Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Politológ a historik Jacques Rupnik: Výhra Macrona je odkaz pre strednú Európu aj pre Putina
Zdielať na

Politológ a historik Jacques Rupnik: Výhra Macrona je odkaz pre strednú Európu aj pre Putina

PARÍŽ / Francúzske prezidentské voľby vyhral Emmanuel Macron. Televízia JOJ sa skontaktovala s politológom a historikom Jacquesom Rupnikom, ktorý bol v minulosti aj poradcom českého prezidenta Václava Havla. V rozhovore sa dozviete, ako vníma výsledky volieb, a aký vplyv to bude mať na strednú Európu.

Ako vnímate výsledky týchto volieb? 

Je to presvedčivé víťazstvo pre Macrona. A je to veľký úspech, pretože byť znovu zvolený, nie je vo Francúzsku obvyklé. Takže je to jeho osobný úspech, to je prvá vec, druhá vec je, že to nič nerieši. Teda, on môže povedať, že má silný mandát a pokračovať, ale keď si spočíta hlasy z prvého kola zistí, že polovica voličov hlasovala pre strany, ktoré boli protestné. Takže je tu, Francúzsku, nová situácia, keď tie dve veľké strany, ktoré ovládali francúzsku politiku 60 rokov - pravý stred, ľavý stred, republikáni, socialistická strana, tie zhoreli, skolabovali. Je tu nový politický priestor, kde máte národovecký populistický blok, ktorého predstaviteľkou je Marine Le Pen. Ale aj na ľavici je ľavicový blok, ktorý len o jedno percento neuspel v prvom kole. Takže Macron musí počítať s tým, že on síce má mandát, ale bude mať proti sebe veľkú opozíciu, veľkú nedôveru v spoločnosti. Nový rys našich demokracií je nedôvera alebo slabá dôvera v inštitúcie. Takže voľby všetko neriešia a teraz príde to najťažšie, pripravovať voľby do parlamentu a hlavne hľadať spojencov pre ďalšie reformy, ktoré chce presadiť. Hovoril, že chce reformu dôchodkového systému, to sa nedá len tak zariadiť z Elyzejského paláca, to treba vyrokovať. 

Percentá, ktoré získala Marine Le Pen a predtým aj Éric Zemmour znamenajú, že sa tá spoločnosť radikalizuje, alebo sú to ľudia, ktorí sú nespokojní so svojou situáciou teraz?

Sú nespokojní a nenachádzajú v politike odpoveď na svoje problémy. To je problém Francúzska, ale je to širší problém. Ľudia majú dojem, že politik im už nerozumie, že je tu globalizácia, globálne trhy, alebo niektorí to zvádzajú na Európu. Sú tu dva postupy, Marina Le Pen hovorí zvrchovanosť, vrátime sa, budeme kontrolovať hranice a migrantov a tak ďalej. Takže to riešenie je len národné. Macron hovorí nie, zoberte si akýkoľvek dnešný problém, či je to ekonomický, alebo bezpečnostný, či ekologický, emigrácia, to nemôžete riešiť sami. Žiadne, ani tie väčšie štáty to nemôžu riešiť samé. Takže musíte hľadať akúsi spoločnú európsku odpoveď. Macron je presvedčený Európan, teraz naviac predsedá Európskej únii, má teraz príležitosť to ukázať, takže to je ten hlavý argument. Nie je ľahké o tom presvedčiť ľudí, lebo je vždy ľahšie to na niekoho zviesť, že za to môže niekto zvonku, alebo nejaký migrant, ktorý prišiel. Alebo za to môže Európa, to je najjednoduchšia odpoveď.

Čo znamená výsledok francúzskych volieb pre strednú Európu?

Pre strednú Európu to bude znamenať, že Francúzsko bude silným a veľmi aktívnym hráčom v Európskej únii a to je dôležitá správa pre strednú Európu. Keď vidíme neistú geopolitickú situáciu je dôležité, aby Európa zostala pohromade. S Marine Le Pen by to bola ochromená Európa, na rozpade. Priaznivci orbanovského smeru v strednej Európe, či už je to Orban, alebo Kaczynski v Poľsku, by mali vo francúzsku spojenca s Marine Le Pen na tej demontáži Európy. Macron je práve proti tomu, takže myšlienka, že liberálna demokracia zostáva pevne zakotvená v Európskej únii, to je tiež dôležitý odkaz pre strednú Európu.

Ovplyvnil ruský útok na Ukrajinu francúzske voľby? Malo to vplyv na voličov, a ako politici komunikovali svoj odkaz? 

Nemalo to priamy dopad, ale nepriamy určite. Videli sme to v tej debate medzi Macronom a Le Pen. Hneď na začiatku povedal, že teraz tu máme vojnu, to je jednoducho chvíľa, kde sa musí človek rozhodnúť a vy ste bola priaznivcom Putina, nie len priaznivcom, dokonca ste si vzala úver v ruskej banke, takže keď hovoríte s Putinom, hovoríte so svojim bankárom. Myslím, že to bolo celkom silné a veľmi to zapôsobilo. Takže v tomto zmysle nemá to priamy dopad, ale je tu zistenie, že to, čo berieme ako samozrejmosť, že je mier v Európe, v Európskej únii - to bol mierový projekt. Takto to vzniklo po vojne, že Francúzsko a Nemecko sa pomeria. (vznik Európskej únie, pozn.red), na tom to bolo postavené. Nie je to úplná samozrejmosť, máme tu vojnu na našich hraniciach. Takže keď vyhrá priaznivec tej Európy ako mierového projektu, ale to neznamená, že nie je schopný sa brániť. Takže on sa tiež aktívne zúčastňoval na koordinácii sankcií voči Rusku a pomoci, nielen humanitárnej, ale aj vojenskej voči Ukrajine. Áno, je to odkaz pre strednú Európu, je to tiež odkaz Putinovi.

Súvisiace články

Najčítanejšie