Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Policajný prezident Hamran: Čudujem sa, že predseda parlamentu takto sadol Robertovi Ficovi na lep
Zdielať na

Policajný prezident Hamran: Čudujem sa, že predseda parlamentu takto sadol Robertovi Ficovi na lep

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Policajný prezident Štefan Hamran kategoricky odmieta obvinenia zo strany lídra Smeru-SD Roberta Fica, ale aj predsedu NR SR Borisa Kollára (Sme rodina). Tí sa v nedeľu (15.5.2022) vyjadrili, že polícia plánuje zásah voči policajnej inšpekcii.

Tieto tvrdenia prezident policajného zboru Štefan Hamran poprel už včera a dnes sa týmto tvrdeniam, ktoré označil za dezinformácie, venoval na tlačovej konferencii. "Čudujem sa, že predseda parlamentu takto sadol Robertovi Ficovi na lep," poznamenal Hamran s tým, že OČTK má rozviazané ruky. "Už na začiatku som predpokladal, že naši politici nevedia, čo to znamená, keď má polícia rozviazané ruky," pokračoval s tým, že niektorým politikom toto "nechutí"

Podľa Hamrana je jasné, že sa určití politici vyšetrovateľom vyhrážajú. "Vyšetrovatelia NAKA sa nemajú čoho báť," uviedol a dodal, že konajú podľa zákona. Hamran zároveň zdôraznil, že aj o kauze poslanca Borguľu (Sme rodina) informoval na neverejnom výbore v parlamente. Akcentoval, že k tejto informácii pristúpil po obvineniach, že polícia stíha iba opozičných politikov. "Jeho obvinenie sa doručovalo písomne. Policajný prezident je informovaný až po akcii," doplnil Hamran a dodal, že predmetné a nevyhnutné tlačivá o akciách, ktoré sa následne schvaľujú, zaviedol ešte Tibor Gašpar. 

Zdôraznil aj to, že vyšetrovatelia NAKA sa dodnes nedostali k nahrávkam, ktoré ich majú usvedčovať z protiprávnej činnosti. "Keď si to vypočujeme ako ucelený celok, tak to určite vyvráti výroky na tlačovkách niektorých politikov," poznamenal šéf polície a doplnil, že vyšetrovatelia NAKA boli nahrávaní mesiace a z kontextu bolo vytrhnutých zopár viet. Zároveň an adresu politikov poznamenal, že ich "nepovažuje za etalón pravdovravnosti"

Reagoval aj premiér Heger

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) sa nemieša do práce orgánov činných v trestnom konaní a rovnaký postup odporúča aj ostatným politikom bez ohľadu na to, či sú z koalície alebo opozície. Predseda vlády to uviedol v stanovisku, ktoré zaslala jeho hovorkyňa Ľubica Janíková. "K tomu sa predseda vlády a hnutie OĽaNO zaviazali pred voľbami a na to od občanov dostali mandát vo voľbách," doplnil Heger v reakcii na medializované informácie o príprave policajnej akcie, na základe ktorej by mali zatknúť niekoľko sudcov či prokurátorov.

Proti je aj Remišová

Ministerka Veronika Remišová uviedla, že na bezpečnostnej rade, ktorá by sa venovala vyšetrovaniu OČTK sa nezúčastní. "Zvolávať bezpečnostnp rady, aby politici spovedali policajného prezidenta, koho, kedy a ako chce polícia stíhať, je za čiarou. Kde sa bude vstupovať do práce OČTK, tam sa odmietam zúčastniť," povedala ministerka MIRRI Veronika Remišová (Za ľudí). 

Súvisiace články

Najčítanejšie