Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vydá parlament Roberta Fica polícii? Politici reagujú. Pellegrini označil OĽaNO za najväčšie zlo slovenskej politiky
Zdielať na

Vydá parlament Roberta Fica polícii? Politici reagujú. Pellegrini označil OĽaNO za najväčšie zlo slovenskej politiky

BRATISLAVA / Robert Fico a Robert Kaliňák boli podľa vyšetrovateľov súčasťou zločineckej skupiny. Zatiaľ čo Roberta Kaliňáka NAKA zadržala, Roberta Fica zadržať nemôžu, nakoľko je poslancom NR SR. Bývalého trojnásobného premiéra Fica a jeho dlhoročného ministra vnútra Kaliňáka obvinili z trestného činu založenia a zosnovania zločineckej skupiny a z ohrozenia daňového tajomstva.

"Na celom území Slovenska národná kriminálna agentúra vykonáva viaceré policajné akcie, v rámci ktorých boli obvinené viaceré osoby, okrem iných aj M. P., R. K. a R. F. Bližšie informácie poskytneme, až keď to procesná situácia dovolí," vyjadrila sa polícia, pričom zadržanie má súvisieť s kauzou Očistec. Informáciu ako prvý priniesol Denník N

Okrem bývalého premiéra a ministra vnútra bol obvinený aj advokát Marek Para. Je zadržaný rovnako, ako Robert Kaliňák.

Predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský sa pre Noviny PLUS TV JOJ vyjadril, že žiadna takáto žiadosť do Národnej rady neprišla. Na otázku, aký bude postup, ak príde zatiaľ neodpovedal. Správu budeme aktualizovať.

V tejto chvíli nemám dostatočné penzum informácií, avšak pevne dúfam, že orgány činné v trestnom konaní majú dostatok dôkazov a v tomto prípade konajú objektívne. Zároveň môžem povedať, že hnutie SME RODINA nikdy nebránilo ani nebude brániť spravodlivosti, a tomu je tak aj teraz, avšak musíme si počkať na viac informácií,“  uviedol predseda NR SR a líder Sme rodina Boris Kollár. 

Treba byť zdržanlivý, poznamenal Šeliga

Juraj Šeliga uviedol, že začne obrovské spochybňovanie NAKA. "Dnes jeho kolegovia už chystajú tlačové konferencie s tým, že aké sú oni obete," uviedol Juraj Šeliga (Za ľudí). "Všetci obvinení aj obžalovaní majú právo na spravodlivý proces," poznamenal Šeliga s tým, že je dobré, aby boli zdržanliví a nerobili rýchle súdy. Zdôraznil aj to, že žiadosť o vydanie do parlamentu ešte neprišla. 

"Ak by bol záujem o jeho zadržanie, tak treba podať žiadosť, ktorú posúdi výbor a predseda Národnej rady. Ak by mal ísť do väzby, tak o tom rozhoduje plénum Národnej rady. Stačiť by tuším mala jednoduchá väčšina," uviedol Šeliga a na záver dodal, že by s najväčšou pravdepodobnosťou hlasoval za. 

"Konečne prišli na rad tí, ktorí sú v štruktúre postavení najvyššie. Fico by sa nemal skrývať za poslanecký mandát a vzdať sa ho," uviedla ministerka MIRRI Veronika Remišová (Za ľudí).

"Robert Fico spolu s Robertom Kaliňákom nám už dva roky predvádzajú divadlo, ktorým sa pokúšajú chrániť svojich kamarátov a nominantov stíhaných za závažnú trestnú činnosť. Na túto robotu pre "našich ľudí" Fico spoločne s Kaliňákom a advokátom Parom aktívne zneužívali aj politický priestor. Videli sme, aký tlak bol vyvíjaný na vyšetrovateľov, prokurátorov a sudcov, čomu žiaľ napomáhala aj generálna prokuratúra. Dnes, keď Robert Fico čelí obvineniu z organizovanej trestnej činnosti, mal by sa konečne prestať skrývať za poslanecký mandát. Ak to neurobí, poslanci strany ZA ľudí budú hlasovať za jeho vydanie tak, aby vyšetrovacie orgány mali všetky možnosti na nestranné a nezávislé stíhanie," reagovala ministerka.

Ja by som ho vydal aj 2 krát, reaguje Krúpa

"Ja by som ho vydal, pokojne aj dvakrát," zareagoval predseda brannobezpečnostného výboru za OĽaNO Juraj Krupa. Zároveň poznamenal, že Fico je taký istý človek, ako každý iný a ak je tam dôkazná situácia, tak nevidí dôvod prečo to neurobiť. "Pokiaľ nepríde agent 363, tak som presvedčený, že ho vydáme," dodal Krupa. 

