Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Minister obrany Jaroslav Naď o lídrovi Smeru: Fico stále iba klame. Môže sa hanbiť
Zdielať na

Minister obrany Jaroslav Naď o lídrovi Smeru: Fico stále iba klame. Môže sa hanbiť

BRATISLAVA / Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO) líder Smeru Robert Fico ohrozil bezpečnosť konvoja, ktorý Slovensko darovalo Ukrajine. Hoci v čase, kedy Robert Fico zverejnil video, na ktorom obranný systém S-300 prechádzal cez hranice, bola už S-300 na Ukrajine. Podľa Naďa to však expremiér nemohol vedieť.

Minister obrany zdôraznil, že jeho prioritou je ukončenie konfliktu na Ukrajine. "Ak Putina nezastaví Ukrajina, tak pôjde ďalej na západ," zdôraznil Naď a doplnil, že boje prebiehajú len na území Ukrajiny a teda je zrejmé, že Ukrajinci sa ruskej agresii iba bránia. Minister zároveň poprel, že by s Ukrajinou prebiehala akákoľvek diskusia o darovaní ruských MIG-ov. 

V súvislosti s presunom techniky na Ukrajinu Naď priznal, že mu nebolo príjemné klamať, ale v záujme bezpečnosti bol takýto prístup nevyhnutnosťou. Vláda schválila presunutie obranného systému S-300 na svojom rokovaní minulú stredu (6.4.2022). 

Jaroslav Naď zároveň zhodnotil, že Robert Fico vyzradil chtiac či nechtiac bezpečnostné tajomstvo. "Ohrozoval úspešnosť tej operácie a ohrozoval ľudí, ktorí na tom robili a môže sa hanbiť," povedal minister Naď a dodal, že schválený materiál bude zverejnený.

Na margo Fica pokračoval aj ďalej: "Ako viacnásobný premiér by mal vedieť, že takéto veci majú jednoducho svoje bezpečnostné súvislosti a onby predsa v žiadnom prípade nemal dbať na názor Moskvy tak, ako to on robí, ale na názor a záujmy Slovenskej republiky,“ dodal Naď.

Čo odkázal Robertovi Ficovi? Dozviete sa vo videu:

​Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) po rokovaní vlády povedal, že Fico zverejnením videí o presune systému protivzdušnej obrany S-300 vyzradil utajovanú skutočnosť. "Je to absolútne nezodpovedné, pretože ohrozil množstvo ľudí. Je to vec, ktorá bude ďalej predmetom vyšetrovania ďalších orgánov,“ doplnil.

S-300 zničená nebola

Jaroslav Naď poprel aj to, že by došlo k zničeniu našej S-300 na Ukrajine. Poznamenal, že ide o staršie videá, kde nesedia ani technické parametre. 

Spojencov budú na Slovensku tri tisícky

Na Slovensko by malo nakoniec prísť do tritisíc vojakov Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO). Vyplýva to z materiálu, ktorý v stredu schválila vláda. Kabinet tak navýšil počet aliančných vojakov, ktorí by mali dôjsť na Slovensko v rámci takzvanej predsunutej prítomnosti z 2 100 na 3 000. Materiál musí ešte schváliť Národná rada SR.

Pôvodný počet 600 príslušníkov Ozbrojených síl Českej republiky sa zvýši na 700 vojakov. O 500 vojakov viac by malo prísť z Nemecka, celkovo by ich na Slovensku malo pôsobiť 1 200. Zvýši sa aj počet amerických vojakov na 600 a slovinských vojakov na 200. V rámci predsunutej prítomnosti NATO by na Slovensku tiež malo byť byť 200 vojakov z Holandska a 100 vojakov z Poľska.

"Navýšením celkového počtu príslušníkov vybraných ozbrojených síl sa zvýši efektivita príspevkov daných krajín do mnohonárodnej bojovej skupiny, a tým aj obranyschopnosť a bezpečnosť Slovenskej republiky a jej obyvateľstva. Spôsobilosti zahraničných ozbrojených síl doplnia schopnosti a kapacity Ozbrojených síl SR a prispejú k zvýšeniu úrovne odstrašenia od prípadného ozbrojeného útoku,“ informovalo Ministerstvo obrany SR.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) počas rokovania vlády uviedol, že zvýšenie mandátu na prítomnosť vojakov NATO súvisí s viacerými vecami. Naď to vysvetlil s tým, že o navýšenie mandátu požiadalo aj Slovinsko a Česká republika.