Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Analýzy Na hrane s Máriou Kolíkovou: Sú tu aj sudcovia, ktorí mali záujem destabilizovať stav a robiť politiku
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Máriou Kolíkovou: Sú tu aj sudcovia, ktorí mali záujem destabilizovať stav a robiť politiku

BRATISLAVA / Obvinení poslanci, advokáti, ale aj útoky na prezidentku Zuzanu Čaputovú na nedeľnom proteste Smeru-SD v Nitre. Hosťom jubilejnej relácie Analýzy Na hrane TV JOJ bola ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. V štúdiu diskutovala aj o súdnej reforme a procese vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka.

Relácia Analýzy Na hrane vysiela práve jeden rok a jubilejnou hosťkou je ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (nom. SaS). Na aktuálnej schôdzi NR SR sa jej podarilo presadiť Súdnu mapu, ktorú musela zásadne oklieštiť a niekoľkokrát prepísať. Opozícia ju aj preto označila za paškvil. Relácia sa však nevenovala len reforme, ale napríklad aj obvineným poslancom.

Smer-SD v Nitre

Po výroku o tom, že raz povedia, kto zavraždil novinára Jána Kuciaka sa podľa Kolíkovej môže Fico dostaviť na vypočutie. "Nemyslím si, že by Robert Fico vedel niečo, čo my nevieme. Určite nevie viac, ako orgány činné v trestnom konaní a že by vedel viac, ako sudcovia. Som presvedčená, že viac nevie a je to len spôsob, ako na seba upriamiť pozornosť," uviedla Kolíková bez okolkov. 

Vyzývanie na hanobenie prezidentky vníma Mária Kolíková prinajmenšom ako priestupok. "Bolo to jednoznačne protiprávne konanie," povedala ministerka spravodlivosti a dodala, že používanie vulgarizmov je zrkadlom. "Môžme tam hľadať aj trestnoprávny presah, ale za takúto hranicu by politik nemal ísť, pretože by mal ukazovať ľuďom, ktorou cestou treba ísť," pokračovala Kolíková a dodala, že rovnosť pred zákonom platí pre každého. 

Kauza vraždy Jána Kuciaka a obvinení advokáti

Súdy sú podľa ministerky nezávislé. "Je dôležité, aby sme na konci dňa mali výrok o vine a trestne," vyjadrila sa ministerka a zdôraznila, že si praje, aby sme vedeli odsúdiť aj objednávateľa, ale zároveň nemá krvavé oči a je nevyhnutné, aby bol celý proces spravodlivý.

Obvinení advokáti vyzývajú komoru, aby zasiahla na ich obranu. Ministerka naopak oceňuje zdržanlivosť Komory advokátov. "Z tohto pohľadu sa musí aj advokácia očistiť," poznamenala Kolíková a reagovala aj na snahy o škandalizáciu sudcov a prokurátorov. "Je dôležité, že sudca vie dobre odôvodniť svoje rozhodnutie a stáť si za tým," začala ministerka na margo výroku sudcu Klimenta, ktorý sa rozhodol stíhať advokáta Mareka Paru väzobne. Ministerka však zdôraznila, že zdržanlivosť by mala byť aj zo strany advokáta, ktorý by nemal spochybňovať štátne inštitúcie. "Ak by tu bol problém s právnym štátom, tak je možné predpokladať zásahy zo strany Európskej únie," pripomenula ministerka s tým, že by sa to dotklo aj možnosti čerpať európske financie z plánu obnovy. 

Obvinení poslanci

Ministerka na margo obvinenia Roberta Fica poznamenala, že tipovať ďalší vývoj nevie a spis celý nevidela. "Želám si, aby mal Robert Fico spravodlivý proces," zareagovala ministerka s tým, že ho nechce viac verejne komentovať. "Čím dlhšie proces trvá, tým viac spochybňuje konanie a jeho výsledok," uviedla Kolíková smerom k väzobnému stíhaniu, ktoré by malo zabrániť ovplyvňovaniu svedkov. "Pán Fico je zaneprázdnený rozpravou," uviedla ministerka pobavene s tým, že čas hrá v jeho prospech. "Čas plynie veľmi rýchlo a ak sa bavíme o tom, či kolúzna väzba má alebo nemá zmysel, tak krok parlamentu bol správny," pokračovala šéfka spravodlivosti v reakcii na to, že poslanci schválili rokovanie až do prerokovania bod číslo 7 o vydaní Roberta Fica na väzobné stíhanie. 

Súdna reforma

Zmenená podoba súdnej mapy ministerke vyhovuje. Sama uznala, že tú pôvodnú podobu by za dva roky nemala šancu stihnúť. Hoci ju predstavila hneď na začiatku volebného obdobia, koalícia si odvtedy prešla mimoriadne turbulentným obdobím a to vrátane koaličnej krízy. 

Ministerka trvá na tom, že rozdelenie súdov zaručí odborný prístup, náhodný výber, ale aj špecializáciu sudcov. Bude sa to týkať nielen rodinných súdov, ale aj odvolaní. Ministerka trvá aj na tom, že len rozšírenie možností náhodného výberu pomôže zamedziť korupcii. Financie z plánu obnovy podľa vedenia rezortu zásadne zlepší materiálne podmienky. Prečo teda toľké protesty a odpor? "Sú tu aj sudcovia, ktorí mali záujem destabilizovať stav a robiť politiku," poznamenala ministerka Kolíková. Ministerka zdôraznila aj to, že o rodinných prípadoch bude rozhodovať jeden sudca a problémy by sa mali riešiť v oveľa kratšom čase. 

Čo ministerka plánuje do budúcnosti a aké zmeny čakajú držiteľov marihuany? Dozviete sa vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie