Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slováci majú stále hlbšie do vrecka, ale pre Gyimesiho a Tarabu je prioritou zákaz dúhovej vlajky. Odborník reaguje
Zdielať na

Slováci majú stále hlbšie do vrecka, ale pre Gyimesiho a Tarabu je prioritou zákaz dúhovej vlajky. Odborník reaguje

BRATISLAVA / Hoci verejné financie štátu sú stále v horšom stave a občania majú stále väčší problém finančne zvládnuť svoje mesačné výdavky, poslanec OĽaNO Gyorgy Gyimesi a nezaradený poslanec Tomáš Taraba majú úplne iné priority. Trápi ich dúhová vlajka, ktorú chcú zakázať na všetkých budovách verejných inštitúcií. Návrh zákona predložili už na najbližšiu schôdzu parlamentu. A je šanca, že im to prejde.

György Gyimesi, ktorý sa preslávil, ako maďarský sprievodca Igora Matoviča na návšteve u Viktora Orbána, sa rozhodol nasledovať autoritárske volanie svojho vzoru. Spolu s poslancom Tomášom Tarabom, ktorého verejnosť najvýraznejšie zaregistrovala, keď sa sarkasticky vyjadroval o dcére prezidentky Čaputovej, predkladá do Národnej rady SR zákon, ktorý by zakázal vešanie dúhovej vlajky na budovách verejných inštitúcií. 

Poslanci v dôvodovej správe argumentujú tým, že Ústava Slovenskej republiky v prvom článku uvádza, že Slovenská republika sa neviaže na nijakú ideológiu ani náboženstvo.

Dúhová vlajka vraj uráža ľudí s iným názorom

"V ostatnom období sa však postupne rozmáha trend, pri ktorom niektoré orgány SR alebo verejné inštitúcie verejne podporujú niektoré ideológie, najmä vyvesením vlajky prezentujúcu takúto ideológiu. Týmto konaním nielen porušujú Ústavu SR, ale navyše významne polarizujú spoločnosť a nepriamo diskriminujú osoby iného názoru," tvrdí nový príklad koalično-opozičnej družby. 

"Máme za to, že štátne orgány a inštitúcie nie sú miestom, kde sa má presadzovať určitá ideológia a už vôbec nie miestom, ktoré sa k takejto ideológii hlási. Práve naopak, štátne orgány a inštitúcie si musia zachovať názorovú neutralitu a poskytovať ochranu práv všetkým občanom rovnakom, a to aj akceptovaním ich rozdielnych názorov. Z uvedeného dôvodu sa navrhuje, aby na budovách a v budovách štátnych orgánov a inštitúcií vrátane sídla verejného ochrancu práv, ktoré sa zo zákona označujú štátnymi symbolmi, bolo zakázané vyvesovať symboly hnutí, organizácií, komunít a ideológií propagujúcich akýkoľvek druh sexuálnej orientácie," uvádza Gyimesi s Tarabom ďalej.

V dôvodovej správe predkladatelia tvrdia aj to, že návrh zákona je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, s inými zákonmi, medzinárodnými zmluvami a s právom Európskej únie.

Je to hnusné a od Gyimesiho aj krátkozraké, reaguje odborník

Sociológ a politológ Ábel Ravasz pre Noviny PLUS TV JOJ zhodnotil, že zatiaľ čo Tomáš Taraba inklinuje k extrémnej pravici, Gyorgy Gyimesi nasleduje Orbánov príklad. Slovensko je totiž výrazne konzervatívnejšie než naši západní susedia a politický kapitál si na diskriminácii LGBT komunity bude chcieť vytĺcť nejedna parlamentná strana. 

"Poslanci Gyimesi a Taraba sa rozhodli predložiť do parlamentu návrh zákona, ktorým chcú zakázať používanie dúhovej vlajky na verejných budovách. Myslím si že je hnusné, ak sa politici snažia vytĺkať politické body útokmi na menšiny. Je jedno či ide o národnostné, náboženské, alebo sexuálne menšiny," uviedol Ravasz, ktorý túto iniciatívu vníma ako útok na slušnosť a toleranciu na Slovensku.

"Verím, že poslanci NRSR budú mať dostatok chochmesu na to, aby tento návrh nepodporili," pokračoval odborník a dodal, že hoci poslanca Tarabu chápe, Gyimesi ho doslova zaráža. "Taraba je populista ktorému sú menšiny ukradnuté. V prípade Gyimesiho, ktorý je sám členom menšiny je takýto postoj nielen krátkozraký, ale aj samovražedný. Páčilo by sa mu tiež, keby Taraba takto zakazoval vlajku jeho vlastnej menšiny?" uzavrel politológ a sociológ Ábel Ravasz pre Noviny PLUS TV JOJ.

Súvisiace články

Najčítanejšie