Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Monika Beňová sa vyhráža odchodom zo Smeru-SD: Spolupráca “s latentným fašistom” Uhríkom je podľa nej neprijateľná
Zdielať na

Monika Beňová sa vyhráža odchodom zo Smeru-SD: Spolupráca “s latentným fašistom” Uhríkom je podľa nej neprijateľná

O problematike extrémizmu a fašizmu sme sa vo vysielaní TV JOJ zhovárali s historikom Jakubom Drábikom

BRATISLAVA / Hoci kritikou do vlastných radov nešetrila, odchod skloňuje po prvý raz. Europoslankyňa za Smer-SD Monika Beňova, ktorá je v strane od jej počiatkov, sa na sociálnej sieti ostra ohradila voči výrokom jej stranníckeho šéfa.

"Tento status píšem pre členov Smer Sd a aj pre vás, ktorí ma sledujete," začala poslankyňa Európskeho parlamentu na sociálnej sieti. 

Monika Beňová sa pomerne ostro vyhranila voči výrokom predsedu strany Smer-SD Roberta Fica. "Som úplne zásadne proti akýmkoľvek čo len náznakom o spolupráci, či o nevylúčení spolupráce s Milanom Uhríkom a so “stranou” Republika," prehlásila Beňová, pre ktorú je takáto spolupráca zjavne červenou čiarou, ktorú nehodlá prekročiť. 
"Je to pre mňa osobne no go. Verím, že aj pre Smer-SD a jeho členov. Ak nie, ja zo strany odídem. Náznaky akejkoľvek “spolupráce” sú pre mňa osobne neakceptovateľné. V žiadnej podobe," uviedla europoslankyňa, ktorá sa takýmto zásadným spôsobom vymedzila po prvý raz. 
Monika Beňová sa však rovnako vymedzila aj o spochybňovaní toho, kto je zodpovedný za aktuálnu situáciu na Ukrajine. "Rovnako tak som jednoznačne na strane Ukrajiny. Nie je to konflikt USA a RF. Je to útok na Ukrajinu zo strany Putina a jeho blízkych spolupracovníkov. Som si istá, že väčšina Rusov to tak rovnako vníma," dodala poslankyňa na sociálnej sieti. 

Jej starý otec bojoval v Slovenskom národnom povstaní 

Výroky Roberta Fica o tom, že zo spolupráce nevylučuje ani Republiku Milana Uhríka sa k europoslankyni Beňovej dostali až dnes. "Ja som sa ho dozvedela až dnes a preto som sa k tomu vyjadrila až dnes. Pre mňa je úplne neprijateľné v akejkoľvek podobe vôbec uvažovať o tom, že by sme spolupracovali s fašistickou stranou Milana Uhríka," povedala Beňová pre Noviny PLUS TV JOJ.

Milana Uhríka, ktorého včera poslanci Europarlamentu vypískali, podľa Moniky Beňovej nikto neberie vážne. "Patrí k nezaradeným poslancom a vypískali ho preto, lebo rozprával nezmysly, ale pre mňa je oveľa dôležitejšie to, že som vôbec zachytila informáciu, že sme nevylúčili Republiku z budúcej spolupráce. Ak to vedenie Smeru-SD nezmení, tak ja v Smere nemôžem ďalej zostať. Môj starý otec bojoval v Slovenskom národnom povstaní a my sme vždy boli antifašistická strana," pokračovala Beňová a znova zopakovala, že pre ňu takáto možnosť spolupráce vôbec nepripadá do úvahy.

"Spolupracovať so stranou, ktorú vedie Milan Uhrík, ktorý je latentný fašista nemôžeme ani v akýchkoľvek úvahách," reagovala rozhorčená Beňová, ktorá sa aj pre Noviny PLUS TV vyhranila aj proti rétorike, že na Ukrajine je vojna Ruska s USA. "Tak ako sme v Národnej rade hlasovali za odsúdenie ruskej invázie na Ukrajinu, tak by sme nemali spochybňovať akékoľvek motívy útoku Ruska na Ukrajinu," povedala ostro Monika Beňová s tým, že ak malo Rusko problém so Spojenými štátmi, malo si zaútočiť na ne, keďže ide o veľmoc a nie si hľadať "náhradníka" v  Ukrajine.

"Nebudem sa tváriť, že je v poriadku, že niektorí moji kolegovia odľahčujú útok Ruska na Ukrajinu. To je neprijateľné," uzavrela Beňová pre Noviny PLUS TV JOJ s tým, že svoje postoje dnes (2.3.2022) jasne tlmočila podpredsedovi Smeru-SD Jurajovi Blanárovi.

Súvisiace články

Najčítanejšie