Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Údajný vrah Ernesta Valka je odsúdený pre zabitie. Mal usmrtiť svojho kolegu
Zdielať na

Údajný vrah Ernesta Valka je odsúdený pre zabitie. Mal usmrtiť svojho kolegu

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Jozef Radič, ktorého prokurátor generálnej prokuratúry viní z úkladnej vraždy známeho bratislavského právnika Ernesta Valka, má ďalší odsudzujúci rozsudok. Tentokrát ide o prípad obvinenia z úkladnej vraždy Radičovho komplica, Antona Hupku. Toho mal podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry zavraždiť pre obavu z toho, že Hupka sa preriekne o ich spoločne páchaných zločinoch.

Prokurátor tvrdí, že Jozef Radič Hupku vylákal na spoločnú poľovačku, pri ktorej ho zastrelil aj s jeho psom. 

Obžalobu v tomto prípade prejednal Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici, ktorý rozhodol tak, že Jozef Radič usmrtil svojho kamaráta nechtiac, keď jeho brokovnica vystrelila náhodne. A tak prokuratúra s úkladnou vraždou neuspela. Taktiež Radiča súd odsúdil pre nedovolené ozbrojovanie, keďže na zbraň nemal povolenie. 

Súd prekvalifikoval úkladnú vraždu Hupku na nedbanlivostný trestný čin. Radičovi pritom uložil súhrnný trest na 16,5 rokov väzenia. Urobil tak preto, lebo Radič si už odpykáva jedenásťročný trest, ktorý dostal pre prepadávanie komerčných bánk. Za usmrtenie komplica s ilegálnou zbraňou tak dostal 5,5 roka. V prípade vraždy Valka súd ešte proces nerozbehol. 

Súvisiace články

Najčítanejšie