Jasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Prokurátor podal obžalobu na Bašternáka pre rezidenciu Bonaparte
Zdielať na

Prokurátor podal obžalobu na Bašternáka pre rezidenciu Bonaparte

BRATISLAVA / Daňový podvodník Ladislav Bašternák čelí už tretej obžalobe. Tentokrát v súvislosti s luxusnou rezidenciou Bonaparte. neďaleko parlamentu. Podľa prokuratúry umelo nafúkol jej hodnotu, aby opäť zarobil na daňových vratkách. Zarobili aj jeho spoločníci či dodávateľ stavebnín.

Reálna hodnota luxusného bytového komplexu Bonaparte, kde roky žil aj bývalý premiér Robert Fico podľa obžaloby ani zďaleka nebola taká vysoká, ako to Ladislav Bašternák a jeho spoločníci deklarovali. Práve vďaka fiktívnym nákladom si mohli uplatniť vratky DPH v hodnote takmer milión eur. Princíp bol v podstate jednoduchý. Použité materiály, ich kvalita, či hrúbka stien, ktoré boli na papieri, sa výrazne líšili od toho, čo sa reálne použilo pri výstavbe. Rozdiel v cene bol podľa dozorového prokurátora až o jednu tretinu. Stačilo nájsť niekoho, kto bol ochotný vystaviť fiktívne faktúry.

" Nehodnotil by som to ako nejakú sofistikovanú činnosť, ja si myslím, že skôr išlo o to, že títo páchatelia sa spoliehali na to, že ich daňový úrad neskontroluje a ani sa to nestalo," uviedol prokurátor ÚŠP Ján Šanta v 24 podcast TV JOJ. 

Vyšetrovanie sa naťahovalo 6 rokov​

Vyšetrovanie sa naťahovalo 6 rokov. Boli potrebné aj hĺbkové vrty a sondy. Navyše firma Real Forum Invest, ktorá budovu stavala, bola prepísaná na biele kone. "Tá dĺžka bola ovplyvnená žiadosťami o právnu pomoc najmä z Thajska a to opakovane," dodal Šanta. 

"V podstate sme preverovali skutočnosti, ktoré boli nakreslené, ktoré boli zrealizované, a ktoré boli zaplatené," uviedol riaditeľ Ústavu súdneho inžinierstva Gustáv Kasanický. 

Ladisla Bašternák bol už dvakrát odsúdený za daňové trestné činy, odsedel si spolu tri roky. Jeho advokát zatiaľ najnovšiu obžalobu nevidel a ku kauze sa nechcel vyjadriť s tým, že nemá Bašternákov súhlas. "Ja sa určite vyjadrím, ale zatiaľ sa nemám k čomu, lebo ja neviem o ničom. A k obvineniu ako takému sa môžete vyjadriť? Nebudem sa vyjadrovať," uviedol Bašternákov advokát Peter Filip. 

Ladislav Bašternák je už niekoľko mesiacov na slobode. Súd v jeho druhej kauze navyše rozhodol, že napriek vine si už odsedel dosť. Podobný scenár sa podľa prokurátora už nezopakuje a pripomína, že Bašternákovi hrozí 7 až12 rokov. "V tomto prípade v zásade vylučujem, aby súd azda raz upustil od potrestania, to je neakceptovteľné," dodal Ján Šanta. 

Súvisiace články

Najčítanejšie