Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Vláda oznámila miliónovú pomoc najmä pre rodiny
Zdielať na

Vláda oznámila miliónovú pomoc najmä pre rodiny

BRATISLAVA / Vláda predstavila pomoc pre ľudí kvôli zdražovaniu cien potravín a energií. Na tlačovej konferencii vystúpili premiér Eduard Heger, minister financií Igor Matovič, vicepremiérka Veronika Remišová, minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak a poslanci Peter Pčolinský, Jana Žitňanská a Juraj Šeliga. Koalícia predstavila jednorazové príspevky aj zvyšovanie daňového bonusu.

Predstaveniu pomoci predchádzali týždne rokovaní medzi koaličnými partnermi. "Dnes predstavujeme jednorazové aj systémové opatrenia," povedal Heger. Na pomoc občanom tak vláda tento rok vyčlení 260 miliónov eur a nasledujúci rok viac než miliardu eur.

"Za najdôležitejšiu považujeme pomoc pre rodiny s deťmi," povedal s tým, že vláda pripravila jednorazové 100-eurové príspevky pre najohrozenejšie skupiny občanov. "100 eur vyplatíme každej rodine na každé dieťa, ktoré má nárok na prídavok," povedal s tým, že dokopy pôjde o viac než milión detí a pôjde naň viac než 28 miliónov eur. Pre približne 58-tisíc domácnosti v hmotnej núdzi vláda tiež pripravila jednorazový príspevok. "Je to najmä na pokrytie zvýšených poplatkov za energie," dodal minister Krajniak s tým, že príspevok pre rodiny v hmotnej núdzi môže byť vyplatený aj v súbehu s jednorazovým príspevkom na deti. O 100 eur si prilepšia aj seniori, náhradní rodičia aj opatrovatelia a asistenti ľudí so ŤZP. V prípade náhradných rodičov, ide o 7 500 ľudí, ktorí majú na príspevok nárok. Dokopy im tak štát vyplatí 750-tisíc eur.

"Pri správe štátu je to, že štát sme v podstate všetci," povedal Matovič s tým, že vláda má v podobných ťažkých časoch prísť s pomocou občanom. "Áno, trvalo nám to dlhšie," priznal. Minister dodal, že v budúcnosti pokles cien neočakáva. "Boli by sme naivní, keby sme si mysleli, že výdavky domácnosti nejakým zázračným prútikom klesnú," dodal s tým, že nárast cien urýchlila najskôr pandémia koronavírusu, potom vojna na Ukrajine. "Dovoľte mi spätný pohľad 5 mesiacov dozadu. Fakty o rodinách, boli predstavené na tlačovej konferencii, boli dáta Eurostatu. Z nich vyplýva, že každé šieste dieťa na Slovensku žije na hranici chudoby," dodal s tým, že ide o približne 17 % detí. V súčasnosti je podľa neho tento stav zrejme ešte horší. Aj to vládu motivovalo pomôcť najmä rodinám s deťmi.

"Každý si kvôli inflácii pýtal viac peňazí, no my máme len jednu kasu," dodal minister. Matovič informoval, že vláda sa dohodla aj na predčasnom spustení daňovej revolúcie. Urobí tak v dvoch krokoch. "Pomoc spočíva v navýšení troch rôznych príspevkov. Prvý je prídavok na dieťa, ktorý predstavuje 25,88 eur," dodal. 

Od začiatku augusta sa majú zvýšiť prídavky na deti na 30 eur a od začiatku januára na 40 eur. Zmeny nastanú aj pri daňových bonusoch. "Dnes je v troch rozličných úrovniach. Vo veku detí do šesť rokov je vo výške dvojnásobku základnej sadzby, čiže vo výške 47,14 eur," vysvetlil Matovič. Druhá sadzba, pre deti do 15 rokov, je vo výške 43,6 eur. Rodičia detí nad 15 rokov majú nárok na daňový bonus 23,57 eur. "Pre deti do 15 rokov budú mať od prvého júla na tieto deti daňovú bonus 70 eur. Od prvého januára budúceho roku nie 70, ale 100 eur. Deti nad 15 rokov, budú mať od 1. júla nárok na 40 eur a od 1. januára 50 eur," vysvetlil zmeny. Vytvorí sa aj príspevok na voľnočasové aktivity detí. Ten bude od 1. januára 60 eur.

„Zároveň hovorím že sme mimoriadne zodpovední voči verejným financiám. Všetky výdavky, ktoré takto vo verejných financiách vzniknú, všetky budú kryté trvalými úsporami na strane štátu a trvalými novými príjmami,“ dodal Matovič s tým, že sa nechystá zvyšovanie daní ani DPH. Daňové poplatky sa však majú zvýšiť pre „asi stovku mimoriadne bohatým firmám, ktoré z podstatnej časti túto politiku zaplatia“

Súvisiace články

Najčítanejšie