Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Analýzy Na hrane s Hamranom: Zrejme pôjdeme aj po politikoch. Čurilla bude v Bratislave jednotkou
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Hamranom: Zrejme pôjdeme aj po politikoch. Čurilla bude v Bratislave jednotkou

BRATISLAVA / Štefan Hamran sa stal oficiálnym šéfom policajných zložiek štátu. Minister vnútra Roman Mikulec ho do funkcie vymenoval 1. apríla 2022. Štefan Hamran už na verejnom vypočutí avizoval, že policajný zbor čakajú veľké zmeny. V štúdiu Analýz Na hrane TV JOJ sa venoval aj vyšetrovaniu aktuálnych káuz.

Hoci je Štefan Hamran vo funkcii polroka, oficiálny mandát má 5 dní. "Nemám takéto plány," reagoval Hamran na otázku, či plánuje byť aj ministrom vnútra.

Aj mandát policajného prezidenta je podľa šéfa polície dostatočne náročný a nejde o "žiadnu prechádzku ružovou záhradou". Pre temné sily nastali zlé časy a podľa Hamrana dochádza k ich rozkladaniu. Očakáva aj diskreditáciu niektorých policajtov. 

​​"Sledujeme médiá a vieme, ako kto komunikuje vo vzťahu k policajným funkcionárom a ten istý novinár sa ma pýta tie isté otázky dookola," špecifikoval Hamran na margo snahy diskreditácie zo strany niektorých médií. 

Hamran zároveň priznal, že okrem Mariana Kotlebu polícia vyšetruje aj ďalšiu politicky exponovanú osobu a zrejme bude obvinená. Viac detailov však policajný šéf neprezradil.

"Pri tomto pracovnom tempe sa to nebude dať zvládať a tak zrejme budeme hľadať náhradu," povedal s tým, že predsedom LYNX komanda už nie je a vedie ho jeho zástupca a predsedníctvo Atlasu sa zrejme odovzdá inej krajine.

Rozhodnutia prokuratúry sú podľa Hamrana zvláštne

Hamran sa vyjadril, že od GP očakáva, že bude odstraňovať všetky protizákonnosti. "Sú tam momenty, ktoré naznačujú, že nie všetko je v poriadku. Prokuratúra urobila kroky, ktoré nie sú zrozumiteľné. Vidíme zaujatosť aj prieťahy. Ja vnímam aj aktivity, ktoré sa dajú považovať za zastrašovanie. Chodia aj mne na stôl napríklad také, že rozpustením tímu oblúk sa môžeme dopúšťať trestného činu," uviedol Hamran bez okolkov. 

Medzi Žilinkom a Lipšicom vidí osobné animozity, ale tie nepovažuje za rozhodujúce. "Nemôžeme sa tváriť, že skorumpovanosť sa týkala len polície, ktorá svoje zložky aktívne čistí," pokračoval Hamran. "Áno, v niektorých prípadoch mám vážne pochybnosti, že pri niektorých krokoch išlo o verejný záujem," povedal šéf polície ďalej s tým, že obvineným vyšetrovateľom ešte stále neboli ukázané obrazovozvukové záznamy. 

​Prebieha boj o charakter štátu

Podľa Štefana Hamrana dochádza k boju o charakter štátu a o to, akým štátom bude Slovensko. "Pána Čurillu budem povyšovať,  bude jednotkou v Bratislavskom odbore. Pani exministerke zrejme uniklo, že súdy skonštatovali, že antitím konal protiprávne," zhodnotil Štefan Hamran a na margo Diany Santusovej poznamenal, že slovník vyšetrovateľov nebol v poriadku a spôsob komunikácie sa mu nepáčil a je proti etickému kódexu.

Zároveň však komunikácia nebola verejná. Poznamenal aj dôležitosť toho, že vyšetrovatelia neurobili ani jeden invazívny krok a inšpekcia sa ich snažila umelo stíhať.

"Ak idú spochybniť dvoch kľúčových svedkov, ktorých svedectvá verifikovalo niekoľko súdov a to na základe päť príslušníkov SIS, tak to nie je v poriadku," poznamenal Hamran s tým, že cieľom je spochybniť všetky vyšetrovania. Pôjde sa aj po politikoch? "Myslím, že áno, ak na to bude dôvod," priznal šéf polície s tým, že finálneho rozhodnutia v kauze Pčolinský  sa nevie dočkať. Pčolinský sa podľa neho bráni a využije všetko na svoju obhajobu. 

Zmeny v polícii

Národná kriminálna agentúra sa podľa Hamrana výrazne posilňuje a vytvorilo sa aj finančné vyšetrovanie. "Určite áno, reforma sa pripravovala ešte pred mojim nástupom a stopnúť sa to nedalo, lebo je na to naviazaný plán obnovy," priznal Štefan Hamran. 

"Ja som bol veľmi príjemne prekvapený, my sme sa stretli u nás na LYNX-e, za čo sme boli kritizovaní, ale bol to môj nápad a konštruktívne sme sedeli tri hodiny a pravdepodobne aj s pánom premiérom. Bude sa to týkať aj rádových policajtov," uviedol na margo zvyšovania platov v polícii. "Sociálne výhody sú pre mňa hrubá červená čiara, ak sa bude niečo meniť, tak jedine k lepšiemu," uviedol policajný šéf. 

Radikálom v polícii čakajú ťažké časy, pretože aj policajný prezident priznal, že to akým spôsobom sa dokážu niektorí príslušníci vyfarbiť na sociálnych sieťach prekvapuje aj jeho samého a polícia v tomto smere koná. Polícia stále aktívne bojuje aj s hoaxami, podvodmi a dezinformáciami. Za klamárku na svojej stránke označili aj bývalú SNS-kárku Annu Belousovovú. Ona však nie je politicky exponovanou osobou, ktorú práve vyšetruje polícia. "Upozornil som na to cez víkend, ale vyšetrovatelia sa tým už zaoberali," povedal Hamran. 

Súvisiace články

Najčítanejšie