Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Marian Kotleba prišiel o mandát a nedostane ani odstupné. Prvým právoplatne odsúdeným poslancom bol Mazurek
Zdielať na

Marian Kotleba prišiel o mandát a nedostane ani odstupné. Prvým právoplatne odsúdeným poslancom bol Mazurek

BRATISLAVA / Hoci bol líder ĽSNS Marian Kotleba presvedčený, že mu mandát nezanikol, opak je pravdou. Len nedávno bol právoplatné odsúdený za sympatizovanie s neonacizmom. Ondrej Dostál oznámil aj to, že vďaka jeho kolegovi nedostane ani odstupné vyplývajúce zo straty poslaneckého mandátu.

O tom, že Marianovi Kotlebovi nielenže neostane poslanecký mandát, ale nedostane ani odstupné vo výške troch mesačných platov ako ostatní poslanci, informoval bývalý poslanec a aktuálny štátny tajomník rezortu spravodlivosti Ondrej Dostál (kandidátka SaS). Zároveň zdôraznil, že za to môže poďakovať svojmu bývalému straníckemu kolegovi  Milanovi Mazurekovi. "A trochu aj mne," pochválil sa Dostál. 

"Nedostatočné vzdelanie je zlá vec. Môže spôsobiť, že uveríte rôznym bludom a konšpiračným teóriám. Ale môže vám spôsobiť aj niečo horšie. Napríklad, že sa stanete predsedom fašistickej strany. Alebo, že nedokážete čítať text ústavy s porozumením a potom sa mylne domnievate, že ste ešte stále poslancom NR SR, hoci vám mandát zanikol dňom nadobudnutia právoplatnosti rozsudku, ktorým ste boli odsúdený za úmyselný trestný čin. To sa teraz stalo fašistovi Marianovi Kotlebovi," poznamenal exposlanec s tým, že Kotleba nielenže už nie je poslancom NR SR, ako sa vo svojich predstavách, ktoré označil za bludné, domnieva, ale nedostane ani odstupné ako iní poslanci, ktorí končia s výkonom mandátu.
"Podľa zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov patrí poslancovi plat ešte dva mesiace po zániku poslaneckého mandátu, ak bol poslancom najmenej 5 mesiacov a menej ako 5 rokov, alebo tri mesiace, ak bol poslancom aspoň 5 rokov. Keďže bol Kotleba poslancom 6 rokov, za normálnych okolností by mal nárok na trojmesačné „odstupné“. Keby mu napríklad mandát zanikol voľbami, po ktorých by sa už jeho fašistická strana nedostala do parlamentu," vysvetlil štátny tajomník Márie Kolíkovej (nom. SaS) ďalej s tým, že práve Milan Mazurek (Republika) bol "štartérom" legislatívnej zmeny a tak usvedčený Marian Kotleba nedostane nič. 

Výnimka z roku 2019

"A to preto, že v zákone je od roku 2019 výnimka, podľa ktorej nárok na toto „odstupné“ nemajú poslanci, ktorým mandát zanikol právoplatným odsúdením za úmyselný trestný čin alebo právoplatným odsúdením za nedbanlivostný trestný čin na nepodmienečný trest odňatia slobody. Kotlebov prípad patrí do prvej kategórie," pripomenul zároveň, že výnimka sa do zákona dostala vďaka Kotlebovmu vtedajšiemu kolegovi Mazurekovi, ktorý bol odsúdený za rasistické reči, ktorými sa dopustil úmyselného trestného činu hanobenia rasy, národa a presvedčenia a bol odsúdený na peňažný trest.
"Mandát mu síce zanikol, ale dvojmesačné „odstupné“ dostal. Keďže je absurdné, aby poslanec, ktorý prišiel o mandát v dôsledku spáchania trestného činu, poberal poslanecký plat ešte dva alebo tri mesiace po právoplatnom odsúdení, pripravil som a spolu s kolegami z poslaneckého klubu SaS do NR SR predložil návrh novely zákona, ktorou sa do zákona doplnila spomínaná výnimka," pokračoval Dostál s tým, že hoci opozičné návrhy ani v minulom volebnom období príliš neprechádzali, v tomto prípade sa to však podarilo.  
"Návrh bol schválený a tak sa teraz Kotteba môže poďakovať svojmu exspolustraníkovi Mazurekovi, že ho pripravil o trojmesačné odstupné. Mne nemusí. Ja som to urobil rád. Niet za čo," uzavrel Dostál. 

Prvým odsúdeným poslancom bol Milan Mazurek

O odsúdení Milana Mazureka (dnes Republika, predtým ĽSNS) Najvyšší súd rozhodoval v kauze extrémistických výrokov. Ten pred súdom žiadal o oslobodenie alebo vrátenie prípadu na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici.

Prokurátor naopak trval na tvrdšom treste, vrátane toho, aby si poslanec zaplatil povinné školenie o rómskom holokauste. Napokon ho sudca uznal vinným a uložil mu trest vo výške 10-tisíc eur. Mazurekovi vtedy hrozilo, že ak nezaplatí, tak strávi 6 mesiacov za mrežami. Mazurek síce o poslanecký mandát prišiel, avšak v Národnej rade zostal ako asistent.  

Kauza Herák

Pre podozrenie z trestného činu opustil parlament aj koaličný poslanec a to hneď z najpočetnejšieho hnutia (OĽaNO). Dnes bývalému poslancovi Jánovi Herákovi ukončili spoluprácu v hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti ešte minulý rok. Herák odišiel z parlamentu po tom, ako ho viaceré ženy obvinili zo sexuálneho obťažovania. Po prvých dvoch odhaleniach prišiel vtedy ešte poslanec Herák so svojim vysvetlením, v ktorom všetky obvinenia odmietal a verejnosť presviedčal, že ide o tvrdenia proti tvrdeniu. Napriek tomu sa poslaneckého mandátu vzdal.
Poslanec OĽaNO Ján Herák bol už v máji minulého roka podozrivý z toho, že zneužil 14-ročné dievča. Bol obvinený z trestného činu sexuálneho zneužívania a ohrozenia mravnej výchovy mládeže. Poslanec všetky tieto obvinenia odmieta. Podľa informácií TV JOJ sa mal so školáčkou zbližovať postupne a k činu malo prísť minulý rok v lete v dedine pri Nitre. Trestné oznámenie údajne podala riaditeľka zariadenia. Polícia na prípade pracovala od konca minulého roka

Súvisiace články

Najčítanejšie