Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
PS-ku neprešla ďalšia parlamentná iniciatíva. Koaličným poslancom sú mentálne bližší fašisti a Smer, tvrdí Valášek
Zdielať na

PS-ku neprešla ďalšia parlamentná iniciatíva. Koaličným poslancom sú mentálne bližší fašisti a Smer, tvrdí Valášek

BRATISLAVA / Parlament nevyhlásil na území Slovenskej republiky stav klimatickej núdze ako východiskovej pozície pre riešenie klimatickej krízy. Poslanecké plénum totiž neschválilo návrh nezaradeného poslanca Tomáša Valáška (Progresívne Slovensko) prijať uznesenie k Vyhláseniu stavu klimatickej núdze.

Uznesením mal parlament požiadať vládu predložiť najneskôr do konca tohto roka návrh Klimatického zákona. Ten mal napríklad obsahovať záväzok dosiahnuť klimatickú neutralitu Slovenska sociálne citlivým spôsobom najneskôr do roku 2050 a cieľ zníženia emisií skleníkových plynov najmenej o 60 percent do roku 2030 oproti roku 1990.

“Poslanci a poslankyne dnes ukázali, že budúcnosť Slovenska je im ukradnutá. Absolvovali sme množstvo rozhovorov, sám som dokonca hovoril s premiérom Hegerom. Návrhu vyjadrilo podporu veľa poslancov či ministrov, pri hlasovaní sa však zase raz koalícia držala straníckych tričiek. Škoda, že podobne nekonajú pri zákonoch fašistov či Smeru, ku ktorým má vládna koalícia zjavne bližšie,” vyhlásil Tomáš Valášek.

Viac sa dozviete vo videu:

Europoslanec a podpredseda hnutia Martin Hojsík pripomenul, že ruská agresia voči Ukrajine a s ňou spojený rast cien energií riešeniu klimatickej krízy pridal na dôležitosti. Vláda a parlament podľa jeho slov musia začať pracovať na urýchlenom odstrihnutí sa od fosílneho ruského plynu a ropy, pretože okrem ničenia klímy nimi dotujeme Putinovu agresiu v Ukrajine.

Predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová o nepodporení uznesenia o klimatickej kríze:

“Je tragické, že v čase, keď ľuďom rastú ceny za energie poslanci a poslankyne idú proti riešeniu tohto problému. Riešením klimatickej krízy aj cien energií je energetická efektívnosť a zelená energia pre slovenské rodiny a regióny. Tá by peniaze, ktoré teraz posielame Putinovi za plyn, nechala na Slovensku. Stavom klimatickej núdze by NR SR jasne povedala vláde, že rozbeh týchto riešení je priorita. Je zjavné, že na občanoch ani planéte jednoducho väčšine poslancov a poslanýň jednoducho nezáleží,” zdôraznil Hojsík.

Poslanec Andrej Stančík o neschválenej klimatickej kríze:

Národná rada má reprezentovať záujmy ľudí, úlohou vlády je viesť krajinu, no robí presný opak, myslí si environmentálny aktivista Michal Sabo. “Parlament dnešným hlasovaním opätovne dokázal, že životné prostredie nie je jeho prioritou a že nereflektuje na občiansku verejnosť. Demonštroval to pred rokom pri občianskej petícii Klíma ťa potrebuje, zopakoval to minulý týždeň pri petícii Za lepšiu ochranu prírody. Spomeňme si na amatérske schvaľovanie reformy národných parkov a s hrôzou očakávajme schvaľovanie stavebného zákona, ktorý nielenže môže ísť proti ochrane prírody, ale aj proti adaptačným opatreniam na zmenu klímy,” doplnil Sabo.

Súvisiace články

Najčítanejšie