Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Sulík reaguje na Matoviča, zvyšku koalície odkazuje: Ľudia potrebujú pomoc, ale nie za vyššie dane
Zdielať na

Sulík reaguje na Matoviča, zvyšku koalície odkazuje: Ľudia potrebujú pomoc, ale nie za vyššie dane

BRATISLAVA / Pred novinárov a verejnosť sa postavili len tri strany aktuálnej vládnej koalície. Minister financií neprítomnosť SaS využil a svojmu "politickému otcovi" uštedril kopanec. Šéf hospodárstva Richard Sulík (SaS) to samozrejme nenechal len tak. Čaká nás ďalšia prestrelka cez sociálne siete?

Na štvrtkovej tlačovej konferencie o pomoci občanom informoval premiér Eduard Heger, viacerí ministri aj poslanci. Zastúpenie počas nej mali koaličné OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí. Na brífingu však chýbala vládna SaS. "Vidíte sami, že áno, sme tu zástupcovia troch koaličných strán. Bohužiaľ, nepodarilo sa získať  stranu SaS na palubu. Napriek tomu si za návrhom stojíme, pretože si myslíme, že ľudia pomoc potrebujú," povedal počas brífingu minister financií Igor Matovič. Postoj SaS skritizoval aj poslanec Sme rodina Peter Pčolinský. Poslankyňa Za ľudí Jana Žitňanská zas povedala, že nepodporenie vládnych opatrení je podľa nej "za červenou čiarou".

Zástupcovia koalície na tlačovej konferencii predstavili 100-eurové jednorazové príspevky pre rodiny s deťmi, ľudí v hmotnej núdzi, seniorov, náhradných rodičov aj opatrovateľov a asistentov ľudí s ŤZP. Zvyšovať sa po novom majú prídavky na deti a zmení sa aj daňový bonus. Matovič taktiež ubezpečil, že dane sa zvýšia „asi stovke mimoriadne bohatých firiem, ktoré z podstatnej časti túto politiku zaplatia“.

Sulík je zásadne proti zvyšovaniu daní

A to je pre koaličného partnera problém. Ako informoval líder SaS a minister hospodárstva Richard Sulík, ľudia pomoc potrebujú, no zvyšovanie daní je pre stranu neprijateľné. "Som všetkými desiatimi za rýchlu a adresnú pomoc pre zraniteľné skupiny obyvateľstva, krytú z očakávaných rozpočtových nadpríjmov. Zvyšovanie daní je pre SaS však červená čiara a to nie je žiadna novinka," reagoval na sociálnej sieti. Dodal, že Slovensko má najrýchlejšie rastúce daňovo-odvodové zaťaženie za posledných 10 rokov spomedzi krajín Európskej únie. Minister tiež zdôraznil, že jednorazové príspevky, ktoré budú vyplatené aj tým, ktorí na ne nie sú odkázaní, natrvalo zaťažia štátny rozpočet.

Členovia koalície tiež vo štvrtok predstavili zavedenie príspevkov na voľnočasové aktivity detí. Minister školstva Branislav Gröhling z SaS voči tomu protestuje. "Najprv sa musíme postarať o základ, ktorý dostávajú deti v škole a to v podobe platov učiteľov a financií na chod škôl. Až potom môžeme výraznejšie podporiť ich voľný čas," vysvetlil na sociálnej sieti.

Súvisiace články

Najčítanejšie