Skoro jasno
22°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Štáb TV JOJ na Ukrajine: V zničených dedinách v Kyjevskej oblasti chýbajú ľuďom základné potraviny
Zdielať na

Štáb TV JOJ na Ukrajine: V zničených dedinách v Kyjevskej oblasti chýbajú ľuďom základné potraviny

UKRAJINA / Zatiaľ, čo sa ukrajinské ozbrojené sily pripravujú na ďalšie útoky ruských vojsk v Kyjevskej oblasti, v tamojších zničených dedinách, chýbajú ľuďom základné potraviny. Chlieb, mäso, mlieko, do miestnych obchodov zásobovacie autá nevozia. Ľudia žijú z konzerv alebo z ryže. Vo väčších mestách je situácia iná. Na Ukrajine je stále náš reportér Rasťo Striško.

Každé ráno, než začne Saša zametať podlahu v obchode, si najskôr zapáli cigaretu. Do potravín v jeho dedine, len pár kilometrov od Kyjeva, ľudia pre chlieb nechodia. Vôbec nemajú mlieko, ani maslo. Pani Tatiána napriek tomu otvára vždy ráno od okamihu, keď z dediny odišli ruskí vojaci. V obchode cítiť zápach skazených potravín. Viac ako mesiac nešla elektrina. Chlieb dedinčanom privezú ak tak dobrovoľníci. "Maslo, chlieb, cukor, soľ, toaletný papier. Jednoducho ľudia už nemajú nič a podľa možností sa delíme," vysvetlila obyvateľka zničeného mesta. O pár dní, pravoslávni veriaci na Ukrajine slávia Paschu. Pani Nela by chcela aspoň kúsok čerstvého mäsa. Možno kúpi majonézu na zemiakový šalát. "Keď privezú klobásku, tak kúpime. Majonéza, zemiaky, mrkva, ale samozrejme, potrebujeme aspoň kúsok mäsa," vyjadrila sa Nela Ivana Napoljesna.

Chýba všetko pre normálny život

V dedinách, z ktorých si ruské vojska urobili bojové pozície pre ostreľovanie Kyjeva, okrem základných potravín, chýba všetko pre normálny život. Elektrikári sa snažia opraviť zničené elektrické vedenia. Dôchodcom penziu štát posiela, no teplý chlieb, káva alebo čaj nie sú prioritou. Zničené dediny sú všade v Kyjevskej oblasti. Niekde nechodí ani pošta a kto sa do zničených domov vrátil, pre potraviny musí dochádzať. Tak ako Voloda Mikolajevič Romančenko. Do obchodu to má 10 kilometrov. V jeho dedine obchod po výbuchu rakiet nefunguje. "Tu je to trochu lepšie, tam u nás bolo peklo, tanky horeli, ľudia horeli, šialené. Nič také som nikdy nevidel," dodal Voloda.

V nemocnici si chcel dať previazať od črepín zranenú ruku. Nevedel, že nemocnica je zničená a lekári v nej nie sú. Aj tu vidieť, aký odlišný život je v obciach Kyjevskej oblasti. V miestnej kaviarni v Žytomyre, si dá každé ráno kávu pani Ľudmila. 250-tisícové mesto o potraviny núdzu nemá. Kaviarne už otvorili a hoci aj tu denne hučia sirény, služby fungujú. "Tu je to pokojné, bodaj by to už všade takto bolo, aby sa tá vojna skončila," vysvetlila Ľudmila.

Hlavná cesta na Kyjev je posiata tankmi

Rusi ju chceli obsadiť ako kľúčovú tranzitnú os. Nepodarilo sa. Kto po nej išiel, videl bežať Dmitra, Kyjevčana, ktorý pred raketami ušiel do bezpečia. Takto ďakuje všetkým, ktorí Ukrajincom pomáhajú, aj dobrovoľníkom v úplne zničených oblastiach Kyjeva : "Áno, je to symbolická cesta, beh života, cesta za víťazstvom."

Súvisiace články

Najčítanejšie