"Samozrejme budem postupovať rovnako, ako by som postupoval aj v prípade koaličného politika. Nerobím rozdiel. Ak tam sú dôkazy, tak nevidím dôvod prečo by som to nepodporil," uviedol pre Noviny PLUS TV JOJ poslanec za OĽaNO Andrej Stančík. 

Podľa poslanca OĽaNO Tomáša Šudíka nie je obvinenie Fica a Kaliňáka žiadnym prekvapením. "Naopak, prišlo neskoro. Miliardové kauzy, úplatní "rozhodcovia" spravodlivosti, nakŕmení oligarchovia z peňazí daňových poplatníkov a oklamaní živnostníci. Vražda novinára, únos, predražené zákazky, spreneverené Eurofondy a desiatky obvinených nominantov strany SMER-SD. Roky vlád SMERu boli poznačené škandálmi a kauzami. Preto obvinenie Fica a korunného princa SMERu Kaliňáka, nie je pre mňa prekvapením. Naopak, prišlo neskoro. Nebudem vynášať súdy, nie som na to kompetentný. Uvidíme, ako sa vyvinie situácia, pretože korupčná chobotnica ešte stále má svoje páky, ale pre mňa Fico je, bol a bude kriminálnikom a verím, že spravodlivosť zvíťazí. Dôležité je, aby na obvinenie bolo dostatok dôkazov. Naša krajina si to zaslúži. Sledujme však, čo urobí Žilinka, ktorý si s Ficom posiela smajliky. Bude ďalším "smajlíkom" 363?" uviedol Šudík k téme obvinenia Roberta Fica a Roberta Kaliňáka. 

Vydáme ho s radosťou, tvrdí SaS

"Fica spravodlivosti vydáme a s radosťou," vyjadrila sa pre Noviny PLUS TV JOJ predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS).

Poslanec Miroslav Žiak zašiel ešte ďalej a povedal, že ho na políciu pokojne aj sám odvezie. "Ja osobne budem určite hlasovať za a s najväčšou pravdepodobnosťou aj celý klub SaS," povedal Žiak pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Ministerka Mária Kolíková uviedla, že dôveruje orgánom činným v trestnom konaní. "Zákon aj spravodlivosť musí platiť pre každého," uviedla ministerka s tým, že korupcia dosahuje aj najvyššie politické špičky predchádzajúceho vládnutia. Podľa ministerky to nie je prekvapením. 

Peter Pellegrini označil situáciu za nechutnú hru

Podľa lídra Hlasu Pellegriniho je nutné na každého hľadieť s prezumpciou neviny. Vláda podľa lídra opozície používa dvojaký meter. Apeluje na to, aby sa k všetkým obvineným pristupovalo rovnako. "Ak došlo k spáchaniu trestného činu, tak OČT musí postupovať v súlade so zákonom," uviedol ďalej Pellegrini a odvolal sa aj na nahrávky rozhovorov vyšetrovateľov z kancelárie, kedy sa mali rozprávať o tom, že treba robiť Fica, Kaliňáka a Pellegriniho. "Dnes sú dvaja opoziční politici obvinení zo zosnovania zločineckej skupiny," poznamenal s tým, že práve toto obvinenie sa používa práve vo chvíľach, keď nie sú dôkazy. Takéto obvinenie zároveň podľa Pellegriniho spadá pod Špeciálnu prokuratúru, ktorú vedie Daniel Lipšic. 

Líder Hlasu tvrdí, že všetko nasvedčuje tomu, že tieto kroky sú dôkazom toho, že ide o politickú objednávku. Aj to označil za dôvod, prečo za vydanie predsedu Smeru-SD Roberta Fica v Národnej rade nezahlasuje. "Nebudeme si my predtýmito vecami zatvárať oči, bez ohľadu na to, či sa nám niekto vyhráža a hovorí, aby sme šúchali nohami," zdôraznil expremiér Peter Pellegrini s zdôraznil, že on sa nemá čoho báť, lebo on žiadne trestné činy nepáchal.

Šéf Hlasu zároveň tvdí, že je presvedčený, že vláda chcela dnešným konaním len zastrieť to, že mala predstaviť opatrenia ako pomôcť ľuďom s infláciou a zdražovaním. "Dnes bude existovať len zatýkanie Roberta Fica a Roberta Kaliňáka," povedal Pellegrini a dodal, že takto sa to nemá robiť a "nemá sa z toho robiť teatro". Vládnej koalícii zároveň zaželal, aby im ešte viac klesli preferencie "za tento marazmus, čo tu prevádzajú"

Súvisiace články

Najčítanejšie