Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Exkluzívny prieskum AKO pre reláciu Na hrane TV JOJ: Dvaja ľudia z troch neveria, že Slováci vedia rozlíšiť dezinformácie
Zdielať na

Exkluzívny prieskum AKO pre reláciu Na hrane TV JOJ: Dvaja ľudia z troch neveria, že Slováci vedia rozlíšiť dezinformácie

Zdroj: noviny.sk

BRATISLAVA / Z exkluzívneho prieskumu agentúry AKO pre reláciu Na hrane TV JOJ vyplýva, že dvaja ľudia z troch neveria, že Slováci dokážu rozlíšiť dezinformácie od skutočných informácií, Viac ako polovica opýtaných Slovákov (59,6 %) si myslí, že Slováci nevedia rozoznať pravdivú informáciu od dezinformácie.

"Myslíte si, že väčšina ľudí na Slovensku dokáže, aj v súvislosti so situáciou na Ukrajine, rozoznať pravdivú informáciu od dezinformácie?"

Viac ako polovica opýtaných Slovákov (59,6 %) si myslí, že Slováci nevedia rozoznať pravdivú informáciu od dezinformácie. "Skôr nedokáže" označilo 39,9 %, určite nedokáže 9 % ľudí. Len 9 percent si myslí, že to Slováci "určite dokážu". Odpoveď "skôr dokáže" určilo 26 percent ľudí. 

Odpoveď "skôr nedokáže" najviac označili ľudia vo veku 18 až 33 rokov (46%). Najviac ľudí, ktorí veria, že Slováci "určite dokážu" rozoznať skutočné informácie od dezinformácií určili ľudia vo veku 66 a viac rokov (17%). 

Medzi ľuďmi zo stredoškolským vzdelaním a maturitou dominovala odpoveď "skôr nedokážu" (46%). Ľudia so základným vzdelaním označili najčastejšie odpoveď "určite dokáže" (13%). Vysokoškoláci zase najčastejšie označovali odpoveď "skôr nedokáže" (39%). 

To, že Slovák "určite nedokáže" rozoznať skutočnú informáciu od dezinformácie, najviac označili obyvatelia Banskobystrického kraja (28%). Odpoveď "skôr nedokáže" najviac označili obyvatelia Prešovského kraja (44%). Odpoveď "skôr dokáže" najviac označili obyvatelia Košického kraja (27%). Najviac Slovákom v prípade rozlišovania informácií dôverujú obyvatelia Trnavského a Žilinského kraja. Práve tí najčastejšie označili odpoveď "určite dokáže" (11%). 

To, že Slovák "určite nedokáže" rozlíšiť skutočnú informáciu od dezinformácie, si najviac myslia voliči Smeru-SD (26%). Že "skôr nedokážu" si myslia najviac voliči Sme rodina (59%). Odpoveď "skôr dokáže" označili najčastejšie voliči SaS (42%). Najviac voličov Smer-SD zároveň označilo aj odpoveď, že Slovák "určite dokáže" rozoznať skutočnú informáciu od dezinformácie. 

​Agentúra AKO robila telefonický prieskum v dňoch 8.3 - 11.3.2022 na vzorke tisíc respondentov starších ako 18 rokov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie