Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
TV JOJ na Ukrajine: Všetky zodpovedné osoby za zločiny na Ukrajine chcem dostať do väzenia, povedala ukrajinská prokurátorka
Zdielať na

TV JOJ na Ukrajine: Všetky zodpovedné osoby za zločiny na Ukrajine chcem dostať do väzenia, povedala ukrajinská prokurátorka

HOSTOMIĽ / Reportér TV JOJ Rasťo Striško je stále na Ukrajine. Nakrúca v oblastiach, kde boli najťažšie boje. Aj v meste Hostomiľ neďaleko letiska, na ktoré Rusi útočili leteckými náletmi. Stretol sa aj s ukrajinskou generálnou prokurátorkou Irynou Venediktovou.

Ljudmila Lach Pantelejeva má 75 rokov. Nášmu reportérovi Rasťovi Striškovi hneď chcela ukázať, ako vyzerá jej vyrabovaný byt. "Áno ešte pracujem. Som sestrička v poliklinike," vysvetlila Ljudmila. 24. februára ráno z komplexu vojnových veteránov v Hostomile stihla utiecť. Mesto vraj následne obsadili ruskí parašutisti. "Tu vidíte. Všetky dvere aj so zárubňami vypáčili. V ten deň mi volali do práce, že bombardujú letisko, ktoré je tu za plotom. Ihneď som bežala sem. To nás už všetkých vyháňali ruskí vojaci," dodala Ljudmila.

Armáda zničené mesto stráži tak ako aj letisko za plotom. Všade sú míny aj nastražené granáty, a preto sem ani novinárov zatiaľ nepúšťajú. Štáb TV JOJ je na mieste medzi prvými. Aj celý vjazd do komplexu stráži ukrajinská armáda a púšťa doň ľudí, ktorí tam bývali. Na jednom z nich je nápis Čečnja. Andrij, ukrajinský vojak susedí s bytom Ljudmily. Aj on tvrdí, že v ňom rabovali Rusi. Dnes ťažko hľadá slová, ako toto peklo vysvetlí svojmu 8-ročnému synovi. Dieťa odviedol včas do bezpečia. "Ja som od prvého dňa išiel do boja. A dnes som sa po prvýkrát prišiel pozrieť, čo tu urobili. Uvidíme," vysvetlil Andrij. "Ten, čo prišiel so mnou žil v pivniciach. Dva mesiace," dodala Ljudmila.

Stále nevedia, koľko ľudí tu zomrelo. Majú veľa nezvestných. Len neďaleko od Histomiľa sa reportér Rasťo Striško stretol s generálnou prokurátorkou Ukrajiny, Irynou Venediktovou. Pravé v čase, keď oznámila médiám, že od začiatku vojny evidujú už viac ako 9 000 vojnových zločinov, spáchaných ruskou federáciou na Ukrajine. "Dostala som otázku, ako sa cítim na miestach, kde boli boje. Ako prokurátorka, keď stojím na týchto miestach, chcem poukázať na všetky zločiny. Všetky zodpovedné osoby dostať do väzenia. To je mojou základnou úlohou. Čo sa týka mňa, ako ukrajinskej občianky, prežívam obrovskú vnútornú bolesť. Veľmi si želám, aby vojna skončila. Aby sme vybudovali svoj štát. Aby sa už nič podobné nestalo na žiadnom inom mieste na svete," vyjadrila sa.

Súvisiace články

Najčítanejšie