Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Poslanec Benčík podal trestné oznámenie na lídra Smeru: Fico nie je tetka Mara z Brdárky, ale trojnásobný premiér
Zdielať na

Poslanec Benčík podal trestné oznámenie na lídra Smeru: Fico nie je tetka Mara z Brdárky, ale trojnásobný premiér

BRATISLAVA / Z poslaneckého klubu SaS tak trestné oznámenie podali už dvaja poslanci. Včera o tom informoval Miroslav Žiak a dnes podal trestné oznámenie aj poslanec Ján Benčík. Dôvodom je video obranného systému sa S-300, ktorý vláda poslala na Ukrajinu.

Rusi považujú dodávky vojenskej techniky za legitímny cieľ. Práve tak odôvodnil poslanec Ján Benčík (klub SaS) trestné oznámenie na expremiéra a lídra Smeru-SD Roberta Fica. "Viedlo ma k tomu to, že pán Fico 7. apríla večer uverejnil video s textom o tom, že zrejme prepravujeme na Ukrajinu obranný systém S-300 a žiadal vysvetlenie," poznamenal Benčík s tým, že v tom čase ešte táto informácia nebola verejná. 

"Minister zahraničných vecí Lavrov sa nám už 18. marca vyhrážal, že pokiaľ krajina dodá toto zariadenie, tak to bude legitímny cieľ. Nebolo teda vôbec vhodné prezrádzať o prevoze na Ukrajinu," pokračoval benčík pre Noviny PLUS TV JOJ. 

"Pán Fico toto urobil a preto sme podali trestné oznámenie. Viem, že bude hovoriť, že to nemohol vedieť, ale Robert Fico nie je tetka Mara z Brdárky, ale trojnásobný premiér. Ohrozil životy aj vojakov," uzavrel Benčík.

Jednanie lídra Smeru sa nevidí aj ďalšiemu poslancovi

Ešte v nedeľu informoval o trestnom oznámení aj saskár Miroslav Žiak. "Tento akože vlastenec, ktorý mal letieť súkromným tryskáčom s jeho milenkou a Kaliňákom za 80-tisíc EUR, čo je približne cena 2-izbového bytu v Prievidzi, ohrozil zverejnením fotiek presunu S-300 bezpečnosť obyvateľov Slovenska. Systém S-300 pomôže Ukrajincom chrániť svoje civilné obyvateľstvo pred bombami a raketami. Len cynický zmrd, môže niečo takéto spochybňovať," zverejnil poslanec na sociálnej sieti. Novinám PLUS TV JOJ zdelil, že sa s Benčíkom nijako nekoordinoval, ale každý z nich konal samostatne. 

Smer považuje trestné oznámenie za absurdné

Predseda strany Smer-SD Robert označil trestné oznámenie zo strany Jána Benčíka (klub SaS) za absurdné.  "Trestné oznámenie vlády nezakryje ich ničnerobenie pre Slovákov. Vážená pani prezidentka, vládna koalícia, rečami o Ukrajine a obviňovaním opozície zo zločinov, ktoré sami páchate, neprekryjete svoje totálne zlyhania a nenakŕmite Slovenky a Slovákov," uviedol Fico vo svojom vyjadrení. 

Opozícia to tentokrát prehnala, zhodnotil Štefančík

Podľa politológa ekonomickej univerzity Radoslava Štefančík nie sú trestné oznámenia na Roberta Fica prekvapením. "Ja nie som vojak a dokonca sa hlásim k tomu, že mám modrú knižku, ale myslím si, že keď niečo robia vojaci tak nechodia s bubnom na zajace," poznamenal politológ pre Noviny PLUS TV JOJ s tým, že hoci nie je právnik, tak v prípade vojnového konfliktu je to, čo urobil Robert Fico porušením vojenského tajomstva. 

"Robert Fico sa dal pred časom otitulovať vyššou funkciou a teda, ako vysoko postavený vojak, by takéto veci mal vedieť," poznamenal politológ a dodal, že sa trestným oznámeniam vôbec nečuduje. "Takto vytrubovať do sveta, že niečo prevážame do krajiny, ktorá je okupovaná ruským agresorom, je ani nie nechutné, ale úplne za čiarou," uzavrel odborník pre Noviny PLUS TV JOJ.

Súvisiace články

Najčítanejšie