Oblačno
16°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Pre Slovensko z pozície vlády je symptomatické “byť zaskočený”, kritizuje Plaváková z Progresívneho Slovenska
Zdielať na

Pre Slovensko z pozície vlády je symptomatické “byť zaskočený”, kritizuje Plaváková z Progresívneho Slovenska

BRATISLAVA / Zdá sa, že štát aj v prípade utečencov z Ukrajiny zostal zaskočený a spolieha sa na dobrovoľníkov a neziskové či mimovládne organizácie. Pomôcť samé si opäť musia aj mestské časti a samosprávy na celom Slovensku.

"Ja už mám pocit, že pre Slovensko z pozície vlády je symptomatické “byť zaskočený”. Boli sme zaskočení pri prvej, druhej, tretej aj štvrtej vlne pandémie. Zaskočilo nás očkovanie, aj že sa ľudia nechcú dať očkovať. A teraz sme zaskočení ďalšou krízou," poznamenala Lucia Plaváková (PS) na sociálnej sieti. 

Politička pripomenula aj to, že minister obrany Jaroslav Naď prezradil, že o plánoch Ruska na útok sme vedeli od októbra. "Nezdá sa však, že by sa štát pripravil na to, že pred tým útokom budú ľudia utekať. Minister vnútra Roman Mikulec síce pred dvomi týždňami (!) povedal, že „Sme pripravení vo viacerých scenároch, máme spravené plány, komunikujeme s partnermi“. Len ja teda neviem na čo sú pripravení," pokračovala ďalej vo svojom ostrom statuse. Poznamenala, že aktuálne je takmer všetka pomoc na pleciach dobrovoľníkov. 

"Zo všetkých kútov Slovenska vidím 24/7 makať dobrovoľníkov a dobrovoľníčky, neziskovky a samosprávy. Keby som si ich na hraniciach na chvíľu odmyslela, tak neviem čo tam okrem vojakov nosiacich batožinu ako pomoc ľuďom zostane. Je úžasné, čo všetko ľudia na pomoc všetkým utekajúcim z Ukrajiny robia," uviedla ďalej s dôrazom, že aj oni už začínajú byť vyčerpaní. "A množia sa otázky, ako to bude ďalej. Kto nahradí vyčerpaných dobrovoľníkov a dobrovoľníčky? Ako bude zabezpečená základná sociálna a zdravotná starostlivosť o ľudí, ktorí utiekli na Slovensko?" opýtala sa Plaváková s tým, že na mieste je aj položiť si otázku, čo robí štát. 

"Nemal by štát zabezpečovať alebo aspoň koordinovať ubytovanie ľuďom na úteku? Je zabezpečené prijímanie detí z Ukrajiny do škôl? A čo takto zriadiť aspoň jednu webstránku, na ktorej budú dostupné všetky aktuálne informácie? Počas prvých dní bol chaos na hraniciach ešte celkom pochopiteľný, aj napriek siláckym rečiam ministra vnútra a sľubom ministra financií, ktorý tam prišiel zamávať na kamery opatreniami pomoci (ktorá sa šokujúco zatiaľ nerealizovala)," zhodnotila odborníčka na ľudskoprávne témy. 

"Zajtra to však už budú dva týždne od prvého vstupu ruských vojakov na územie Ukrajiny. Je najvyšší čas pochopiť, že ľudí na úteku z Ukrajiny bude len pribúdať a že dobrovoľníci a dobrovoľníčky to celé neutiahnu. A ani by nemali. Ľudské aj finančné kapacity má na takýto veľký nápor iba štát a ja chcem veriť, že už nebude zaskočený a začne konať," uzavrela Plaváková.

Zmätené je aj hlavné mesto, spolieha sa na informačný stánok

Dagmar Schmucková pre Noviny PLUZS uviedla, že Magistrát hlavného mesta sa s ostatnými mestskými časťami koordinuje operatívne prostredníctvom Mestského krízového tímu, ako aj prostredníctvom Krízového štábu mesta, ktorého súčasťou sú aj starostky a starostovia mestských častí.

"Medzi prvé úlohy patrilo napríklad identifikovanie možnosti núdzového ubytovania. Aktuálne s MČ riešime adhoc situácie týkajúce sa dostupnosti ubytovania," uviedla hovorkyňa Bratislavy. "Hlavné mesto má v priestoroch Hlavnej stanice zriadený informačný stánok, v ktorom Mestský terénny tím, zamestnanci Magistrátu a dobrovoľníci z mimovládnych organizácií poskytujú všetky potrebné informácie ľuďom utekajúcim z Ukrajiny," poznamenala Schmucková ďalej a dodala, že pripravujú aj veľkokapacitné asistenčné centrum pomoci.

"Bude slúžiť na sprostredkovanie prvého kontaktu a pomoci a kde budú môcť na jednom mieste získať všetky potrebné informácie – napríklad získať právnu, sociálnu a psychologickú podporu, aj balíky materiálnej podpory, podľa ich potrieb a životnej situácie a nezávisle od toho, akým spôsobom sa ľudia utekajúci pred vojnou na Ukrajine do hlavného mesta dostanú (či vlakom, autobusmi, individuálne po vlastnej osi). Čo sa týka informácií, sú prehľadne k dispozícií na stránke  https://ua.gov.sk/sk.html a taktiež na stránke vytvorenej mimovládnymi organizáciami https://www.ukraineslovakia.sk/," dodala hovorkyňa Schmucková podľa ktorej sa mesto sústredilo najmä na pomoc v teréne.

"Všetky potrebné informácie promptne komunikujeme aj cez sociálne siete a pripravujeme aj webovú stránku mesta, ktorá bude obsahovať praktické informácie a dostupné možnosti pomoci, zverejnená bude v krátkom čase," uviedla ďalej a s koordináciou ubytovania sa odvoláva na štát.

"Za posledný týždeň sme v Bratislave v spolupráci s mestskými časťami, okresným úradom, občianskymi iniciatívami, ale aj súkromnými ubytovacími zariadeniami, ktoré poskytli bezplatné ubytovanie pre utečencov, ubytovali stovky ľudí utekajúcich pred vojnou. Pre všetkých ľudí utekajúcich z Ukrajiny, ktorí napríklad na informačnom bode na Hlavnej stanici prejavili záujem o ubytovanie, sa v spolupráci s MČ, OÚ a MVO podarilo zabezpečiť ubytovanie," doplnila s tým, že v prípade výrazne väčšieho počtu utečencov, ktorí by potrebovali ubytovanie v Bratislave, rádovo v tisícoch, bude mať hlavnú rolu pri zabezpečení tohto ubytovania štát. "Úlohu mesta okrem napríklad mobilizácie vlastných kapacít núdzového bývania, vnímame primárne v integrácii informácií a v komunikácii podnetov a prípadných riešení smerom na kompetentné inštitúcie," uzavrela pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Keď verejnosť supluje štát

Podľa informácií Novín PLUS TV JOJ výrazne absentuje väčší zástoj zo strany ministerstva vnútra. Zdroj z prostredia vedenia jednotlivých mestských častí uviedol, že na ministerstve Romana Mikulca (OĽaNO) zrejme zaspali. Zatiaľ sa nielen v Bratislave, ale aj v iných kútoch a častiach Slovenska, koordinujú skupiny dobrovoľníkov, ktorí vojnovým utečencom z Ukrajiny pomáhajú nielen s ubytovaním, ale organizujú aj materiálne zbierky a pomáhajú im s vybavovaním nevyhnutných papierov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie