Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Parlament zvolil ombudsmana pre deti. Komisárom sa stal ultrakonzervatívec Jozef Mikloško
Zdielať na

Parlament zvolil ombudsmana pre deti. Komisárom sa stal ultrakonzervatívec Jozef Mikloško

BRATISLAVA / Voľba komisára sa posledné mesiace podobala skôr na tragikomédiu. Vládna koalícia sa nebola schopná dohodnúť na kandidátovi, alebo kandidátke, ktorá by získala nadpolovičnú väčšinu hlasov. Aktuálna voľba detského ombudsmana bola tak už piatou v poradí. Zo 130 poslancov hlasovalo za Jozefa Mikloška viac ako 70 poslancov.

Jozef Mikloško bol jedným zo štyroch kandidátov, pričom bol jediným mužom. Svoje oponentky porazil s veľkým náskokom. Jozefa Mikloška podporoval aj ultrakonzervatívny denník Postoj. Z predchádzajúcich volieb sa do análov NR SR neochvejne zapísala ďalšia ultrakonzervatícna poslankyňa Katarína Hatráková (kedysi OĽaNO, dnes nezaradená), ktorá vo voľbe dva razy hlasovala sama za seba a kandidovala štyri razy. 

Kritika liberálov

Podľa Lucie Plavákovej je Jozef Mikloško Hatrákovou v nohaviciach. Členka Progresívneho Slovenska poznamenala, že jeho postoje k LGBTI celkom jasne demonštrujú jeho vlastné vyjadrenia. Spresnila aj to, že Mikloško je proti adopcii pármi rovnakého pohlavia. 

„Dieťa potrebuje mužský a ženský vzor. Ja to trošku vnímam aj tak, že je to proti prírode a zdravému rozumu.“ “Partnerstvo homosexuálov vylučuje druhé pohlavie. Vedome vylučovať druhé pohlavie je až na úrovni psychického týrania dieťaťa.“ Inú sexuálnu orientáciu považuje za zranenie „Myslím si, že je to vývojové zranenie z ranného detstva. Je to možno zranenie u ľudí, ktorí mali napríklad ťažký konflikt s otcom alebo mali ťažkú rodinnú situáciu,“ uviedla Plaváková.

"Podporuje konverzné “terapie” „Ja by som hovoril o zranených ľuďoch. Je veľa príkladov, že to je nie nezvratná orientácia.“ „Keď to človek cíti ako problém, tak mu treba pomôcť,“ povedal. Nepáči sa mu, že niektoré krajiny zmenu sexuálnej orientácie zakazujú. Z parlamentných kuloárov vieme, že pán Mikloško má reálnu šancu stať sa detským ombudsmanom. Ako by však takýto človek chránil práva detí, ktoré patria k LGBTI menšine? A ako by pristupoval k deťom, ktoré majú dve mamy alebo dvoch otcov? Poučme sa z kandidatúry p. Hatrákovej a nedovoľme obsadiť tento post homofóbnym človekom. Tentokrát máme k dispozícii skvelú kandidátku, preto veríme, že poslanci a poslankyne sa konečne rozhodnú správne," uzavrela mimoparlamentná expertka na LGBTI. 

Najčítanejšie