Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Sme rodina sa konečne dočkala. Poslanci schválili projekt nájomného bývania. Holý si však vyslúžil vážne napomenutie
Zdielať na

Sme rodina sa konečne dočkala. Poslanci schválili projekt nájomného bývania. Holý si však vyslúžil vážne napomenutie

BRATISLAVA / Po dvoch rokoch poslanci dali projektu nájomného bývania zelenú. Zo 130 prítomných poslancov ho podporilo až 127. Romana Tabak mala problém s hlasovacím zariadením, ale Borisa Kollára ubezpečila, že na 100 % hlasovala za. Zdržali by sa tak len dvaja poslanci a nehlasoval jeden.

Poslanci v súvislosti s projektom nájomného bývania schválili aj 21 stranový pozmeňovací návrh a ako to býva v prípade tejto koalície zvykom, aj to sa udialo na poslednú chvíľu. Podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý dostal pokarhanie od predsedu NR SR Borisa Kollára. Ten ho vzval, aby do NR SR nechodil v "roztrhaných texaskách a teniskách". Predseda hnutia Sme rodina zdôraznil, že za posledných 9 rokov nebol v pléne NR SR ani raz bez kravaty. 

Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár sa na úvod tlačového vyhlásenia poďakoval koalícii, ale aj opozícii. Uviedol, že v aktuálnej situácii je práve takýto zákon rozhodujúci, pretože ľudia nebudú mať na vlastné bývanie finančné prostriedky. 

"Ja len chcem výnimočne poďakovať ministerstvu financií. Po 10 mesiacoch sa nám to podarilo, máme pripravených veľkých investorov. Jeden rakúsky chce investovať 500 miliónov. Ďalšími investormi sú Švédi, Íri, ale aj Česi," pokračoval Kollár na margo schváleného zákona. 

Podľa Holého je pochopiteľné, že z nepoznaného majú ľudia na Slovensku obavy, ale príklady, ktoré desiatky rokov fungujú na západe, sú pre ľudí zárukou, že navzdory vysokým cenám budú mať zaručené dostupné bývanie. Holý zdôraznil aj to, že ceny nájomného bývania budú zastropované podľa okresov. Projekt podľa neho je najmä pre tých, ktorí si komerčný nájom, či hypotéku nemôžu dovoliť. Kritériá sa budú definovať v najbližších dvoch až troch mesiacov. 

Predávať sa budú aj potraviny po dátume spotreby

Poslanci schválili aj vládny návrh zákona o potravinách a to vrátane troch pozmeňujúcich návrhov. Potraviny bude tak po novom možné predávať aj po dátume spotreby. Potraviny musia byť oddelene umiestnené od ostatných potravín a zreteľne označené konkrétnymi údajmi o tom, že ide o potraviny, ktorým uplynul dátum minimálnej trvanlivosti, že chuťové parametre môžu byť zmenené a aj o informácii o poslednom znížení predajnej ceny. Takéto potraviny sa budú môcť predávať najviac 45 dní od uplynutia dátumu minimálnej trvanlivosti. Prevádzkovateľ bude povinný ponúknuť takéto potraviny aspoň jednej charitatívnej organizácii, ktorá je oprávnená nakladať s potravinami po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti. Prevádzkovatelia nebudú musieť dodržiavať podiel poľnohospodárskych produktov a potravín vyrobených na Slovensku, no budú povinní uvádzať percentuálny podiel slovenských výrobkov z celkovej ponuky na ktorejkoľvek strane propagačného letáku.

Spresnenie kompetencií Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí

Poslanci odhlasovali aj poslanecký návrh poslanca Milana Vetráka. Zákon o Slovákoch žijúcich v zahraničí podporila nadpolovičná väčšina poslancov. Vďaka zákonu sa spresnia kompetencie Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí. Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí sa opätovne priznáva právomoc komplexne zabezpečovať tvorbu, koordináciu a výkon štátnej politiky vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí. Vyplýva to z poslaneckej novely zákona o Slovákoch žijúcich v zahraničí. Za jej prijatie hlasovalo 86 poslancov zo 129 prítomných. Úradu sa podľa predkladateľov novely prizná také postavenie a pôsobnosť, aké mal od svojho vzniku v januári 2006 až do roku 2012. Úrad zostane zapojený na rozpočtovú kapitolu rezortu zahraničných vecí a európskych záležitostí ako ústredného orgánu štátnej správy pre oblasť štátnej politiky vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí.

Zákon o krízových situáciách na finančných trhoch

Meniť sa bude aj vyplácanie podielových listov, nakoľko poslanci schválili pozmeňujúci návrh z dielne Mariana Viskupiča. Zo 131 prítomných poslancov ho podporili 83 poslancov. Rovnako tomu bolo aj v prípade zmien o investičných a podielových fondov, ktoré podporilo 85 zo 131 poslancov. Poslanci vládny návrh zákona posunuli aj do tretieho čítania. Do rozpravy sa neprihlásil nikto a tak poslanci pokračovali v hlasovaní o návrhu zákona ako celku a to aj s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi. Zákon o riešení krízových situácií na finančných trhoch tak odhlasovalo 84 zo 130 poslancov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie