieb na základe z-skóre hodnoty hrozby," vysvetlil Trnka a dodal, že táto metodika nehodnotí, nakoľko je zdroj silne proruský.

"Niektoré pramene sa zameriavajú len na proruské naratívy, pre iné je to len zlomok ich celkového obsahu. Niektorí sú vo svojich vyjadreniach veľmi radikálni, iní sú jemnejšie a sofistikovanejšie. Niektorí sú tupí a brutálni, iní prezentujú svoje rozprávanie pseudointelektuálnym spôsobom. Nemyslíme si, že by takéto rozlíšenie bolo relevantné na účely tohto zoznamu," dodal na záver.

Zoznam spoločnosti Gerulata si môžete pozrieť aj tu.

Najčítanejšie