Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Na hrane TV JOJ: Krajniak počítal budúcu pomoc rodinám aj seniorom, Richter ho okrikoval "Teraz a tu"
Zdielať na

Na hrane TV JOJ: Krajniak počítal budúcu pomoc rodinám aj seniorom, Richter ho okrikoval "Teraz a tu"

BRATISLAVA / Koalíciu prenasleduje konflikt za konfliktom a podpísalo sa to aj na ekonomickej pomoci občanom. Kráľom nezhôd sú opäť ministri Richard Sulík (SaS) a Igor Matovič (OĽaNO). Vydrží koalícia a kedy sa pomoci dočkajú strádajúci občania? Na všetky pálčivé témy reagoval minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) a jeho predchodca Ján Richter (Smer-SD).

Milan Krajniak sa v obľúbenom dueli TV JOJ zišiel so svojim rezortným predchodcom Jánom Richterom (Smer-SD). "Musíte sa asi pýtať každého koaličného partnera osobne, ako funguje. Ja sa nehádam, ani Sme rodina sa neháda,"poznamenal Krajniak na margo koaličných hádok a zároveň uviedol, že jeho hnutie sa snaží každý týždeň pomôcť tak, ako sa dá.

Minister práce opäť akcentoval, že jednorázový príspevok na dieťa bude predložený na ďalšiu vládu. Tá sa uskutoční už najbližšiu stredu 18. mája. "Kto chce, hľadá možnosti, kto nechce, hľadá dôvody," dodal Krajniak aj na konto nájomného bývania. 

Pravdou však zostáva, že na riešenie ekonomických ťažkostí čakajú Slováci už dlhé týždne. "Neverím tomu, že toto skončí, lebo tých rozporov je čím ďalej, tým viac," zhodnotil exminister a dodal, že aktuálne už sa blíži čas, kedy si každá strana bude presadzovať svoje záujmy pred blížiacimi sa voľbami. Richter aj na základe dokrútok poznamenal, že takto sa vládnuť nedá. 

Jednorázová pomoc a 100 eur

Štyri skupiny, ktoré sa pomoci dočkajú budú stáť štát 22 miliónov eur. Napriek tomu sa pomoci nedočkajú rodičia. Zároveň by mal byť príspevok vyplácaný v júni a júli. "Rodina a domácnosť sa skladá z určitých členov a tá suma môže byť takáto veľká. Keď je každý ôsmy Slovák a každý tretí senior pod hranicou chudoby, tak je ťažko rátať, kto si zaslúži a kto nie," poznamenal Krajniakov predchodca Richter. Argumentoval aj tým, že helikoptérovú pomoc dali aj okolité krajiny a selektívne vyberajú až v ďalších vlnách. Minister Krajniak zdôraznil aj to, že rodiny sa pomoci dočkajú už v júli, a to tak, že ich budú mať na účte. 

Dôchodky za tejto vlády vraj rastú

Minister Krajniak aj zásadne odmietol obvinenia opozície z toho, že robia na dôchodcov "odžub". Pripomenul aj to, že Smer-SD, ktorého súčasťou bol aj líder Hlasu-SD sľuboval dôchodky 12 rokov. V ďalšom roku bude podľa Krajniaka valorizácia okolo 50 eur. "Ja som pripravený sa baviť o tom, čo bude dnes a zajtra," reagoval exminister Richter. 

Jednota dôchodcov uviedla, že bežný dôchodca ma na deň 4 eurá na prežitie. Minister Krajniak však opäť siahol aj po grafe, kde ukazoval, že tieto príspevky pre seniorov nie sú samozrejmosťou a pomoc označil za adresnú. "Na Slovensku máme až 100 tisíc ľudí, ktorí nemajú žiaden dôchodok," uviedol ďalej minister s tým, že najviac ohrozený dôchodcovia sú tí v exekúciách.

​Rezervy sa podľa Richtera hľadajú ťažko a chápe, že minister Krajniak je v neľahkej situácii. "My potrebujeme systémové riešenia. Ja by som na vašom mieste zvýšil životné minimum, od ktorého sa odvíjajú ďalšie dávky," povedal Richter s tým, že zamerať by sa mal Krajniak aj na valorizáciu. 

Na pretras prišiel aj kontroverzný rodičovský bonus. Richter zároveň odmietol aj to, že by vláda robila niečo navyše. "Zaujímajú má aj tí, ktorí sa k rodičovskému bonusu nedostanú," uviedol exminister na margo diskriminácie obrovských skupín dôchodcov a dodal, že sa malo hľadať oveľa viac možností, ako by sa to dalo urobiť bez diskriminácie. 

Dlhodobá pomoc Igora Matoviča

Na komentáre prezidentky Čaputovej, ale aj expremiérky Radičovej, ktoré tvrdia, že dlhodobá pomoc nepomôže najzraniteľnejším skupinám reagovali obaja hostia. Zatiaľ, čo minister Richter s ich pripomienkami súhlasil, Krajniak ich poprel. Reagoval tým aj na vyjadrenie Richarda Sulíka, že najchudobnejšie rodiny by prišli o viac než 80 eur. "Verím, že u pána Sulíka je to z neznalosti," poznamenal Krajniak na margo statusu, ktorý dnes zverejnil minister hospodárstva s tým, že Matovič berie chudobným a rozdáva bohatým. 

Vysvetlenia Milana Krajniaka o tom, že žiadna rodina nepríde o financie, lebo sa bude prechodne k rodinám pristupovať podľa výhodnejšieho prepočtu, Richtera uspokojili a poznamenal, že podobný model aplikoval v prípade valorizácie dôchodkov. "Čo ale platilo včera, dnes neplatí," uviedol Richter s tým, že Sulík ide ideologicky tvrdo v tom, že každý sa má o seba postarať sám. Krajniak uviedol, že aj bez krúžkov dostane koalícia do rodín 1200 az 1500 eur navyše. "Teraz a tu," povedal Richter s tým, že občania potrebujú pomoc teraz a nie v budúcom roku. 

To, že by si olygopoly a monopoly zvyšovali ceny Krajniak odmietol. "Nemyslím si, že by niekto z energopolov zavdávať štátu dôvody na odobratie licencie," poznamenal Krajniak. 

Ako pomôžeme ľuďom, ktorí tankujú drahšie a drahšie? 

Najčítanejšie