Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Incident slovenského Spartana v Gruzínsku: Toto sú dôvody nehody
Zdielať na

Incident slovenského Spartana v Gruzínsku: Toto sú dôvody nehody

BRATISLAVA / Televízia JOJ vo štvrtok upozornila na incident na gruzínskom letisku v Tbilisi, ktorý sa stal v apríli tohto roka. Došlo tam k poškodeniu slovenského vojenského lietadla Spartan. V piatok na naše otázky reagovalo ministerstvo obrany. Dôvodom poškodenia lietadla je neštandardne silný vietor na letisku.

Incident sa podľa hovorkyne ministerstva obrany stal ešte 12. apríla 2022. "Náhly a extrémne silný vietor naklonil odstavené lietadlo C-27J na stojanke, čím došlo ku kontaktu koncového oblúka krídla so zemou, ktoré sa aj poškodilo. Následne sa lietadlo vrátilo do svojej normálnej polohy," uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková. 

Podľa ministerstva piloti ani obslužná personál lietadla pri odstavení lietadla chybu neurobili, podľa hovorkyne bolo odstavené správne, na tbiliskom letisku nebolo možné jeho kotvenie.  

Poškodenie krídlového oblúku bolo neštandardné a znemožnilo letuschopnosť lietadla. Závadu diagnostikoval personál zo 46. krídla Kuchyňa, technici priviezli aj náhradný diel. Následne lietadlo aj opravili. Kvôli výmene museli demontovať diel z iného lietadla rovnakého typu. 

Okolnosti incidentu by mal vyšetrovať Úrad vojenského letectva. Podľa hovorkyne rezortu obrany udalosť vyšetruje odborná komisia na úrovni dopravného krídla Malacky. Úrad vojenského letectva pozastavilo platnosť osvedčenia letovej spôsobilosti tohto lietadla. So Spartanom sa aktuálne lietať nedá. 

​Spartan C-27J už nie je v záruke, rovnako výmena náhradného dielu neovplyvnila letuschopnosť iného lietadla ministerstva obrany. 

Súvisiace články

Najčítanejšie