Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Pellegrini to po kritike Hegera a vlády poriadne schytal: Zatlieskajte si a zmiznite zo slovenskej politiky, reagujú poslanci
Zdielať na

Pellegrini to po kritike Hegera a vlády poriadne schytal: Zatlieskajte si a zmiznite zo slovenskej politiky, reagujú poslanci

BRATISLAVA / Predseda vlády SR Eduard Heger OĽaNO sa v sobotu krátko po poludní vrátil z návštevy Ukrajiny, kde sa stretol s prezidentom Volodymyrom Zelenskym, ale navštívil aj mesto Buča. Slovensko Ukrajine zároveň darovalo obranný raketový systém S-300 a na Ukrajinu pôjde aj ďalší balík finančnej pomoci.

Ministerstvo obrany SR v piatok 8. apríla potvrdilo, že Slovenská republika darovala Ukrajine systém protivzdušnej obrany S-300. Obrana vzdušného priestoru bude posilnená štvrtou batériou systému Patriot. Práve tieto spojenecké systémy zostanú na našom území tak dlho, ako to bude potrebné. 

Podľa Hegera je Slovensko zabezpečené tak, ako nikdy

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) sa z Ukrajiny vrátil v sobotu a na tlačovej konferencii povedal, ruský prezident Vladimír Putin je "krutá bytosť". 

Heger sa rázne ohradil odmietol voči tvrdeniam opozície, že Slovensko nemá za systém S-300 adekvátnu náhradu. Zdôraznil, že Slovensko podarovalo Ukrajine dáždnik, vďaka ktorému sa bude môcť brániť. „Ukrajina je náš sused a náš priateľ. Dobré mravy hovoria, že priateľovi sa v núdzi neotáčate chrbtom. Aj to bol veľmi dôležitý dôvod tejto návštevy,“ vyhlásil premiér s tým, že pre Slovensko je nevyhnutné, aby okolo seba malo stabilných a prosperujúcich susedov. 

Premiér nešetril kritikou na adresu opozičných lídrov, ktorých označil za "ruských agentov". Poznamenal, že opozícia ide proti záujmom SR: „Nadbiehajú Rusku, správajú sa ako ruskí agenti, už len môžeme čakať, že sa dozvieme, že sú vlastne platení z ruských peňazí.“  Na adresu lídra Smeru poznamenal, že jeho kompasom je luxus. Expremiérovi Robertovi Ficovi vyčítal, že pomoc Ukrajine kritizuje z dovolenky v exotike na ktorú letel súkromným lietadlom za 80-tisíc eur.

Eduard Heger pozval na Ukrajinu nielen lídra Smeru, ale aj predsedu Hlasu Petra Pellegriniho. „Povedzte mi, na čo je dobré bombardovať bytovky civilistov. Sú to zverstvá,“  rozčúlil sa Heger a spomenul aj to, že v Buči videl masový hrob. O ruských vojakoch sa vyjadril, že z rozmaru strieľali do civilistov. „Znásilnili mladé dievčatá a potom im na brucho vypálili nacistické znaky,“ povedal Heger.

Podľa expremiéra je viac, než len jedna pravda

Kedy, kto a na akom zasadnutí rozhodol, že Slovenská republika daruje zo svojho majetku systém protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine. To bolo otázka Petra Pellegriniho (Hlas-SD) na tlačovej konferencii. Expremiér SR poznamenal aj to, že chce vedieť, kto je podpísaný pod týmto rozhodnutím a nesie za to osobnú zodpovednosť. Tajnosť Pellegrini nepovažuje za obstojný argument a zdôrazňoval, že vláda nemôže takéto rozhodnutie cielene utajiť. 

Pellegrini povedal, že premiér Eduard Heger (OĽaNO) a minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) klamali občanov, keď vyhlasovali, že systém S-300 neopustí Slovensko. Líder Hlasu-SD nepovažuje za adekvátnu náhradu tri batérie systému Patriot s tým, že štvrtá batéria ešte nie je na Slovensku a len má prísť. Navyše, tieto systémy podľa Pellegriniho nie sú vo vlastníctve SR, ale len ich zapožičali spojenci z NATO.

„Nemôžeme pripustiť, aby pravda bola len jedna,“ vyhlásil predseda Hlasu-SD. Líder Hlasu sa zároveň netajil tým, že obvinenie z toho, že je agentom Ruska sa ho dotklo a poznamenal, že ho považuje za trápne. Ako uviedol Pellegrini, keby nebral do úvahy, že premiér je duševne otrasený z toho, čo videl na Ukrajine, tak by musel Pellegrini postupovať ako prezidentka SR Zuzana Čaputová a položil si otázku, či by súd aj v jeho prípade prikázal Hegerovi nenazývať ho ruským agentom.

Kritikou Pellegriniho sa nešetrilo

"Peter, teda priznávate, že po 12 rokoch Vášho ,,bačovania" ste to dosrali a keď prišla svetova kríza,ľudia nemajú rezervy. Viete čo, zatlieskajte si a zmiznite zo slovenskej politiky," zareagoval pod statusom expremiéra poslanec za OĽaNO Tomáš Šudík. Podpredseda parlamentu za Matovičovo hnutie Gábor Grendel Pellegrinimu zase odporučil, aby Hegera pozval aj do Zuckermandlu a ukázal mu, ako sa tam ťažko žije.

"Áno pán Pellegrini, život na východe či juhu Slovenska skutočne nie je jednoduchý. Výsledok vašej 12-ročnej „práce pre regióny“. Diaľnica na východ mala stáť už v roku 2012. Za štátne dotácie na regionálny rozvoj si počas vašich vlád súkromní podnikatelia zatepľovali svoje penzióny či menili ústredné kúrenia. Nové pracovné miesta boli hádam to posledné, čo vás zaujímalo. Eurofondy taktiež nula bodov, NEFUNKČNÉ," zverejnil poslanec a člen klubu SaS Vladimír Ledecký. 

"Po vyhrážkach Lavrova, vyžadovalo rozhodnutie darovať slovenskú S-300 Ukrajine odvahu. Našťastie sme ju väčšina mali a dobrý krok sa podaril. V utajenom režime, potichu, nebadane, bez fanfár. V strachu, či sa nestane ešte po ceste sama terčom … dnes už je na mieste a chráni životy ľudí Ukrajiny … a nemôžem sa zbaviť pocitu veľkej hrdosti na Slovensko," zverejnil expremiér a minister financií Igor Matovič na sociálnej sieti a v ďalšej časti pritvrdil. "To, že skorumpovaný zmrd Fico a jeho pelerína z toho budú robiť vedu, sme vedeli. Je to však úplne nepodstatné. Snažia sa a budú sa snažiť oslovovať ľudí, ktorým akosi dobre robí byť nimi klamaní. Im nepomôžeme. My ostatní právom môžeme cítiť hrdosť na malé Veľké Slovensko,"  uzavrel Igor Matovič.