Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Exminister vnútra Kaliňák vo väzbe. Politici reagujú
Zdielať na

Exminister vnútra Kaliňák vo väzbe. Politici reagujú

BRATISLAVA / Špecializovaný trestný súd dnes rozhodol o tom, že bývalý minister vnútra Robert Kaliňák bude v prípade Súmrak stíhaný väzobne. Robert Kaliňák podal voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu sťažnosť a ďalej bude rozhodovať Najvyšší súd SR. O osude advokáta Mareka Paru sa bude rokovať v nedeľu (24.4.) ráno. V stredu sa bude v Národnej rade rozhodovať o tom, či expremiéra Roberta Fica vydajú poslanci, nakoľko OČTK ho chcú taktiež stíhať väzobne.

Obvinený Robert Kaliňák pôjde do väzby a prokuratúra preňho žiadala kolúznu väzbu, o čom informovala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková. „Sudca Špecializovaného trestného súdu po výsluchu obvineného doktora R. K. považoval návrh prokurátora za dôvodný, pretože aj podľa názoru sudcu obvinený je dôvodne podozrivý zo stíhanej trestnej činnosti a je uňho daný dôvod kolúznej väzby," uviedla Kudjaková.

Rozhodnutie právoplatné nie je, keďže obvinený proti nemu podal sťažnosť. O sťažnosti rozhodne Najvyšší súd SR.

Je to smutný príbeh, poznamenal Krúpa

Šéf brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (OĽaNO) povedal, že ho postu prokuratúry a žiadosť o kolúznu väzbu neprekvapuje, rovnako ako rozhodnutie o väzbe. "Ak si myslíte, že ma to teší, tak vôbec nie. Je to smutný príbeh, ktorý sme tu prežívali a zažívame naďalej," povedal Krúpa pre Noviny PLUS TV JOJ. 

"Či to je bývalý trojnásobný minister vnútra, ale aj trojnásobný premiér , sú obvinení z takýchto zločinov a trestných činov.Je vidieť, že súdy konajú," uzavrel Krúpa. 

Stranícky kolega z OĽaNO Tomáš Šudík na sociálnej sieti zareagoval otázkou: "Čo myslíte, je Kaliňák dnes rovnako vysmiaty ako včera?"

Rešpektujem rozhodnutie súdu, povedal Viskupič

Šéf finančného výboru za SaS Marián Viskupič pre Noviny PLUS TV JOJ povedal, že ako politik túto udalosť nemá ako komentovať. "Môžem len povedať, že rešpektujem rozhodnutie súdu a počkám si na to, ako sa vyjadrí Najvyšší súd SR," reagoval jednoducho poslanec. 

Opozícia reaguje tvrdšie

Smer-SD na čele s rovnako obvineným Robertom Ficom zareagoval tým, že vyhlasuje mobilizáciu za demokraciu a právny štát.

"Strana SMER – sociálna demokracia stojí plne za Robertom Kaliňákom. Je to nevinný človek a je obeťou politických represálií. Naplnili sa naše slová. Štátna mafia vedená Čaputovou, Hegerom, Lipšicom a Matovičom, ktorá zneužila vyšetrovateľov NAKA, dovydierala generálneho prokurátora a sudcov Špecializovaného trestného súdu, sa rozhodla všetkých oponentov pozatvárať. 23. apríla začína na Slovensku doba temna, kde sa opozícií zatvárajú ústa putami! Vyhlasujeme mobilizáciu za demokraciu a právny štát. Príďte v stredu pred národnú radu, detaily doplníme," uviedol predseda strany  expremiér Robert Fico.

HLAS vo vyjadrení uviedol, že rešpektuje rozhodnutie súdu a počká si na definitívne rozhodnutie. "Sme však vážne znepokojení tým, že trestné právo je čoraz viac zneužívané súčasnou vládou na boj proti politickej opozícii. Je neprípustné, aby bola väzba využívaná ako donucovací či politický nástroj. Rovnako je právne neakceptovateľné, aby namiesto dôkazov slúžili na obvinenia len výpovede stokrát spochybnených kajúcnikov. Zatváranie nepohodlných ľudí do väzby a porušovanie ich základných ľudských práv, ktoré už 15-krát konštatoval Ústavný súd, je známka diktatúr, nie demokratických a právnych štátov," uviedli vo vyhlásení. 

Doba nedoknuteľných sa skončila, napísala Remišová

Vyjadreniu ministerky Veroniky Remišovej (Za ľudí) nechýba kritika. Podľa jej príspevku na sociálnej sieti, to čo zatiaľ predvádzajú spolustraníci exministra vnútra Roberta Kaliňáka, je skutočný útok na právny štát.

Na sociálnej sieti zareagoval aj minister financií Igor Matovič. "Najväčší zbabelci sú zvyčajne najväčší "hrdinovia"," napísal expremiér, ktorého opozícia obviňuje z toho, že stíhanie je jeho politickou pomstou. 

Súvisiace články

Najčítanejšie