Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ivan Korčok: O budúcnosti EÚ by mali diskutovať predovšetkým Európania
Zdielať na

Ivan Korčok: O budúcnosti EÚ by mali diskutovať predovšetkým Európania

BRATISLAVA / Premiér Eduard Heger (OĽaNO) je presvedčený, že nositeľmi európskych hodnôt by mali byť predovšetkým politici. Ministerstvo zahraničných vecí na čele s nom SaS Ivanom Korčokom aktuálne organizuje diskusiu o budúcnosti Európy. Minister Korčok považuje diskusiu Európanov za kľúčovú.

Podľa premiéra je treba aby EÚ plánovala na dlho dopredu

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) vníma, že politici musia byť nositeľmi európskych hodnôt, aby tieto ideály zostávali príťažlivé pre európsku verejnosť. Zároveň podotkol, že konať v prospech európskej jednoty znamená nahrádzať nedôveru solidaritou. Uviedol to vo svojom statuse na sociálnej sieti po tom, čo sa dnes zúčastnil na diskusii o budúcnosti Európy.

Ide o projekt Európskej únie (EÚ), v ktorom Európania dostali priestor vyjadriť svoje predstavy o tom, akým smerom by sa mala Európa uberať. Podľa predsedu vlády má byť EÚ naďalej demokratická, slobodná, humanistická, spravodlivá a bez etnických či náboženských konfliktov. Je budúcnosť vidí bez korupcie v jej kriminálnom, politickom i geopolitickom význame slova. "Musí to byť spoločenstvo vecného dialógu a rešpektu k odlišným názorom. Ideológie v tomto spoločenstve nevymiznú, lebo tiež sú súčasťou rozmanitosti. Budú však stáť na racionálnom základe a miere tolerancie, ktoré tlmia negatívne vášne. Musí to byť akcieschopná komunita, ktorá nebude ustupovať ruskému imperializmu," zhodnotil Heger s tým, že európske hodnoty neznesú kompromisy.

Nezávislosť od zdrojov energie z Ruska je nevyhnutná. Každá krajina sa môže pozrieť späť a spytovať si svedomie, do akej miery sa slová a skutky zhodovali s tým, čo investovali do odpojenia sa od ruských energií. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) to povedal počas záverečného hodnotiaceho podujatia ku Konferencii o budúcnosti Európy.

Premiér pri príležitosti podujatia vyhlásil, že Európska únia (EÚ) teraz potrebuje svoj kurz nastaviť na dekády dopredu. Otvoril aj otázku, či sa EÚ má rovnať Európe. "Osobne si myslím, že by to malo byť našou ambíciou. EÚ má ponúknuť každému štátu v Európe perspektívu byť jej súčasťou. A zápasíme s tým aj teraz,“ povedal. Dodal, že súčasťou EÚ by mali byť krajiny ako Ukrajina, západný Balkám, ale aj Gruzínsko či Moldavsko. EÚ by sa mala čo najviac snažiť pomáhať týmto krajinám. Heger zdôraznil, že v tomto bude pomáhať aj Slovensko, ktoré má veľa skúseností so svojím vstupom do EÚ.

Minister Korčok upozornil na potrebu diskusie

Je treba konať, lebo naliehavosť a výzvy, ktoré sa spájajú s budúcnosťou Európskej únie (EÚ), pripomínajú, že diskusie je potrebné pomaly ukončiť a treba sa pozrieť na to, čo pre budúcnosť, ale aj prítomnosť treba vykonať. Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nom. SaS) to povedal počas záverečného hodnotiaceho podujatia ku Konferencii o budúcnosti Európy. Minister toto podujatie vníma ako precedens, kde sa najprv diskutuje z občanmi a zisťuje sa, aké sú ich očakávania.

"Vidím riziko v tom, že do popredia sa dostanú najmä inštitucionálne otázky, a že debata sa prenesie z ulíc za zatvorené dvere a bude najmä o tom, kto je za a kto je proti otváraniu základných zmlúv. Pre Slovensko debata o zmene zmlúv nestojí tak, ako ju mnohí prezentujú. A síce, že bez zmeny zmlúv sa nedá urobiť nič, druhá strana ich zase nechce vôbec otvárať," povedal Korčok. Konferencia o budúcnosti Európy sa končí podľa Korčoka v časoch, ktoré si Slovensko a ani Európa vôbec nevedeli predstaviť.

Dôvodom je vojna na Ukrajine. "To, čo pred vojnou na Ukrajine znelo ako vzletná floskula, že EÚ je na prvom mieste mierový projekt, nadobúda veľmi reálne kontúry. Každému je jasné, čo je vojna, a čo to znamená, keď nie je mier," uzavrel Korčok. Doplnil, že konkrétne výsledky Konferencie o budúcnosti Európy sú veľmi naliehavé a vyzval, aby sa od diskusií prešlo k reálnym krokom.

Najčítanejšie