Zatiahnuté, dažďové prehánky
16°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Minister Milan Krajniak (Sme rodina): Ukrajinci môžu do sociálneho systému prispievať
Zdielať na

Minister Milan Krajniak (Sme rodina): Ukrajinci môžu do sociálneho systému prispievať

Archívne video k prorodinnej politike štátu

BRATISLAVA / Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) tvrdí, že ľudia utekajúci pred ruskou agresiou z Ukrajiny, môžu slovenskému sociálnemu systému výrazne pomôcť.

Minister o dôvodoch svojho tvrdenia informoval na sociálnej sieti. "Predstavím vám dva dobré dôvody, prečo pomáhame Ukrajincom nájsť si prácu u nás," začal svoj príspevok, ktorý oprel aj o dáta Inštitútu sociálnej politiky. Slovensko totiž má dostatočnú kapacitu pracovných miest, ktoré vie Ukrajincom ponúknuť. 

"Cez Slovensko k dnešnému ránu prešlo 258 000 odídencov z Ukrajiny, z toho je 101 000 detí. Len pätina z nich, konkrétne 47 322 osôb z ktorých 20 651 sú deti, u nás požiadala o dočasné útočisko," špecifikoval minister zo Sme rodina a ďalej uviedol, že práve zaradenie do pracovného procesu je mimoriadne dôležité.
"Prvým dôvodom, prečo im ponúkame prácu, je ich začlenenie do spoločnosti. Väčšina z nich cez nás len prechádza, ale ak sa niektorí rozhodnú u nás ostať, tak im chceme vytvoriť podmienky na začlenenie sa do spoločnosti, zachovania si pracovných návykov a vytvorenie pocitu užitočnosti pre spoločnosť," uviedol šéf rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny. 
"Druhým dôvodom je ich presun z kategórie poberateľov zo sociálneho systému do kategórie prispievateľov do sociálneho systému. Keď sa zamestnajú, tak budú normálne platiť odvody do štátneho rozpočtu. Inštitút sociálnej politiky identifikoval približne 32 000 pracovných miest, ktoré sú v krátkodobom horizonte vhodné na obsadenie cudzincami," pokračoval Krajniak. 
Minister zároveň zdôraznil, že k nim by v lete malo pribudnúť približne 60 tisíc letných sezónnych pozícií na dohodu. "V horizonte šiestich mesiacov teda existuje priestor na absorbovanie pracovnej sily aj z cudziny v rozsahu približne 92 000 pozícií. Preto sa dá aktuálna situácia zvládnuť bez toho, aby to ohrozilo prácu a platy našich zamestnancov," dodal na záver. 

Súvisiace články

Najčítanejšie