Oblačno
21°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Richard Sulík na zníženom DPH na pohonné hmoty netrvá. Pripúšťa aj ďalšie možnosti
Zdielať na

Richard Sulík na zníženom DPH na pohonné hmoty netrvá. Pripúšťa aj ďalšie možnosti

BRATISLAVA / Ak by malo byť zníženie DPH na naftu a benzín problémom, minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) na tomto opatrení netrvá. Pred rokovaním vlády povedal, že trvá na znížení nejakej dane. Argumentoval tým, že znížiť niektorú daň považuje za nevyhnutné.

Minister hospodárstva Richard Sulík stále požaduje zníženie nejakých daní. Ak je podľa ministra nepriechodné zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na pohonné látky, existuje desiatka ďalších daní, ktoré sa môžu zrušiť alebo znížiť.

Ako povedal Sulík pred rokovaní vlády, znížiť sa môžu spotrebné dane na palivá, či DPH zo základných potravín z 10 % na 5 %. Do konca roka chce minister zabojovať aj o dočasné zníženie DPH na 0 % pri plyne.

"Budeme bojovať s veľkým nárastom cien plynu pre domácnosti a tam by to výrazne pomohlo, keby bolo nulová. Toto výrazne podporujem,“ povedal Sulík, ktorého nápad pri nulovej DPH na plyn podporil aj Juraj Šeliga z koaličnej strany Za ľudí. Minister však doplnil aj to, že sa bude zaujímať o to, akým spôsobom znížili DPH v Poľsku.

Vyššiu daň z ruskej ropy podľa ministra hospodárstva zaplatia spotrebitelia. Čo sa týka plynu minister zdôraznil aj to, že v budúcnosti nás čaká veľký nárast cien za plyn a práve nulová daň by mohla spotrebiteľom výrazne pomôcť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie