Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Hamran si problémy s extrémizmom v bezpečnostných zložkách uvedomuje. Naď to vníma inak
Zdielať na

Hamran si problémy s extrémizmom v bezpečnostných zložkách uvedomuje. Naď to vníma inak

BRATISLAVA / Extrémizmom sú najviac ohrození ľudia medzi do 25 rokom života. Extrému sa však darí aj v bezpečnostných zložkách. Až 16 % policajtov má sklony k nejakému typu extrémizmu a najlepšie na tom nie sú ani ďalšie obranno-bezpečnostné zložky.

Extrémizmom sa cítia ohrození predovšetkým mladí ľudia vo veku od 18 do 35 rokov, naopak, ľudia vo veku od 56 a viac rokov sa necítia ohrození. Vyplýva to z telefonického prieskumu odboru prevencie kriminality (OPK) Kancelárie ministra vnútra SR, na ktorom sa od 6. do 17. decembra 2021 zúčastnilo tisíc osôb starších ako 18 rokov.

Michaela Paulenová z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR v tlačovej správe uviedla, že prieskum sa uskutočnil v súlade s Koncepciou boja proti radikalizácii a extrémizmu do roku 2024. Veľmi alebo relatívne ohrozených extrémizmom sa cítilo 31,7 percenta opýtaných a možnosti relatívne neohrozený a necítim sa vôbec ohrozený uviedlo 68,3 percenta opýtaných. Relatívne až veľmi ohrozene sa cítili viac ženy (34,1 percenta) než muži (28,9 percenta).

Radikálne prejavy vo svojom okolí neeviduje 54,3 percenta opýtaných, no 7,6 percenta vedelo identifikovať partiu alebo skupinu ľudí, ktorí by boli schopní pod vplyvom radikálnej ideológie spáchať násilný trestný čin, a 7 percent vedelo identifikovať takéhoto jednotlivca.

​Viac ako 21 percent všetkých opýtaných tiež pozná niekoho, u koho spozorovali zmeny v názoroch alebo správaní smerom k radikalizmu, avšak si nemyslia, že by tieto osoby boli schopné násilnej trestnej činnosti. Takmer 41 percent respondentov má pocit, že prejavy nenávisti a nenávistných prejavov rapídne stúpli a podľa 36 percent opýtaných stúpajú mierne.

Podľa 14,5 percenta opýtaných dané prejavy neklesajú ani nerastú a sú približne na rovnakej úrovni. Z opýtaných vníma pokles nenávisti a nenávistných prejavov 4,7 percenta. Najrapídnejší nárast nenávisti a nenávistných prejavov vníma najmä mladšia generácia (18 – 25 rokov) a naopak, pokles nenávisti a nenávistných prejavov bol zaznamenaný najmä medzi respondentmi vo veku od 56 do 65 rokov.

Extrémizmus je problémom aj v bezpečnostných zložkách

Údaje o tom, že extrémizmu je naklonených 11 až 16 % policajtov potvrdil aj policajný prezident Štefan Hamran. Vyjadril sa, že napriek tomu, že policajti prechádzajú aj psychotestami, je sám často prekvapený komunikáciou niektorých z nich. V relácii Analýzy Na hrane TV JOJ uviedol, že osoby, ktoré na sociálnych sieťach vystupujú nepatrične upozorňuje na to, že aj sociálna sieť je verejným priestorom. Za najväčšie riziko vníma to, že to ohrozuje nestranné vnímanie polície zo strany polície, pričom ako príklad uviedol jedného z príslušníkov, ktorý si dal do profilovej fotky ruskú vlajku. Štefan Hamran to v aktuálnej situácii označil za mimoriadne nevhodné.

​Podľa šéfa obrany ide o menšinový problém

Jaroslav Naď (OĽaNO) sa pred stredajším rokovaním vlády vyjadril, že strana ĽSNS by mala byť rozpustená, a to nielen na margo včerajšieho rozsudku, ktorý uznal Mariana Kotlebu vinného zo sympatizovania s nacistickým režimom. Naď dokonca zdôraznil aj to, že Kotlebovci mali byť rozpustený už dávno. Na margo rezortu však uviedol, že extrémizmus  je menšinovým problémom a rezort si každého kandidáta preveruje. 

Súvisiace články

Najčítanejšie