Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Kotleba sa dobýjal do parlamentu, hoci je bez mandátu. Asi závidí Kaliňákovi, že je v base, reaguje Lenč
Zdielať na

Kotleba sa dobýjal do parlamentu, hoci je bez mandátu. Asi závidí Kaliňákovi, že je v base, reaguje Lenč

BRATISLAVA / Napriek tomu, že mu zanikol mandát, Marian Kotleba sa chystá na rokovanie národnej rady. Zatiaľ čo zánik poslaneckého mandátu pochopili všetci, Marian Kotleba s tým má zrejmý problém. Tvrdí, že o svoj mandát bojovať musí. Exposlancovi a predsedovi extrémistickej ĽSNS Kotlebovi zanikol mandát v dôsledku toho, že ho súd uznal vinným zo sympatizovania s neofašizmom.

Riaditeľ odboru bezpečnosti NR SR doručil Marianovi Kotlebovi rozhodnutie o zániku mandátu, ktoré podpísal podpredseda parlamentu Gábor Grendel. Ten zastúpil predsedu Borisa Kollára. Rozhodnutie Marian Kotleba pokrčil. 

​Marian Kotleba sa pred NR SR prihovoril svojim obdivovateľom. Tvrdí, že mu žiadna informácia o zaniknutí mandátu neprišla. A rozhodnutie nemôže vydať podpredseda NR SR. V tomto prípade to bol Gábor Grendel. Šéf ĽSNS tvrdí, že bude situáciu riešiť súdnou cestou. 

Kotleba sa na na recepcii národnej rady dožadoval, aby prišiel niekto kompetentný a vysvetlil mu, kto o zániku mandátu rozhodol. "Keďže ten trest bol podmienečne odložený, nemôže dôjsť k zániku mandátu," argumentoval Kotleba. ​"Nemôže o tom rozhodnúť podpredseda národnej rady," pokračoval Kotleba ďalej. 

Poslanec sa snažil do budovy dostať cez poslanecký vchod, ale prístup mu bol zamietnutý. Na vstup poslanci používajú čipovú kartu. 

​Krátko po 12:00 sa pred NR SR zhromaždilo asi 25 podporovateľov Mariana Kotlebu. Zároveň sa však pred budovou národnej rady koná aj ohlásený protest proti Súdnej mape medzi 12. a 14. hodinou.

Protest na podporu Mariana Kotlebu ohlásený nebol. Jeho stúpenci však tvrdia, že z ich strany nejde o protest, ale o obyčajné státie v priestore. Argumentujú aj tým, že sa len chcú stretnúť s poslancami.  

​O tom, že sa predseda ĽSNS chystá do parlamentu informoval na svojom profile na sociálnej sieti. "Keďže mi doteraz neprišlo nič ohľadom straty môjho poslaneckého mandátu, tak ja mám za to, že môj mandát stále platí a preto sa zajtra zúčastním rokovania Národnej rady Slovenskej republiky. Zhruba v čase 12:30 prídem do parlamentu," uviedol Kotleba s tým, že verejnosť pozval, aby sa prišla pozrieť, ako budú porušované jeho práva. 

Závidí Kaliňákovi, poznamenal odborník 

Podľa politológa Jozefa Lenča chýba lídrovi ĽSNS pozornosť. "Asi závidí, že Kaliňák je v base a on sa doma ako nezamestnaný musí nudiť. Zrejme mu chýba aj mediálna pozornosť," uviedol Lenč pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Kotleba dokazuje, že preňho zákony neplatia

"Zákony platia pre všetkých – jeden z obľúbených sloganov Mariana Kotlebu. Ale keď sa to začne týkať jeho, zrazu to neplatí. Dnes to bude z jeho strany ukážka toho, že zákony platia pre všetkých, len pre Mariana Kotlebu nie," zareagoval podpredseda NR SR za OĽaNO Gábor Grendel. 

Grendel sa odvolal na Kotlebovo vyjadrenie o tom, že neobdržal dokument, ktorý by ho informoval o zaniknutí mandátu a preto sa chce dnes zúčastniť rokovania Národnej rady SR.

"Ústava SR, na ktorú na začiatku volebného obdobia prisahajú poslanci, hovorí: “Mandát poslanca zaniká dňom nadobudnutia právoplatnosti rozsudku, ktorým bol poslanec odsúdený za úmyselný trestný čin.” Hecovať ľudí proti “systému” za to, že Národná rada SR bude dbať na dodržiavanie Ústavy SR ako najvyššieho zákona v štáte, je prejav zúfalstva človeka, ktorý odmieta niesť zodpovednosť za svoje skutky a v záujme preferencií svojej strany je ochotný otvorene porušiť svoje vlastné deklarované zásady o rovnosti pred zákonom," zdôraznil Grendel. 

Medzitým na situáciu reagovali aj ďalší poslanci NR SR. Juraj Šeliga označil Kotlebov prístup za "dobíjanie" a zdôraznil, že nie je poslancom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie