Zatiahnuté
16°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Premiér Eduard Heger: Nechcem sa vyhovárať na Fica, hoci on mal plné ústa Ivety Radičovej
Zdielať na

Premiér Eduard Heger: Nechcem sa vyhovárať na Fica, hoci on mal plné ústa Ivety Radičovej

BRATISLAVA / Predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) po rokovaní vlády uviedol, že čo sa týka Plánu obnovy chce upokojiť občanov. Je presvedčený, že rezortu zdravotníctva sa podarí stihnúť deadliny na výstavbu nemocníc. Zároveň chápe požiadavky učiteľov aj zdravotníkov. Odvoláva sa však aj na to, že situáciu v spomínaných rezortoch zdelili v takom stave, v akom ich zdedili.

"Potrebujeme stovky miliónov eur a dodatočné zdroje," reagoval premiér na otázku o ultimáte zo strany lekárov a sestier, ktorí dali vláde ultimátum. Ak sa nedohodnú na navýšení platov, zdravotnícky zamestnanci sú pripravení podávať výpovede. "My sa to snažíme podchytiť, ale máme tu do toho pandémiu, vojnu, ale aj energetickú krízu," povedal otvorene Eduard Heger s tým, že v realizácii výberu ďalších daní naráža na hnutie SaS a jej veto. 

"Veľmi dobre si uvedomujem, že platy učiteľov sú nízke, ale tento stav je tu zanedbávaný dlhodobo. My sme zdedili nejakú situáciu, no nechcem sa vyhovárať na Roberta Fica, hoci mám na to plné právo. Ale fakty sú fakty. Predošlá vláda desať rokov zanedbávala platy učiteľov, tak ich v posledných dvoch rokoch zvyšovala, lebo to chceli dobehnúť," povedal premiér

Stovky miliónov netreba podľa ministra len pre zdravotníkov, ale aj pre učiteľov, ktorí dnes začali so svojim protestom v Bratislave. V súvislosti s pedagógmi premiér priznal, že vie, že platy v školstve sú žalostné, ale zároveň sú také už dlhodobo. "Nechcem sa sťažovať na Roberta Fica, hoci na to mám právo, lebo on mal  plné ústa Ivety Radičovej," povedal Heger reagujúc na to, že navyšovanie platov predstavuje nemalé náklady, ktoré štát aktuálne nemá. 

Premiér zároveň zdôraznil, že si ako pedagógov, tak aj zdravotníkov hlboko váži a snaží sa nájsť riešenie celej situácie. Zdôraznil aj to, že "radšej venuje práci a nemá potrebu sa pretŕčať". Na kritiku opozičného lídra Petra Pellegriniho reagoval tým, že expremiér trávil "na Úrade vlády SR podstatne menej času než on a zároveň za obdobie svojho pôsobenia nepresadil nič"

To, že z plánu obnovy sa vyčlenilo takmer 900 miliónov na školstvo je podľa premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) jasným dôkazom toho, že jeho vláda to so školstvom myslí naozaj vážne. Dodal, že cieľom súčasnej vlády je, aby sa platy učiteľov zvýšili. 

Na SaS apelujú aj poslanci OĽaNO

Poslanci školského výboru parlamentu z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) vyzvali koaličnú stranu Sloboda a Solidarita (SaS), aby neblokovala zdroje na zvyšovanie platov učiteľov. Poslanec Marek Šefčík (OĽaNO) povedal, že na platy je možné nájsť peniaze vyšším zdanením tvrdého alkoholu, hazardu a bohatých firiem.

Šéfčík sa odvolal na programové vyhlásenie vlády, ktoré takúto možnosť pripúšťa. Dodal, že trvalé a systematické zvyšovanie platov je teda možné tak, aby bolo aj finančne kryté. Predseda školského výboru Richard Vašečka (OĽaNO) uviedol, že je absurdné vetovať zvyšovanie daní.

"Zdaňme hazard, alkohol a bohaté firmy,“ zdôraznil s tým, že je to spravodlivé. Poslankyňa Mária Šofranko (OĽaNO) vyhlásila, že rozumie požiadavkám učiteľov počas ich dnešného štrajku. Podľa nej uplynulé dva roky poznačila pandémia a vojna na Ukrajine, ale teraz je čas sľuby plniť. "Poďme sa celá koalícia spojiť a povedať, ako sa to dá," uviedla Šofranko.

Súvisiace články

Najčítanejšie