Zatiahnuté
Bratislava
Eliška
7.10.2024
Minister Naď: Včerajšie útoky potvrdzujú realitu, ktorou Rusi žijú
Zdielať na

Minister Naď: Včerajšie útoky potvrdzujú realitu, ktorou Rusi žijú

BRATISLAVA / Na Slovensko príde 3 000 príslušníkov spojeneckých vojsk, o čom informoval rezort obrany. Minister obrany Jaroslav Naď zároveň poslal Rusom odkaz. Vystríha ich, čo by sa dialo, ak by ich útoky presiahli na naše hranice.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) reagoval na včerajšie útoky Ruska na Ukrajine, ktoré sa udiali len 100 kilometrov od našich hraníc. "Včerajší útok v Zakarpatskej oblasti, ktorá je niekoľko desiatok kilometrov vzdialená od našich hraníc potvrdzuje, že Putin je zbabelý agresor, ktorý ničí všetko, čo nezapadá do videnia jeho zvráteného sveta," začal minister s tým, že Rusom poslal upozornenie. 

"Upozorňujem, že ak by Rusi akýmkoľvek spôsobom zasiahli územie Slovenska, bude aktivovaný článok 5 Washingtonskej zmluvy, a to znamená, že by jeho kroky neostali bez odozvy," pokračoval ďalej šéf obrany na svojom oficiálnom profile na sociálnej sieti. 

"Tiež opakujem, že na Slovensku máme 4 špičkové systémy protivzdušnej obrany Patriot (plus ďalšie systémy OSSR), ktoré dokážu spoľahlivo identifikovať hrozbu a v prípade potreby ju zlikvidovať. Prosím všetkých, aby zvážili svoju prípadnú cestu na Ukrajinu. Ostaňte v bezpečí doma," dodal na záver. 

Príde k nám 3 000 spojencov

Na Slovensku bude nakoniec pôsobiť do tritisíc vojakov Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO). Počet vojakov NATO, ktorí prídu na Slovensko v rámci takzvanej predsunutej prítomnosti, sa navýšil z 2 100 na 3 000. Vyplýva to z aktualizácie súhlasu s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl členských krajín NATO na území Slovenskej republiky, ktorú dnes odobril parlament.

Pôvodný počet 600 príslušníkov Ozbrojených síl Českej republiky sa zvýši na 700 vojakov. O 500 vojakov viac by malo prísť z Nemecka, celkovo by ich na Slovensku malo pôsobiť 1 200. Zvýši sa aj počet amerických vojakov na 600 a slovinských vojakov na 200. V rámci predsunutej prítomnosti NATO by na Slovensku tiež malo byť 200 vojakov z Holandska a 100 vojakov z Poľska.

"Navýšením celkového počtu príslušníkov vybraných ozbrojených síl sa zvýši efektivita príspevkov daných krajín do mnohonárodnej bojovej skupiny, a tým aj obranyschopnosť a bezpečnosť Slovenskej republiky a jej obyvateľstva. Spôsobilosti zahraničných ozbrojených síl doplnia schopnosti a kapacity Ozbrojených síl SR a prispejú k zvýšeniu úrovne odstrašenia od prípadného ozbrojeného útoku,“ informoval rezort obrany.

Súvisiace články