Polojasno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Generál poručík vo výslužbe Hodges: O tejto vojne rozhodne najbližších 10 dní. Rusi majú problém a vedia o tom
Zdielať na

Generál poručík vo výslužbe Hodges: O tejto vojne rozhodne najbližších 10 dní. Rusi majú problém a vedia o tom

BRATISLAVA / Generálporučík vo výslužbe Ben Hodges je predsedom pre strategické štúdie v Centre pre analýzu európskej politiky. Do CEPA, kde publikoval svoj komentár, nastúpil vo februári 2018. Podľa odborníka môže snaha Ruska dobyť Ukrajinu vyvrcholiť v priebehu nasledujúcich 10 dní.

"Rusi majú problémy a vedia to. Preto oslovili Čínu so žiadosťou o pomoc a preto teraz verbujú Sýrčanov. Ruským generálom dochádza čas, munícia a pracovné sily," poznamenal Hodges s tým, že z informácií z otvorených zdrojov a jeho skúseností je to zrejmé. 

Podľa Hodgesa je nevyhnutné aby Západ, na čele s USA, urýchlil a rozšíril podporu, ktorú poskytuje Ukrajine, v rozsahu a s pocitom naliehavosti leteckej prepravy v Berlíne (jún 1948 – máj 1949).

"Potrebujú zbrane a muníciu na zničenie rakiet, riadených striel a delostrelectva s dlhým doletom, ktoré spôsobujú väčšinu škôd ukrajinským mestám, ako aj techniku na lokalizáciu týchto systémov," poznamenal generálporučík vo výslužbe s tým, že potrebujú získať schopnosť zasiahnuť plavidlá ruského námorníctva, ktoré vypúšťajú riadené strely do miest z Čierneho a Azovského mora.

Výzva pre Rusko nie je len vojenská, pretože účinky sankcií narastajú. "Rusko môže čoskoro nesplatiť dlh v cudzej mene vo výške 150 miliárd dolárov a rastie aj domáca nevôľa Ruska. Mali by sme pamätať na to, že je nezvyčajné a extrémne odvážne, keď obyčajní ľudia protestujú v Putinovom Rusku rovnako, ako televízni redaktori. Mali by sme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme podporili túto nespokojnosť a dali odvážnym Rusom najavo, že majú našu podporu," pokračoval Hodges. 

Nedostatok munície

Podľa generálporučíka vo výslužbe Bena Hodgesa Rusi pociťujú nedostatok munície a už teraz majú vyššiu mieru spotreby než plánovali, ale aj toho, čo dokážu udržať. "Stále budú mať veľa konvenčného delostrelectva a bômb, ale ako vieme z minulých vojenských operácií USA, najsofistikovanejšia munícia je veľmi drahá a teda obmedzenejšia v dostupnosti," pokračoval Hodges, ktorý predpokladá, že Rusov čaká rovnaká skúsenosť.

Zdôraznil aj to, že Moskva očakávala omnoho rýchlejší vývoj a veľké zásoby pravdepodobne neboli pripravené. "Spotreba počas vojny vždy presahuje plánované čísla a boj v meste to zhoršuje. Pomohli aj sankcie — Fínsko a Slovinsko poskytovali Rusku určitú muníciu, ale to už neplatí," doplnil generálporučík vo výslužbe. 

Nedostatok pracovnej sily

Podľa Hodgesa Rusko nemá ľudskú ani palebnú silu na to, aby obkľúčilo ukrajinskú metropolu, nieto ešte dobylo, pretože ide o veľmi náročný a zložitý mestský terén. Odborník dodal aj to, že moderné bojisko je mimoriadne smrteľné, a to najmä pre slabo vycvičených, alebo nedisciplinovaných vojakov. "Straty sú na veľmi vysoké a to len za prvé dva týždne vojny. Straty pochádzajú aj z ruských elitných jednotiek, ktoré je ťažké nahradiť," pokračoval Hodges s tým, že Kremeľ nebude môcť tieto straty pred ruskou verejnosťou dlho tajiť.

Správy podľa odborníka hovoria o nízkej morálke, nezhodách medzi veliteľmi, vzbure na najmenej jednom plavidle, ale aj dezercia. "Nič nenasvedčuje tomu, že by Rusi mali niekde v lesoch číhajúce veľké jednotky. Je teda zrejmé, že pomyselných 900 000 vojakov ruskej armády je prázdne číslo. Nasvedčuje tomu ich verejná výzva na 16 000 vojakov zo Sýrie a iných krajín," uzavrel Hodges. 

Súvisiace články