Oblačno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Minister Matovič reaguje na výroky samospráv: Zavádzajú, žiaden kohútik im priškrtený nebol
Zdielať na

Minister Matovič reaguje na výroky samospráv: Zavádzajú, žiaden kohútik im priškrtený nebol

BRATISLAVA / V utorňajšej relácii Na hrane TV JOJ sa zástupcovia samospráv sťažovali na nedostatočné financovanie pre samosprávy. Primátor Hlohovca a opozičný poslanec Miroslav Kollár (Spolu) a riaditeľ Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák tvrdia, že časom môžu mať problém s financiami aj na základný chod mesta.

Na štáte doslova nenechali ani nitku suchú. Za problém označili nielen zvládanie pandémie, kedy sa štát na samosprávy doslova spoľahol, ale zaoberali sa aj utečeneckou krízou. Obaja sa zhodli, že nedostatočné financovanie nespôsobí len problém s umiesťňovaním detí do škôlok, ale aj so základným chodom miest a obcí. Škrt cez rozpočet im urobilo aj zdražovanie a to najmä ceny energií. Vláda zatiaľ nereaguje. 

 "Máme deja-vu z prvej, ale aj druhej vlny, keď štát suplovali samosprávy a dobrovoľníci," poznamenal Kaliňák, riaditeľ ZMOS-u a doplnil, že je to vizitka, ako dlhodobo zlyháva náš krízový manažment. Ide podľa neho aj o hriech z minulosti. Starosta Vyšného Nemeckého uviedol, že keď si vláda robila PR tlačovku, za ním na magistráte nikto nebol. Slová o nezáujme zo strany vlády potvrdil aj Miroslav Kollár, ktorý je primátorom Hlohovca a rovnako sa podieľal na situácii na hraniciach. 

Primátor Hlohovca Miroslav Kollár (Spolu) uviedol, že iba v jeho meste sú desiatky Ukrajincov, ktorí prišli v úvode a o tých sa mesto postaralo. Kollár potvrdil, že ich umiestnil do voľných ubytovacích kapacít mesta. Kaliňák zase potvrdil to, že všetky informácie, ktoré sa týkajú aktuálnej situácie mestá zverejňuje. "Nikto však nevie, čo bude o 14 dní," povedal riaditeľ Združenia miest a obcí. Miro Kollár zdôraznili, že je problém s dlhodobým ubytovaním, najmä nekomerčného charakteru. "25-tisíc nájomných bytov Borisa Kollára zatiaľ nestojí," povedal sarkasticky bývalý koaličný poslanec. 

Miroslav Kollár zároveň tvrdí, že medzi ministrom školstva Branislavom Gröhlingom (SaS) má minister financií rokovať o financovaní škôl a nultých ročníkov. Podľa ministra financií zatiaľ takéto rokovanie nie sú na stole. Zároveň odmietol obvinenia z toho, že by samosprávy trpeli "priškrteným kohútikom" a náklady na ľudí utekajúcich pred ruskou agresiou v Ukrajine majú preplatené. Viac sa dozviete vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie