Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Tri roky prezidentky: Nerobí politiku, snaží sa pôsobiť ako influencerka, ale vrátila úradu dôstojnosť, zhodnotil Lenč
Zdielať na

Tri roky prezidentky: Nerobí politiku, snaží sa pôsobiť ako influencerka, ale vrátila úradu dôstojnosť, zhodnotil Lenč

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová dnes oslavuje tretie výročie vo funkcii hlavy štátu. Na jej pôsobenie sa pozrel politológ Jozef Lenč. Čo hlave štátu vyčíta a za čo si od odborníka vyslúžila pochvalu?

Zuzana Čaputová vyhrala prezidentské voľby a už tri roky je najvyššou ústavnou činiteľkou. Zažila ako premiéra Petra Pellegriniho, Igora Matoviča, ale aj aktuálneho lídra vlády Eduarda Hegera. Dalo by sa povedať, že nepriateľov má hlava štátu naprieč politickým spektrom a okrem bývalého premiéra a predsedu Smeru-SD ju často kritizuje aj Igor Matovič a jeho hnutie OĽaNO.

V poslednom prieskume agentúra Focus pre TV Markíza prezidentku v dôvere občanov predbehol Peter Pellegrini. Podľa politológa to spôsobili aj útoky Smeru-SD, ale zároveň poznamenal, že popularitu prezidentky a Petra Pellegriniho netreba vnímať ako spojené nádoby. 

Prezidentka posilnila svoj úrad

Politológ Jozef Lenč vyzdvihol, že hlava štátu reprezentuje krajinu na veľmi vysokej úrovni. Rovnako vníma aj jej vklad do domácej politiky.  "Dôstojne reprezentuje inštitút prezidenta republika. Aj dovnútra napĺňa ústavného ducha funkcie," poznamenal politológ. 

Zuzana Čaputová si podľa Lenča rovnako udržuje aj svoju dôveryhodnosť, čo ju výrazne odlišuje od jej predchodcov. "Reprezentuje a je tvárou štátu a jej prísun je najmä v posilnení úradu prezidentka," pokračoval politológ a dodal, že pokles jej dôveryhodnosti je porovnateľný s tým, ako stúpajú preferencie Smeru-SD. 

Čo sa týka "duelu" s Petrom Pellegrinim, politológ zhodnotil, že ani tak nejde o pokles preferencií hlavy štátu, ale skôr o spomienkový optimizmus ľudí, ktorí to vnímajú tak, že za vlády Petra Pellegriniho sa mali lepšie, než teraz. Čaputová si, podľa politológa, svoju popularitu stále drží na vysokej úrovni. 

Aj hlava štátu robí chyby

Jozef Lenč vníma ako najväčšiu chybu to, že prezidentka nemala predchádzajúce politické skúsenosti. "Nerobí politiku, ale skôr sa snaží sa byť influencerkou," pokračoval ďalej s tým, že politických chýb je viac. "Politické konflikty posúva do osobnej roviny a tým robí službu a reklamu tým politikom, ktorí sa priživujú na útokoch na ňu. Občas sa nedokáže preniesť nad ideovú rovinu z ktorej vzišla a tak sa snaží spájať aj ľudí, ktorí sú jej ideovo blízky," pokračoval ďalej Lenč s tým, že spájanie všetkých občanov sa však nedarilo ani jej predchodcom. 

Podľa odborníka treba spomenúť aj to, že niektoré jej politické rozhodnutia neboli dobre načasované a komunikované. "Dlho otáľala vo vyjadreniach k obrannej dohode s USA a potom ju veľmi rýchlo podpísala. Aj to vytváralo ďalší priestor na útoky, či už na prezidentky, alebo na predmetný dokument. Takýchto pochybení bolo viac,"  pokračoval odborník ďalej. 

Okrem udelenia vyznamenaní členom bielej légie bolo ďalším takýmto prešľapom. Ako ďalší príklad uviedol to, keď sa prezidentka rozhodla nezúčastniť sa na Olympijských hrách v Číne, ale vybrala sa na otváranie EXPA v Dubaji. Obe krajiny pritom, podľa Lenča, porušujú ľudské práva. "Vyvoláva to pochybnosti o názorovej konzistentnosti pani prezidentky," uzavrel Lenč pre Noviny PLUS TV JOJ.

Súvisiace články

Najčítanejšie