Oblačno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Odborníci o víťazstve Fideszu: Z Orbána sa najviac teší Vladimir Putin
Zdielať na

Odborníci o víťazstve Fideszu: Z Orbána sa najviac teší Vladimir Putin

BRATISLAVA / Maďarsko si zvolilo cestu svojej budúcnosti. Viktor Orbán dosiahol 53 % a tak nastúpi do svojho štvrtého funkčného obdobia. Odborníci zhodnotili, čo znamená výsledok volieb u našich južných susedov nielen pre Európsku úniu, ale aj pre Slovensko.

Maďarský premiér Viktor Orbán po víťazstve v nedeľňajších parlamentných voľbách kritizoval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a Európsku úniu, pričom ich označil za "byrokratov“ a "oponentov“. Maďarsko má spoločnú hranicu s Ukrajinou a doteraz prijalo viac ako pol milióna utečencov. Orbán trvá na tom, že pomáha ľuďom, ale odmieta Ukrajine dodávať zbrane a tvrdí, že drží Maďarsko mimo vojny.

Maďarsko ako jediná krajina Európskej únie, ktorá má spoločné hranice s Ukrajinou, odmietlo dodať svojmu susedovi zbrane a odmietlo povoliť prepravu zbraní cez svoje územie. V piatok Orbán povedal, že 85 % plynu používaného v Maďarsku a 60 % ropy prichádza z Ruska a zablokovanie ruského exportu by donútilo Maďarov "zaplatiť cenu vojny“.

Podľa ukrajinskej vicepremiérky Iryny Vereščukovej je spôsob, akým oficiálne maďarské vedenie v ostatnom čase zaobchádza s Ukrajinou, horší, ako v prípade niektorých ruských "satelitov“ z bývalého Sovietskeho zväzu. "Hovoria 'nie' prakticky na všetko. Len veľmi málo odlišuje oficiálnu rétoriku Budapešti od otvoreného proruského postoja. Je to preto, že chcú ruský plyn so zľavou alebo možno preto, že potichu snívajú o našom Zakarpatsku?“ napísala nedávno na Twitteri.

Že to bude nerovný boj vedela opozícia vopred

Maďarský opozičný líder Péter Márki-Zay akceptoval prehru v nedeľňajších parlamentných voľbách. Orbánov oponent sa však zároveň vyjadril, že vládna strana Fidesz premiéra Viktora Orbána zvíťazila vďaka systému, ktorý si sama vytvorila. "Vopred sme vedeli, že to bude mimoriadne nerovný boj,“ povedal Márki-Zay.

"Nespochybňujeme, že Fidesz vyhral tieto voľby. To, že tieto voľby boli demokratické a slobodné, je, samozrejme, niečo, o čom naďalej polemizujeme,“ dodal. Pravdepodobne mal na mysli zahraničnými Maďarmi vyplnené volebné lístky, na ktorých boli označené opozičné maďarské strany, a ktoré sa našli vyhodené medzi stavebným odpadom v rumunskom Sedmohradsku, kde žije silná maďarská menšina. Prozápadná koalícia opozičných strán V jednote za Maďarsko s lídrom Márkim-Zayom mala v predvolebnom programe novú politickú kultúru založenú na pluralitnom vládnutí a nápravu vzťahov so spojencami v EÚ a NATO.

Väčšinu maďarských voličov to však nepresvedčilo a postavili sa na stranu Orbána, ktorého mnohí považujú za najväčšieho spojenca ruského prezidenta Vladimira Putina v EÚ. Mnohí kritici i politológovia pritom poukázali na paradox, že Orbán v začiatkoch svojej politickej kariéry patril k osobám s tvrdými protiruskými a protikomunistickými postojmi, či na to, ako práve Sovieti v roku 1956 krvavo potlačili povstanie Maďarov proti komunistickému režimu.

Podľa Marušiaka ovplyvní víťazstvo Orbána aj politiku na Slovensku

Štvrté víťazstvo Fideszu a premiéra Viktora Orbána v maďarských voľbách považuje politológ za povzbudenie proruských politikov aj na Slovensku. Víťazstvo Viktorá Orbána je podľa politológa Juraja Marušiaka presvedčivé a nespochybniteľné. "Opozícia nedokázala svojich voličov presvedčiť aj v dôsledku svojej heterogénnosti a toho, že v opozičnom bloku boli zároveň liberálne lavicové zoskupenie, ekologické aj s krajne pravicovým Jobbikom," uviedol politológ pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Zdôraznil, že k ústavnej väčšine sa Orbán dopracoval aj zmenou volebného systému, rovnako ako kontrolou mediálneho prostredia a vysokých škôl. "To umožnilo vládnej strane ovládnuť verejný diskurz a samozrejme, že treba spomenúť akým spôsobom Viktor Orbán kontroluje médiá," doplnil Marušiak, ktorý zároveň dodal, že Orbánovo víťazstvo môže byť povzbudením pre rôzne tábory v prospech opatrení. Tie môžu umožniť väčšiu koncentráciu moci, pretože aj o tom boli posledné maďarské voľby, a môže to znamenať znovunastolenie maďarskej karty.

"To znamená nacionalizáciu maďarskej politiky. Orbán sa bude cítiť byť posilnený po tomto volebnom víťazstve aj v krokoch, ktoré robí voči susedným štátom,“ zhodnotil politológ a vyjadril sa, že očakáva, že volebné víťazstvo bude Viktor Orbán využívať na posilnenie svojich pozícii aj v sporoch s EÚ. Výrok o porazení Volodymira Zelenského podľa politológa predznamenáva posilnenie proruskej orientácie a narastajúce osamotenie Maďarska v rámci Európskej únie.  

Najviac sa z Orbána teší Vladimir Putin

Podľa sociológa Ábela Ravasza je víťazstvo Viktora Orbána razantné. "V prípade toho, keď niekto získa vo voľbách 53 %, tak všetky finty idú do úzadia. Takéto jasné víťazstvo Fideszu a Orbána predpokladal málokto, ale ide o jasné vyjadrenie názoru občanov Maďarska. Môžeme sa baviť o tom, čo boli tie najdôležitejšie témy a momenty, ale určite netreba podceňovať ani vojnu na Ukrajine, ktorá zmenila smerovanie predvolebnej kampane," zhodnotil Ravasz s tým, že zatiaľ čo opozícia hovorila o boji proti korupcii, Orbán komunikoval ohľadom ideológie. "Po útoku na Ukrajinu opozícia riešila vojnu a Orbán mier," dodal ďalej. 

Ravasz zároveň uviedol, že Orbán bude vyhľadávať aj spojenectvá na Slovensku a to nielen s ohľadom na maďarské strany. "Viktor Orbán má veľmi aktívnu politiku smerom ku svojim susedom, len čo sa týka podpory národnostných menšín a zahraničných Maďarov, tak on má pravidelne ambíciu zasahovať aj do iných politických záležitostí a hľadá spojencov k jeho plánom mať iný koncept hodnôt, ako má západná Európa," zdôraznil sociológ a bývalý člen strany Most-Híd a doplnil, že Orbán považuje západnú Európu za príliš otvorenú, čo potvrdilo aj jeho vyjadrenie po voľbách. "Vtedy odkázal Európskej únii, že to čo robí Maďarsko nie je minulosť, ale budúcnosť," doplnil ďalej. 

"Prišlo mi, že po tom, čo niekto utrpí takéto víťazstvo, ako Orbán, tak si môže dovoliť byť viac inkluzívny a menej útočný. On si vybral presný opak a rozhodol sa pre najútočnejšiu cestu. Zároveň je jasné, že za nepriateľa si vybral aj ukrajinského prezidenta, čo mi prišlo veľmi ambiciózne. Neviem si predstaviť niekoho iného v Európe, kto by teraz kritizoval Ukrajinu a ukrajinského prezidenta," uviedol Ravasz na záver s tým, že "najviac sa z toho teší práve Putin a jeho tím"

Súvisiace články

Najčítanejšie